CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. január 06., vasárnap 11:23


Friss hírek Erdélyből

A kedvezménytörvény alkalmazása Romániában

Csíkszereda: Felavatták a státus-info irodát

(Csíkszereda) * A csíkszeredai városi és a területi RMDSZ irodájában nyitottűák meg péntek délben a státus-info irodát. A szövetségi székházat az elmúlt hetekben alakították át annak érdekében, hogy megfeleljen az ügyfélfogadásnak. Ugyanakkor 8–16 óra között, munkanapokon állandó ügyfélszolgálat működik, ahol az érdeklôdôket személyesen tájékoztatják a kedvezménytörvényben foglaltakról, valamint a magyar igazolványt igénylôk számára szükséges dolgokról is tájékoztatást
adnak. Az irodától a 117-178-as csíkszeredai telefonszámon is lehet érdeklôdni, a már jelzett idôpontokban. Raduly Róbert Kálmán képviselô, területi elnök, a törvény alkalmazását felügyelô csíki testület elnöke egy pohár pezsgôvel köszöntötte az egyházak, a civil szervezetek, valamint az RMDSZ jelenlévô képviselôit. A találkozón ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy az alkalmazást illetôen még nagyon sok a tisztázatlan kérdés, ezekre azonban remélhetôleg a szombati marosvásárhelyi Területi Elnökök Ülésén sor kerül. Ráduly Róbert Kálmán lapunknak adott interjúját egy késôbbi számban olvashatják. (Daczó Dénes)
 

Maros megyében: január közepétôl

(Marosvásárhely) * Még az új esztendô jóformán el sem kezdôdött, az elsô munkanap be sem indult a Maros megyei RMDSZ marosvásárhelyi székházában, máris „égni" kezdtek a telefonvonalak, tisztes úriemberek zarándokoltak a volt Knöpfler Vilmos utcába, az új székházba, megtudakolni, hogy akkor mi is lesz azzal a bizonyos magyar igazolvánnyal... Mindenki egyéni helyzetét akarja elmesélni, és apró részletekig menôen kíváncsiskodik. Tudni akarják az emberek, hogy az ô esetükben hogyan történik majd az ügyintézés. Brassai Zsombor tiszteletes, a Maros megyei szervezet ügyvezetô elnöke lapunkat arról tájékoztatta: valószínűleg január 15-e után indul be ez a fajta munka teljes gôzzel. Marosvásárhelyen 2 vagy 3 kihelyezett iroda is lesz a nagy lakótelepeken, ugyanakkor a megye minden városában, nagyobb helyiségében - Dicsôszentmártonban, Szászrégenben, Ludason, Szovátán, Nyárádszeredában, Segesváron is megnyílnak az irodák, ahol ki lehet tölteni az igazolványra vonatkozó kérvényeket. Azokban a falvakban, községekben, ahol lesznek erre felajánlott helyiségek, szintén kihelyezett irodákat nyitnak.
Az még nem körvonalazódott, hogy milyen mértékben vonják be az egyházakat, de tény: sok helységben azok felajánlották a támogatást, az ügyintézésben való részvételt. Marosvásárhelyen 9, vidéken 12 alkalmazott foglalkozik majd fôállásban a státustörvény életbe ültetésével kapcsolatos tennivalókkal. Ha majd beindulnak az információs irodák, akkor ott személyazonossági igazolvánnyal és egy igazolványképpel kell jelentkezni, az űrlapokat személyesen kell aláírni. A magyar igazolványra vonatkozó kéréseket az RMDSZ számítógép segítségével továbbítja a magyar hatóságoknak, és remélhetôen ugyancsak az érdekszövetség értesíti az érdekelteket arról, hogy mikor és hova kell kiutazni az igazolványok átvétele érdekében. (Máthé Éva)

