CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. február 08., péntek 08:12


Az EU-integráció aktuális kérdései

EU-integráció
Dr. Szájer József előadása a Nyugat-magyarországi Egyetemen

    A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának felkérésére Dr. Szájer József az Európai Integrációs Bizottság elnöke ezúttal az ELTE Jogi Karának adjunktusi minőségében tartott előadást a közgazdász-hallgatóknak.

A szakmai terület széles-látókörű és alapos ismerőjét dr. Gidai Erzsébet egyetemi tanár, dékán köszöntötte.

Az EU integráció aktuális kérdéseiről szólva dr. Szájer József utalt arra, hogy a jelenlegi diákok szakmai tevékenysége megkezdésének időpontja, a tervek szerint, már a közös Európa, a megszokottól különböző összefüggési rendszerei-keretei között lesz.
    A csatlakozás utáni tényleges integráció fő kérdésköreinek részletes bemutatását követően dr. Szájer József hangsúlyozta, hogy az Európai Unió intézményrendszere - az átfedések ellenére - nem Európával azonos. Magyarországnak érdeke az EU-n belüli döntéshozatalba való beleszólás lehetőségének megszerzése és az EU-n belüli közös gazdasági vállalkozásban való részvétele - hangsúlyozta. Dr. Szájer József, kifejtette, hogy a magyar  gazdaság fejlődésének EU-országaihoz képest kétszeres növekedési üteme  az egyenrangú partnerkénti felzárkozás esélyét jelenti.

    Az intézményrendszer és az európaiság eszméjének viszonya, Magyarország EU-hoz való viszonya, Magyarország EU-csatlakozásának szükségessége, az EU intézményrendszerének struktúrája, a csatlakozási alternatívák kérdése is szerepelt az előadás fő pontjai között, amelynek végén a diákok és tanárok részéről több, Magyarország EU-integrációját érintő kérdés is elhangzott.