CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. január 14., hétfő 09:08


Növekvõ vállalkozási kedv-Gazdaságélénkítés-Egészségügyi beruházás

Mérlegen: Sopron négy éve

Mérlegen: Sopron négy éve

(Kisalföld) Sopronban 2000-ben 1798 gazdasági társaság és 3121 egyéni vállalkozás mûködött. A gazdasági társaságok összes  jegyzett tõkéje megközelítette a 15 milliárd forintot.

Növekvõ vállalkozási kedv
    Az adatok szerint szembetûnõ, hogy 1999-tõl jelentõsen megnövekedett a vállalkozói kedv, hiszen ettõl az idõponttól
kezdve évente több mint 340 új egyéni vállalkozói igazolványt adtak ki.
     Sopronban és környékén mûködik a megye gazdasági szereplõinek 18,9 százaléka. A város iparszerkezete a rendszerváltást követõen jelentõsen átalakult, s meghatározóvá váltak a kis- és középvállalkozások. Elõtérbe került a szolgáltatás és a kereskedelem, összefüggésben az idegenforgalommal, annak ellenére, hogy az elmúlt idõszakban jelentõsen csökkent a
bevásárlóturizmus. Sopron költségvetésének közel húsz százalékát – 1,8–2 milliárd forintot – adják a különbözõ helyi adóbevételek. Ezek közül is a legjelentõsebb az iparûzési adó, amely 1998-tól dinamikusan növekedett. Ebben a
 választási ciklusban a kormányzat kiemelt figyelmet fordított a városra, s különbözõ – pályázatokon elnyert – támogatásokkal segítette a felújításokat, fejlesztéseket, beruházásokat.
Többségében eredményesek voltak az uniós pályázatok is.

Gazdaságélénkítés

    Sopronban az elmúlt években lezárult az a folyamat, amely a rendszerváltást követõen egész iparágakat – például textilipar – tüntetett el. Sõt, új, magas technológiájú, környezetbarát iparágak jelentek meg. Ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliség (2001. júniusában 1,6 százalékos volt a ráta), amely jellemzõen mindig sokkal alacsonyabb volt az országos
 átlagnál. Egyes területeken pedig hiány alakult ki.
    Az önkormányzat gazdaságélénkítõ munkájában a legfontosabb volt az infrastruktúra javítása.
Jelentõsen fejlõdött a közmû- és a szennyvízcsatorna-hálózat, és hamarosan  megkezdõdik – ISPA-támogatással – a közel
ötmilliárd forintos regionális szennyvíztisztító bõvítése, korszerûsítése. A város polgárai azonban joggal kifogásolják az utak, járdák, közterületek állapotát.

 Ipari park és inkubátorház

    A szolgáltatási szektor erõsítését jelentheti már a közeljövõben a konferencia-központ építése, amelyhez szintén jelentõs hazai és nemzetközi támogatást sikerült elnyerni. Az 1,3 milliárdos költségvetéséhez 300 milliót a Phare-CBC-program biztosított, 400 milliót pedig a Széchenyi-terv.
    A gazdaságélénkítés harmadik területe olyan  környezet kialakítása, amely vonzza a befektetési tõkét. Ezt a célt szolgálja az ipari park és a leendõ inkubátorház.

A legnagyobb magyar egészségügyi beruházás

    A könyvtár ideiglenes helyre költözött, viszont már épül az új zeneiskola. Nagy figyelem övezi a kórház rekonstrukcióját, amely az elmúlt öt év legnagyobb magyar egészségügyi beruházása. Ez óriási eredmény, még akkor is, ha sokan vitatják egy ilyen nagyságú intézmény soproni szükségességét. Akik a belvárosban járnak, azok megállapíthatják, hogy a mûemlék épületek
homlokzatfelújítása ismét európai színvonalú. Erre is jelentõs összegeket fordítottak mûemléki pénzek felhasználásával. Igaz, akad még néhány épület, amely méltatlan környezetéhez, de ezek sorsa is hamarosan rendezõdik. Már a jövõbe mutat, de meg kell említeni, hogy elkészült Sopron új általános rendezési terve, amely a város fejlõdésének egyik kulcsfontosságú eleme.

 Milliárdok pályázatokon

     Sopron növekedését jelzi, hogy közel 169 négyzetkilométernyi közigazgatási területébõl egyre többet vonnak belterületbe. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi majdnem 21 négyzetkilométernyi beépíthetõ terület akár ötven százalékkal is nõhet a tervek szerint. Erre szükség is lehet, mert Sopronban az elmúlt években szinte már minden talpalatnyi helyet beépítettek. Míg 1988-ban összesen 208 lakás épült, addig 2001-ben már 419. Ennek közel fele magánerõs beruházás volt. Folytatódott a szociális bérlakás-építési program és újabbakat is elõkészítettek. Az más kérdés, hogy nagyobb az igény, mint a lehetõség, ezért még mindig sokan laknak méltatlan körülmények között. Az 1998-ban állandóra bejelentett lakosságszám – 54.303 – az elmúlt négy évben csupán 385-tel gyarapodott, viszont háromezerre tehetõ az ideiglenes lakosok száma, akik közül sokan külföldön dolgoznak. A lakosság gazdagodásának egyik lehetséges mutatója a gépkocsik száma. Sopronban 1998-ban 14.676 bejelentett autó volt, az elmúlt évben pedig 15.769.
    Sopron az elmúlt ciklusban a különbözõ hazai pályázatokon 3 milliárd 546 millió 172 ezer forintot nyert, míg uniós pénzekbõl 2 milliárd 885 millió 948 ezer forint folyt be kasszájába.
    A fenti adatokat, tényeket összevetve elmondható, hogy Sopron és lakosságának egy része jelentõsen gyarapodott az elmúlt
 három-négy évben.

Horváth Ferenc
Forrás: Kisalföld
Fotó: Soproni KépIndex