CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. január 24., csütörtök 22:57


Egyeztettek az érintett települések

A népszavazás emlékművei

A népszavazás emlékművei

    December 14-én, a Hűség Napján tartott ünnepi megemlékezésen került kihirdetésre az a kormányrendelet, amely szerint a Kormány a Hűség Napja tiszteletére a leghűségesebb városnak szökőkutat adományoz, a népszavazáson résztvett községekben pedig méltó emlék állításáról gondoskodik.

    Az emlékállítással kapcsolatos tudnivaló és teendőkről - Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából - dr. Szájer József országgyűlési képviselővel folytattak megbeszélést a közelmúltban a népszavazásban résztvett községek - Ágfalva, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk - polgármesterei és a ma már Sopronhoz tartozó Balf és Bánfalva képviselői. A megbeszélésen résztvett Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Sopronból Koltai Miklósné dr. jegyző..
    Az érintett települések a rendelkezésre álló pénzügyi források keretein belül, maguk dönthetnek arról, hogy milyen formában kívánnak méltó emléket állítani a történelmi eseménynek.
    Töreki István Harka polgármestere a cyberpress kérdésére elmondta, hogy a tervek szerint Harka gránit-emlékművel szeretne tisztelegni a népszavazás előtt, olyannal, amely még legalább ezer évig megmarad. Ezen a népaszavazásban résztvett települések nevei, térképen fellelhető elhelyzésük mellett a település címere is szerepelne. Ez utóbbi kérdésben egységes volt a jelenlévők véleménye, mint ahogyan abban is, hogy  nemes, értékelendő gesztus volt a kormány részéről, hogy ilyen módon is kifejezte köszönetét és - amint azt a kormányrendelet is tartalmazza - az emlékművek állításának lehetőségének megteremtésével,  fejet hajtva a népszavazásban résztvett, hűséget tanúsító polgárok előtt. Harkán, a tervek szerint, júniusban -  a falunapon - szeretnék a Hűség Napjának emlékművét felavatni.
    A kormány, a tervek szerint, még márciusban jóváhagyja az emlékművek megvalósításának terveit - amelyek elkészítésében a Városszépítő Egyesület és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete is segít -  és azok költségvetését.

t.é.