CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. január 19., szombat 00:30


Keretmegállapodás az Oktatási Minisztérium és a vidék fővárosai között

Keretmegállapodást az Oktatási Minisztérium és a vidék fővárosai között

    A Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjait látja vendégül Sopron.
    Január 18-án a választányi ülésre, 19-én a MJVSZ  közgyűlésre kerül sor.
   A választmányi ülést követően a soproni Városháza dísztermében - dr. Pálinkás József oktatási miniszter, Szita Károly MJVSZ elnök és dr. Gimesi Szabolcs  Sopron polgármestere részvételével - sajtótájékoztatót tartottak, amely egyben alkalma volt az Oktatási Minisztérium és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásának.
    Az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz kapcsolódva, a magyar oktatási rendszerre az Unióban való sikeres helytállásban háruló kiemelkedő szerep fontosságát felismerve döntött az OM és a MJVSZ a keretmegállaposdás megkötése mellett. Ennek fő célja a világviszonylatban is kiemelkedő színvonalú oktatás megőrzése és továbbfejelsztése.

Dr. Gimesi Szabolcs Sopron MJV polgármestere, dr. Pálinkás József oktatási miniszter és Szita Károly a MJVSZ elnöke

    Dr. Gimesi Szabolcs köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit. Szólt arról, hogy Sopronban - a város iskolavárosi rangjához méltóan - hosszú évtizedek óta kiemelt szerepe van az oktatásnak. Mint mondta, úgy gondolja, hogy a városnak alapfokú, középfokú egyházi és állami iskolái mellett működő minisztériumi kezelésben lévő intézményei által meghatározott rangnak is szólt, az hogy a MJVSZ elnöksége erre az alkalomra tette az Oktatási Minisztériummal való megállapodás aláírását.

- Egy éve kezdődött el az a folyamat, amely során a MJVSZ kezdeményezte a munkája során fontos szakterületekkel, minisztériumokkal az együttműködési megállapodások megkötését - mondta Sztita Károly a MJVSZ elnöke, aki kifejtette, hogy a szövetségnek több tárcával van már együttműködése, azzal a nem titkolt céllal, hogy felhívja magára a figyelmet, illetve felhívja a tárcák figyelmét arra a munkára, amelyet végeznek. Ugyanakkor a szakminisztériumokkal való együttműködés lehetőséget teremt a MJVSZ által összegyűjtött információk és kérések, szakmai vélemények törvényalkotókhoz való hatékony eljuttatásának. Mint elmondta, 2,1 millió ember él az ország 22 megyei jogú városában, ez az ország lakosságának 20,6%-a, azonban az oktatási korúak közel 25 %-a a 22 vidéki nagyvárosban veszi igénybe a közoktatási szolgáltatásokat, ez 2001-es tanévben 411185 fő volt. A nagyvárosok regionális feladatokat ellátó több mint 1000 intézményében 37411 pedagógus dolgozik, költségvetésükből közel 120 milliárd forintot fordítanak közoktatásra: óvódák, általános iskolák, és középfokú intézmények finanszírozására. Költségvetésüknek- a kialakult intézményi struktúrától függően - 25-46 százalékát teszi ki az oktatásra fordított kiadás. Mint mondta, busás haszonnal megtérülő kiadásnak tartják mindezeket, nem rejtve véka alá azokat a gondokat és nehézségeket, amelyeket ezeknek a pénzeknek az előteremtése jelent. Ugyanakkor Szita Károly elnök azt is hangsúlyozta, hogy a városok érzékelik a tárcának azon törekvéseit, amelyek a pedagógusbérek emelésében megjelent.

 -   Iskoláira minden valamire való város büszke - mondta Dr. Pálinkás József oktatási miniszter. A megyei jogú városok pedig különlegesen is büszkék lehetnek, hiszen azok az iskolák, amelyeket a megyei jogú városok tartanak fenn kiváló embereket adtak az országnak, az emberiségnek. A megyei jogú városok ma is olyan iskolahálózat működtetését tűzik ki célul, amely esélyt, lehetőséget ad, egyrészt a városokban lakó, másrészt azok vonzáskörzetében élő gyermekek számára.

    Az oktatási miniszter példaként említette az - a kisebb települések nehéz sorsú gyerekei számára is a városi képzés lehetőségét megteremtő -  Arany János tehetséggondozó programot. Mint hangsúlyozta, a megyei jogú városok nagy városok és mint ilyenek az oktatás irányításáért felelők, olyan programot valósítanak meg, amely abban is modell értékű ahogyan egy közösség felelősséggel tartozik a szerényebb körülmények között élő tagjaiért. Az a keretmegállapodás két fontos eleméről szólva, dr. Pálinkás József elmondta, hogy ezek értelmében az OM törvényelőkészítő, rendeletalkotó munkája során együttműködik a megyei jogú városok oktatási szakemberivel. Egyeztet velük abból a célból, hogy a megalkotandó rendeletek a lehető legjobban tükrözzék az esélyteremtő és működtethető iskolahálózatok létrejötte iránti törekvést, amely - mint a miniszter mondta - akár a költségvetésben is konkrétizálható.
    Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az együttműködés az OM és nagyvárosok közötti párbeszédet is segíti. Ennek fontossága abban a segítségnyújtásban jelentkezik, amely az oktatási intézmények fejlesztését és a sikeres pályázatok előkészítését illeti. A kölcsönösség elve alapján a megyei jogú városok segítséget nyújtanak a szakmai minisztérium munkájában. Szakmai bizottságok közreműködésével, lehetőség szerint részt vesz az önkormányzatokat is érintő oktatásügyi jogszabályok megalkotásában, jelzik, hogy milyen területeken van szükség támogatásra, amelyekre pályázati-fejlesztési források koncentrálása szükséges. A megállapodás a törvényalkotásban és pályázati munkában eddig is meglévő együttműködést teszi hatékonyabbá.