CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2001. december 17., hétfő 20:10


Ahogyan Borbás Mária Sopront látja

Borbás Mária Sopronról

Borbás Mária a TV1 műsorvezetője a Fő tér stábjával a népszavazás évfordulóján Sopronban forgatott.
Az ismert és kétségtelenül igen népszerű műsorvezetőt soproni élményeiről kérdeztem. Borbás Mária megszokott mosolyával mondja, hogy Sopron gyönyörű város. Kőszeg és Pécs mellett - ahol diákéveit töltötte - Sopron az egyik olyan magyar város, amelyet leginkább szeret.
- Egy ékszerdoboz Sopron, mondja a tévésztár, aki szemmel láthatóan igen jól érzi magát itt.
- Jó látni, azt ahogyan megújulnak az épületek. Magyar emberként nagyon büszke vagyok arra, hogy az utóbbi évtizedek alatt a magyar városokban a szép épületek még szebbek lesznek.
S hogy nem csupán udvariasságból mondja a dicséretet, azt magyarázattal is alátámasztja:
- A szomszédos országokban szétnézve tapasztalom azt, hogy ott a gyönyörű épületek fokozatosan mennek tönkre. Itt meg azt látom, hogy az eredeti állapot áll vissza és ez örömmel tölt el.
- Én épületmániás vagyok és szeretem az utcákat járva mindig az épületeket fölfedezni. Sok magyar emberrel ellentétben, akik a földre szegezett tekintettel járnak és mindig fölfelé nézek és csodálom, hogy milyen rendkívüli alkotások vannak az épületeken. A Tűztorony? Egyszerűen csodálatos. Csodálatos nappal, este, kivilágítva, messziről, közelről. Egyszerűen imádom a Tűztornyot.

Miután ez alkalommal dolgozni jött Sopronba, volt-e ideje városnézésre - kérdezem a tévés riportalanyt, aki láthatóan ezt a minőségét is rendkívül élvezi, amúgy meg  - nyilván! - a mikrofon másik oldalán is profi módjára "teszi a dolgát."
- Dolgozni jöttem Sopronba. Városnézésre időm még csak lenne, de most annyira hideg van, hogy egyszerűen negyedóra után már fájdalmat okoz a hideg és képtelenség kint sétálni. Autóval körbejártuk a belváros utcáit. De azért később, majd nyáron még visszajövünk.