CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2002. február 04., hétfő 22:40


Országos Választási Iroda

Tájékoztató a választópolgárok számára

 

 

Tájékoztató a választópolgárok számára


Tisztelt Választópolgár!

A Magyar Köztársaság elnöke a soron következő országgyűlési képviselő-választások

első fordulóját 2002. április 7. napjára

második fordulóját 2002. április 21. napjára

tűzte ki.

2002. február 4. és 8. között minden választójogosult értesítést kap arról, hogy a választók névjegyzékébe felvették. Az Értesítő tartalmazza a szavazás pontos helyére és idejére vonatkozó információkat is. Aki nem kapja meg az Értesítőt, a polgármesteri hivatalban február 6-13. között kifüggesztett névjegyzéken ellenőrizheti választójogosultságát. A névjegyzék módosítását a jegyzőtől lehet kérni, ugyancsak február 6. és 13. között.

A választáson jelöltet ajánlani az Értesítővel együtt megkapott hivatalos ajánlószelvénnyel 2002. március 15-ig lehet a kitöltött ajánlószelvények a jelölt, illetőleg a jelölő szervezet képviselője részére történő átadásával. Az ajánlószelvényre a választópolgár rávezeti családi- és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját (személyi szám), a jelöltnek ajánlott személy családi és utónevét, a párt(ok) nevét, vagy azt, hogy "független jelölt". Az ajánlószelvényt az ajánló választópolgárnak saját kezűleg alá kell írnia. Az ajánlás nem vonható vissza. Az ajánlásért előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.

A szavazás 6.00-tól 19.00 óráig tart.

Szavazni kizárólag személyesen, a választópolgár Értesítőjén feltüntetett szavazókörben lehet.

  • Aki a szavazás napján lakóhelyétől távol, de Magyarországon tartózkodik, a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől kapott igazolás birtokában más szavazókörben is szavazhat. Igazolást - az első és a második fordulóra egyaránt -
levélben 2002. április 3-ig

személyesen 2002. április 5-én (péntek) 16.00 óráig

lehet kérni.

  • A mozgásukban gátolt választópolgárok a jegyzőtől, illetőleg a szavazatszámláló bizottságtól kérhetik mozgóurna kiküldését.
  • Azok a hajléktalanok, akik rendelkeznek települési szintű lakcímmel, a polgármesteri hivatalban érdeklődhetnek, hogy melyik szavazókörben szavazhatnak.
Szavazni a következő igazolvány(ok) bemutatásával lehet:
  • az érvényes lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány
vagy
  • lakcímigazolvány ÉS a) személyazonosító igazolvány vagy
b) útlevél vagy

c) 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély vagy

d) sorkatona esetén katonai igazolvány.
 
 

Kérjük, hogy a szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése érdekében az Értesítőt is szíveskedjék a szavazásra magával vinni, ennek bemutatása azonban nem feltétele a szavazásnak! (És a szemüvegét se felejtse otthon!)

A személyazonosság igazolása után a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, melyet annak jelenlétében bélyegzőlenyomattal lát el. A szavazólap átvételét a választópolgár a névjegyzéken aláírásával igazolja. A szavazatszámláló bizottság szükség esetén megmagyarázza a választópolgárnak a szavazás módját.

A szavazólap kitöltéséhez szavazófülke áll a választópolgár rendelkezésére. A szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a szavazó tartózkodhat a szavazófülkében. Ha azonban a választópolgár nem tud olvasni, illetőleg testi fogyatékossága vagy valamely más ok akadályozza a szavazásban, akkor más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának - segítségét igénybe veheti.

A jelöltre szavazni a jelölt, lista neve alatti, melletti vagy feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (pl. X vagy +).

Ha a választópolgár a szavazólap kitöltését elrontotta, a szavazatszámláló bizottságtól a rontott szavazólap átadásával új szavazólapot kérhet. A szavazólap kitöltése után a választópolgár borítékba teszi azt, és a szavazatszámláló bizottság előtti urnába helyezi.

A választásokkal kapcsolatos tudnivalókról a polgármesteri hivatalban működő választási információs szolgálattól kérhet bővebb felvilágosítást.

Országos Választási Iroda