CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. január 14., hétfő 09:14


Dr. Szájer József: az erdő Sopron és környéke egyik értéke

A Soproni Parkerdő múltja, jelene és jövője

A Soproni Parkerdő múltja, jelene és jövője

    A 2400 hektár területű Soproni Parkerdő - a pilisi után - Magyarország második legnagyobb parkerdeje amelynek helyzete több szempontból is sajátságos.


Jámbor László igazgató és dr. Szájer József a Felkelő emlékműnél

    A Soproni parkerdő múltjáról, jelenéről és jövőjéről tájékozódott dr. Szájer József országgyűlési képviselő a parkerdő területén tartott bejáráson, amelynek első állomása az Ágfalvi csata és pihenőerdő néven - a Károly-magaslati parkolóban - létesített komplexum volt.

    1998-ban került kidolgozásra a Soproni Parkerdő közjóléti fejlesztési terve, mely keretén belül nagyszabású beruházási program kezdődött el.

A Károly-kilátónál

    Jámbor László a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. igazgatója és Varga Tamás a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány képviselője vezetésével dr. Szájer József a Károly kilátó épületében megtekintette a hivatalos múzeumként működő, Kitaibel-Gombocz-Kárpáti a soproni kötődésű botanikusok életmunkáinak emlékkiállítását. A jellegében és anyagában egyaránt egyedülálló gyűjtemény megvalósítása az utóbbi három év egyik jelentős eredménye, valamint része azoknak a jövőbeni fejlesztéseknek, amelyek még megvalósítandó területei közé a parkerdei centrumok infrastruktúrájának javítása és új berendezések telepítése sorolhatók: előadóterem, erdész arcképcsarnok, erdei élménypark létesítése a Károly magaslatnál, a Várhely környéki történelmi emlékpark helyreállítása, mederkotrás a Szalamandra tónál, valamint piknik eszközök telepítése.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a parkerdei létesítmények négy tömbben, egymástól több kilométernyi távolságra helyezkednek el: a szárhalmi parkerdő, a Páneurópai Piknik helyszínen létesített Európa Park és a Nagycenki Kastélypark és Hársfasor szintén a parkerdő része. A fejlesztés még megvalósítandó területei ezért kiegészülnek a Nagycenki Kastélypark és Hársfasor teljes felújítását, valamint hosszú távú kezelési tervének kidolgozását és végrehajtását célzókkal, Szárhalomban a Gyöngyvirág Tanösvény felújításával és az Európa Park állapotának folyamatos szinten tartásával.
Dr. Szájer József megtekintette a Gombocz Endre természetismereti házat, amely kutatószobával, tematikus kiadvány- és információs anyag gyűjteménnyel áll a szakemberek és természetszeretők rendelkezésére.

Varga Tamás bemutatja a Kitaibel-Gombocz-Kárpáti emlékkiállítást

Amint azt a bejárást vezető szakemberek elmondták a parkerdei látogatók száma meghaladja az évi egy millió főt, ezért a terhelés mértékére való tekintettel, illetve a kisebb természeti zavarást biztosító, megfelelő ellenőrzés megvalósítása érdekében ki kell kidolgozni a parkerdő jövőbeni fejlesztési koncepcióját, amely révén a látogatókat több parkerdei - infrastruktúrával felszerelt - centrumba lehet majd irányítani.


A Gombocz Endre természetismereti ház vendégkönyvébe

Az erdők közcélú feladatainak hatékonyabb ellátására, a rendelkezésre álló források bővítésére a TAEG létrehozta a kiemelkedően közhasznú besorolású Soproni Környezetkultúra Alapítványt, amely társadalmi összefogásban - a térség önkormányzataival, idegenforgalmi szervezeteivel, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal és felelős polgárokkal - dolgoznak tovább a Soproni Parkerdő állapotának további fejlesztésén, amelynek további támogatására dr. Szájer József ígéretet tett, mert mint mondotta: Sopron és környéke egyik legnagyobb értéke - a műemlékek mellett - az erdő.

balogh