CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. január 18., péntek 15:59


Az egyéni és közösségi érdekek összhangjának megteremtéséért

Civil erők a megyénkben


Civil erők a megyénkben

    Megyei civil szervezetek egyeztettek csütörtökön Sopronban. A megbeszélésen a három megyei szervezet elnöke, a Pro Urbe Győr Egyesület részéről Jungi Csaba, a Szövetség Sopronért Egyesülettől dr. Gimesi Szabolcs és a Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesület vezetője Botos Gábor vett részt. Jelenvolt még Forrás Béla a Szövetség Sopronért Egyesület alelnöke, valamint Keglovich István önkormányzati főtanácsadó.

A képen Jungi Csaba, dr. Gimesi Szabolcs, Botos Gábor

    Keglovich István kérdésünkre elmondta, a három civil szervezet 2001. áprilisában kötött megállapodási szerződést, melyben a felek elkötelezettséget vállaltak az egyéni és közösségi érdekek összhangjának megteremtéséért, és elhatározták, hogy az egyesületek egymás tevékenységét segítve, közösen munkálkodnak a megye polgárai érdekében.
    Az egyeztetésen újra elhangzott: az összefogás célja a civil szervezetek nagyobb részvállalása a megye irányításában, valamint a megye és a megyei jogú városok kapcsolatának megerősítése. Az egyesületek elsősorban nem politikai célzattal működnek, mégis szerepet kell vállalniuk a politikában is, hogy megfelelően képviselhessék városuk polgárait. Szeretnék elérni, hogy a megyei közgyűlés negyvenegy tagú testületében a választások után legalább 8 civil képviselő foglaljon helyet.
- A megbeszélésen a közeljövő terveiről is eszmét cseréltünk – mondta Keglovich István - Ezek közt szerepel egy Millenniumi Kalendárium elkészítése, mely a Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesület segítségével jelenik meg. A kiadvánnyal emléket állítunk a következő generációknak arról, miként ünnepeltünk az ezredfordulón. A másik kezdeményezésünk számítógép kezelői tanfolyam a megye polgármesterei számára, akik elfoglaltságuk miatt eddig nem szerezhettek ilyen ismereteket. A harmadik elképzelésünk, amit mihamarabb szeretnénk megvalósítani, és az egész megyére kiterjeszteni, a Széchenyi Tervvel kapcsolatos alkalmankénti szaktanácsadás. Ezzel segítségére leszünk azoknak, akik kevéssé ismerik ki magukat a pályázatok elkészítésében.
    A szervezetek ezen túl a médián keresztül rendszeresen tájékoztatják a megye polgárait a három szervezet tevékenységéről, programjáról, egyéni és közös céljairól.

S. J.