CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SzínházVilág

2001. december 17., hétfő 09:49


Steinbeck - Karácsonyra

John Steinbeck
EGEREK ÉS EMBEREK
színmű két részben


Színpadra alkalmazta: S. Kaufmann
Fordította: Kőműves Imre

Lennie KŐSZEGI ÁKOS
George BOROS ZOLTÁN
Candy TÁNDOR LAJOS
Slim NAGY GÁBOR
Crooks CMARITS GÁBOR
Curley LÁZÁR CSABA
Curleyné URBÁN ANDREA
Whit VARGA GÁBOR
Carlson ZALAI TAMÁS
A gazda BENKŐ PÉTER
Díszlet: Ridinger János, Halasi M. Zsuzsanna
Jelmez: Halasi M. Zsuzsa
Rendező: Halasi Imre

Az 1902-ben született amerikai John Steinbeck a harmincas években a divatos naturalizmusból az orosz realizmus nyomán az tengerentúli valószerűségbe, a kritikai ábrázolás mélységébe repíti olvasóját-nézőjét első, nagysikerű írásában. Megjelenített agrár-proletárjai a sajátos, amerikai ízű, a szegény álmodozó-de-autósok világába röpítik a nézőt. Jellemei részletesen, az apró részletekig kidolgozottak, a valóság ismerete világlik ki minden helyzetéből.
Akarva-akaratlanul állásfoglalásra kényszeríti a színdarab nézőjét is - és ez a minden korokra vonatkozó aktualitása a Steinbeck műnek -: mi az, amit álmaiban kerget a befogadó, amiért valóban mindent képes lenne megtenni, akár földönfutóvá is lenni, hogy megszerezze.
A darabból kiviláglik, hogy az értékrend válsága nem helyi és nem időben körülhatárolt jelenség. Gyakorlatilag mindig és mindenhol megkérdőjelezhető, ahol a világi hatalom bármilyen anyagon, mint alapon szerveződik.
Steinbeck nem mondja ki, de összhatásában és a kilátástalanság jelzéseiből kiviláglik a gondolatmenetből a kettős értékrend sajátos problémája, melynek minden kor embere valamilyen módon az elszenvedője. Minden valódi értékháttérrel rendelkező ünnep - így a Karácsony is - különösen élesen állítja szembe egymással az abszolút és relatív értékrend sorát, így segítve a látszólagos darabbeli taszítás ellenére a választást, mely annál szerencsésebb, minél koraibb.
Minden színházlátogatónak íly módón kíván a mű, áttételesen, mint lehetőséget, a rovat szerkesztője pedig közvetlenül, áldott karácsonyt.
- DI -