CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. január 14., hétfő 19:32


Friss hírek Kárpátaljáról

Megbontották a magyar többségű választókerületet

       Hat munkácsi járási – Dercen, Barkaszó, Fornos, Izsnyéte, Szernye, Csongor –   és két ungvári járási – Kis- és Nagygejőc – magyar ajkú települést szakítottak el az egyetlen magyar többségű kárpátaljai választókerülettől, amelyből a magyar szavazók   többségének köszönhetően két korábbi választási ciklusban már sikerült egy-egy   magyar képviselőt bejuttatni az ukrán parlamentbe. Történt mindez annak ellenére,   hogy gyakorlatilag néhány nappal korábban a KMKSZ által kezdeményezett   aláírásgyűjtési akció keretében a hat munkácsi járási település lakosságának mintegy   hetven százaléka egyértelműen állást foglalt a magyar többségű választókerülethez   való tartozás mellett.
      A kárpátaljai tömbmagyarságot magában foglaló választókerülettől ezzel a döntéssel együttesen közel 10 ezer választásra jogosult, túlnyomó többségében   magyar ajkú lakost szakítottak el. Mindezt aligha ellensúlyozhatja, hogy a   választókerületről ugyancsak leválasztották a Técsőtől délkeletre fekvő ukrán   lakosságú településeket, mivel egyúttal csatolták hozzá a mintegy 90 százalékban   ukrán Királyháza nagyközséget, s az ugyancsak nagyszőlősi járási Szőlősegres (Olesnik) és Veréce (Verjacja) szintén döntően ukrán lakosságú községeket.
      – Sérelmesnek tartom, hogy a Központi Választási Bizottság a lehetőségek   ellenére nem vette figyelembe a lakosság többségének véleményét – kommentálta az   eseményeket lapunk kérésére Fodor István, a KMKSZ Derceni alapszervezetének   elnöke.
– Ami történt, az nem egyéb, mint a demokrácia megkerülése az érvényes   törvények segítségével.
– Értetlenül állunk a történtek előtt – mondta Györke Róbert, a KMKSZ   Nagygejőci Alapszervezetének elnöke –, hiszen korábban semmi sem utalt arra, hogy   községünket a munkácsi választókerülethez (!) csatolják. Természetesen szeretnénk
  továbbra is a tömbmagyarságot magában foglaló választókerülethez tartozni, s ezért,   ha kell, készek vagyunk aláírásgyűjtésbe kezdeni.
      Hozzávetőleges számítások szerint a nem egészen három hónap múlva sorra   kerülő parlamenti választások előtt végrehajtott átszervezés ellenére marad némi   magyar túlsúly a Beregszász központú választókerületben, ám ez mit sem változtat a   tényen, hogy a lépés súlyosan sérti a kárpátaljai magyar kisebbség érdekérvényesítési   képességét. A KMKSZ elnöksége nyilatkozatában ennek megfelelően  felháborodásának adott hangot a történtek miatt. Mint lapunknak a Szövetség
  képviselői elmondták, a Központi Választási Bizottság lépése már csak azért is   érthetetlen, mivel az egész országban mindössze két megyében változtatták meg a   választókerületek számát az 1998-as parlamenti választásokhoz képest: a Herszoni   területen hatról ötre, míg Kárpátalján ötről hatra nőtt a számuk, ráadásul az   átszervezés ezzel együtt megoldható lett volna anélkül is, hogy magyarok lakta   településeket szakítsanak el a hetvenkettes számú parlamenti választókerülettől.
kg – vb
 

***

 Kárpátalján péntek óta kérhető a magyar igazolvány

       Pénteken Kárpátalja valamennyi magyarok lakta településén elkezdődött a   magyar igazolvány kiadására vonatkozó kérelmek benyújtása.
      A magyar igazolvány és a magyar hozzátartozói igazolvány kérelmező űrlapjait   már eljuttatták a több mint száz kárpátaljai magyarlakta településre. A megyében 156   ügyintéző fogadja az igénylőket, és tölti ki az űrlapokat. A kitöltött űrlapokat a
  Munkácson kialakítandó központi iroda, illetve az Ungvári Főkonzulátus dolgozza fel.
  Mint Gulácsy Géza, a KMKSZ elnökségének tagja lapunknak elmondta, az első időben   jelentős számú igénylő várható, azonban reményeik szerint ez nem okoz majd   fennakadást. Szakács Zoltán ungvári magyar főkonzul tájékoztatása szerint a kérelmek   begyűjtését és továbbítását végző iroda indulásra kész a főkonzulátuson. Az első   igazolványok kiadása mintegy három-négy hét múlva várható.
      Fontos megjegyeznünk, hogy a kérelem beadásának nincs határideje, s az  űrlapok is kellő mennyiségben állnak rendelkezésre. A kérelem személyesen nyújtható   be a településen működő helyi megbízott segítségével. Ehhez mindenképp szükség   van a személyigazolványra, s egy darab 32x45 mm-es színes, lehetőleg nem fényes fényképre. Ezenfelül a különböző adatok igazolására felhasználhatók más   dokumentumok is, mint pl. a születési bizonyítvány, házasságlevél, katonakönyv stb.,
  ezért jó, ha az igénylő ezeket magával hozza. A magyar nyelvet megfelelően tudó igénylők számára egyéb dokumentumra nincs is szükség. A magyar szervezetben   betöltött tagságot a tagsági igazolvány felmutatásával lehet igazolni, ez esetben az   igazolvány fénymásolatát csatolni kell. Ugyancsak fénymásolatot kell csatolni arról a dokumentumról, pl. katonakönyvről, amely államilag igazolja a kérelmező nemzetiségét. E két utóbbi lehetőség valamelyikét azonban nem muszáj igénybe venni, csak akkor, ha az érintett nem tudja megfelelő szinten a magyar nyelvet.
      Az igénylések fogadását segítő ügyintézőknél az első néhány nap jobbára a   tájékozódás jegyében telt, a legtöbben az igénylés benyújtásának feltételeiről szerettek volna tájékozódni, bár például a nagyszőlősi irodát már az első napon mintegy
  negyvenen, a munkácsit pedig mintegy ötvenen keresték fel.
    Mint megtudtuk, az  illetékesek e hét végére várják az igénylők tömeges jelentkezését.
kg

Kárpátalja-online