CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. február 10., vasárnap 20:30


Az uniós csatlakozás következményei

Tanácskozott az Osztrák Városszövetség és a magyarországi Megyei Jogú Városok Szövetsége

Tanácskozott az Osztrák Városszövetség és a magyarországi Megyei Jogú Városok Szövetsége

    Február 8-án ért véget az a két napos tanácskozás Bécsben, amelyen az Osztrák Városszövetség meghívására a magyar Megyei Jogú Városok Szövetsége is résztvett és amelynek témája az uniós csatlakozás magyarországi településeket érintő következményei volt.
    A soproni küldöttséget dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere vezette. A tanácskozáson részt vett Michael Haupl Bécs főpolgármestere és Szita Károly a magyarországi Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.
    Dr. Gimesi Szabolcs, aki a MJVSZ környezetvédelmi bizottságának elnöke, a tapasztalatcseréről szólva elmondta, hogy a résztvevők tájékoztatást kaptak Ausztriának az Európai Unióba való belépése előtti felkészüléséről, arról, hogy a csatlakozás milyen hatással volt a városokra, milyen gondok, nehézségek adódtak, és arról, hogy a csatlakozást követően milyen eredmények születtek.
    Az találkozón elhangzottakból az is kiderült, hogy Sopronnak még rengeteg feladata, tanulnivalója van gondolkodásmódban, a pályázatírás területén egyaránt, de emellett szóba került a városok önfenntartó képességének a növelése, amelynek érdekében fontos a helyi adók fizetése és ezeknek a megfelelő helyen való felhasználása.
    A tanácskozáson a testvérvárosi kapcsolatok gazdasági téren való gyümölcsöztetésének kérdése mellett, a résztvevők foglalkoztak a városok környezetvédelmi helyzetével és körvonalazódtak egy, a közeljövőben Sopronba megrendezendő hasonló találkozó tervei.