CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. január 29., kedd 14:59


Kempteni vendégek

Kempteni vendégek - az intézmények szintjén megvalósuló - kölcsönösen gazdagító - testvérvárosi kapcsolat

    Az Idegenforgalmi Kereskedelmi és Vendéglátó Szakiskola meghívására Kemptenből érkezett szakmai küldöttség Sopronba. A delegáció tagjai között azok az étterem- és szállodatulajdonos voltak, akik nyári szakmai gyakorlaton fogadják a soproni középiskolás, vendéglátós diákokat.


Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszönti a vendégeket

    A Kempteni Vendéglátó és Szálloda Szövetség tagjait a soproni városházán fogadta dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Tengerdi Antal alpolgármester. Az idei év fontos állomás Kempten és Sopron testvérvárosi kapcsolatában, mondta köszöntőjében Sopron polgármestere, hiszen az idén a testvérvárosi kapcsolatfelvétel 15. évfordulóját ünnepli a két város. Míg a nyolcvanas évek végén a kempteni kapcsolat Sopronnak a nyugatra nyíló ablakot jelentette, addig mára már több területen és intézmény között alakult ki kölcsönösségen alapuló, olyan kapcsolat, amelyeknek a működéséhez és további előrehaladásához nem szükséges önkormányzati kezdeményezés. Dr. Gimesi Szabolcs Sopron történelméről és jelenéről is beszélt a vendégeknek, kifejezve azon reményét, hogy az uniós csatlakozást követően a város visszanyeri majd 1921 előtti szerepét.

Rüdiger Preschl a küldöttség vezetője

    Rüdiger Preschl a Kempteni Vendéglátó és Szálloda Szövetség képviselője a hét tagú delegáció nevében megköszönte a soproniak szíves fogadtatását, ugyanakkor elmondta, hogy a soproni Idegenforgalmi Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolával hosszú évek óta nagyon jó partneri kapcsolatuk van. A soproni diákok közül sokan nyári gyakorlatukat Kempten különböző vendéglátóipari egységeiben töltik. Ez a kapcsolat kétoldalú, hiszen a tanulók szakmailag fejlődnek és a nyelvet is megtanulják Németországban, ahol másrészről a vendéglátóipar gyakorta küszködik munkaerőhiánnyal, így a Sopronból érkező diákoknak gyakran hosszabb távon is munkalehetőséget tudnak biztosítani. A két város együttműködésében Rüdiger Preschl, – aki egyben Kempten város vezetőinek üdvözletét is tolmácsolta –, elmondta, hogy a legfontosabbnak az emberek közötti személyes kapcsolatot tartja.


A kempteni vendégekkel: (jobbról) Horváth Péter igazgató-helyettes és Tengerdi Antal alpolgármester

- A vendéglátóipari szakközépiskolának jó ez kapcsolat - mondta Horváth Péter igazgató-helyettes. Húsz-huszonöt diák vesz részt a nyári gyakorlaton, amelyet követően még van egy másfél éves lehetőségük arra, hogy ott a szakmát gyakorolják. A kempteniek rendkívül családias környezetet biztosítanak az ott tanulóknak, amely rendkívül fontos a diákok további szakmai fejlődése szempontjából. A mostanihoz hasonló alkalmak azért is hasznosak, mert egyrészt a kempteni vendéglátósok a gyakorlatban is látják azokat a körülményeket, amelyek között az itteni vendéglátósok tanulnak, másrészt meg egymással tapasztalataikat is ki tudják cserélni. A kempteni vendéglátósok és a soproni szakiskola közvetlen kontaktusban van egymással, ami jó, mert bürokrácia-mentesen tudják intézni a dolgaikat, ezáltal is egy tipikus példáját adva annak, ahogyan a testvérvárosi kapcsolatok az intézmények és felelős személyek szintjén hatékonyam működnek.