CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. január 20., vasárnap 14:41


A XX. század erdészete Somogyban

A XX. század erdészete Somogyban

    Elsősorban a szakmának szánták a szervezők - a Somogyi Erdészeti és Faipari Rt. munkatársai - a január 16-án a soproni Erdészeti Múzeumban nyílt XX. század erdészete Somogyban című kiállítást.

    A csemete-termelés, erdőművelés, és  - gazdálkodás, a fűrészek és szállítás mozzanatait bemutató fotók mellett, természet-fotókkal illusztráltan tulajdonképpen cégbemutatót talál a látogató a Templom utca 4. szám alatti kiállítóteremben.
    Harminc év a somogyi erdőben, a somogyi erdőkért címmel a közelmúlban ünnepelt jubileumról szóló szöveges információból kiderül, hogy országosan is élenjáró erdőgazdálkodója a Somogyi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság három vállalat összevonásával 1970-ben alakult.
    Fő feladata a 87 ezer hektár állami tulajdonú erdő - a megye erdeinek 60 százaléka - kezelése, valamint az ezekből kitermelt faanyag feldolgozása. A piacgazdálkodásra való áttérés folyamatában 1993-ban jegyezték be a  a Somogyi Erdészeti és Faipari Részvénytársaságot, amely a szakmai kultúra megőrzése mellett a piaci változásokat rugalmasan követő stratégiát alkalmazva folytatja tevékenységét.
    A Somogyi erdők 90 hektáros vadászterületén valamennyi vadászható nagyvad megtalálható. A természetvédelem egyik leghatékonyabb eszköze a megfelelően végzett erdőgazdálkodás. Az erdő életét megismertető Szijágyi Erdei Iskola, a boronka-melléki tájvédelmi körzetbe vezető Mesztegnyői Erdei Vasút és a legújabb létesítmény - a Desedai 30 hektáros arborétum - az információs anyagban mind megemlítésre kerülnek.
    A Somogy erdészetéről szóló kiállítás február 16-ig, szerda kivételével naponta 10-13 óra között látogatható Sopronban, a Templom u. 4. szám alatti Erdészeti Múzeumban.