Szatmár megyében: még nem működik a rendszer

(Szatmárnémeti) * A rádióban és a televízióban hallottak alapján (mármint, hogy megkezdôdött a kedvezménytörvény alkalmazása és már beadták az elsô kérvényeket), az év elsô munkanapján valóságos zarándoklat indult az RMDSZ szatmárnémeti székházához .Az illetékes bizottság is a helyén volt, ám tevékenysége csak a tájékoztatásra szorítkozott, mert a kérvényezéshez szükséges űrlap egyelôre sehol .Mint annyiszor és annyi mindenben, Szatmár megye most is a vonal végén.Vagy másról volna szó?
Ilyés Gyula, a szervezet megyei elnöke, aki az országos bizottságnak is tagja, úgy véli: még nem életképes a rendszer. Még a kitöltendô űrlap mintája sem jelent meg (sokszorosítás végett) a szatmári iroda számítógépének képernyôjén! De rövidesen minden tisztázódik és beindul a gépezet. Szombaton lesz Marosvásárhelyen a területi elnökök gyűlése, ahol elsôsorban a kedvezménytörvény alkalmazásával kapcsolatos részleteket tárgyalják meg. Ilyés Gyula szerint az ittenieken nem
fog múlni a kérvények idôbeni kitöltése és eljuttatása az illetékesekhez. Szatmár megyében három iroda kezdte meg tevékenységét: Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Tasnádon. Mindhárom az RMDSZ székházában .Az irodák munkatársai havonta legalább egyszer-kétszer kilátogatnak a körzetükhöz tartozó községekbe, hogy ne az érdekeltek utazgassanak. De azok a vidékiek, akik hamarabb ki szeretnék váltani az igazolványt, az említett városi irodákban bármikor beadhatják kérvényeiket. (Sike Lajos)

Romániai Magyar Szó
 

"Érintettek" a státusztörvényrõl

Január közepétôl nyújthatók be az igénylések a magyar igazolványra a magyar igazolványra

    A státustörvény alkalmazása és a kormánypárttal megkötendô protokollum szerepelt az RMDSZ Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának (TEKT) szombaton, Marosvásárhelyen tartott ülésén. A tanácskozás résztvevôi eldöntötték: a státustörvény által nyújtott kedvezményeket igénylôk január 21-étôl jelentkezhetnek az RMDSZ-szervezetek székhelyein.

    A román és a magyar kormány között létrejött, a státustörvény alkalmazására vonatkozó egyezséget pozitívan értékelték mind a romániai magyar közösségek képviselôi, mind a román többség képviselôi - jelentette ki a TEKT ülésének szünetében megtartott sajtótájékoztatón Markó Béla szövetségi elnök.

    "Az egyezmény aláírásával egyrészt elhárultak a státustörvény alkalmazásával kapcsolatos akadályok a romániai magyarok esetében, ilyen szempontból egyetértünk az egyezmény tartalmával, beleértve a munkavállalásra vonatkozó szabályozásokat is.
Másrészt az egyezmény a román-magyar kapcsolatok fejlôdéséhez is hozzájárulhat" - tette hozzá az RMDSZ elnöke.

    Markó Béla hangsúlyozta: a Velencei Bizottság jelentése, valamint a román-magyar kormány által elfogadott memorandum értelmében az RMDSZ tevékenysége a státustörvény alkalmazását illetôen kizárólag a tájékoztatásra, az egyes kritériumok teljesítésére vonatkozó információk továbbítására korlátozódik, semmiképpen sem a magyar igazolvány megszerzésére tett ajánlásból áll.

    A kritériumok között az önként tett nemzetiségi nyilatkozat mellett prioritásként jön számba az RMDSZ-tagság, vagy egy magyar civil szervezethez, egy magyar egyházhoz való tartozás. Az ezzel kapcsolatos információkat az RMDSZ továbbítja a magyar hatóságoknak. Ezekre hárul a továbbiakban a dokumentációk kitöltése, a jóváhagyások megadása és kiosztása. Másik kritérium a magyar nyelvtudás. Markó Béla kijelentette: jelen pillanatban nem tartozik az RMDSZ tevékenységéhez a magyar nyelv ismeretének ellenôrzése. "Az RMDSZ nem vizsgáztat, nem szervez kihallgatást a magyar nyelv ismeretének ellenôrzésére."

    A kivételes esetek kapcsán Takács Csaba ügyvezetô elnök kifejtette: ilyenek bizonyára lesznek, ám az RMDSZ szolgáltatásai a kérvényezôk többsége felé irányul, nem pedig az egyedi eseteket hivatottak megoldani. Ennek ellenére az RMDSZ a kivételes helyzetben levôknek is a lehetôségek szerint segítséget nyújt. Takács Csaba szerint az RMDSZ-nek jelenleg mintegy 400.000 fizetô tagja van, a magyar egyházak nyilvántartásában pedig 1.400.000 magyar szerepel.

    A TEKT döntése értelmében a státustörvény által nyújtott kedvezményeket igénylôk január 21-tôl jelentkezhetnek az RMDSZ-székhelyeknél.

Népújság, Marosvásárhely