CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2002. február 12., kedd 11:27


A HIV-fertőzés sikeres gátlása.

A HIV-fertőzés sikeres gátlása.

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a HIV- vírus koleszterint igényel a fertőzéshez.

Amint az már régóta köztudott, a koleszterin a sejtmembrán egyik lényeges alkotója, az azonban csak nemrég vált ismerté, hogy a HIV-vírus sejtbe való bejutásához, majd a kijutásához is igényel koleszterint.

A kutatok a vizsgálatok során kiderítették, hogy a vírus a sejtmembránból számos fehérjét magával ragad, és az így „ellopott” fehérjék segítségével különböző sejtekhez képes hozzákötődni majd azokat is megfertőzni.

A kérdés az volt gátolható e a fertőzés hogyha a koleszterint kivonják a sejt membránjából?

Az amerikai kutatócsoport ciklodextrin nevű molekulák alkalmazásával megváltoztatták a sejtmembrán koleszterinszintjét. A ciklodextrin egy olyan poliszcharid amely képes a gyűrűképzésre, a gyűrű belseje hidrofób tulajdonságú, így kitűnő helyet nyújt pl. a koleszterinnek.

A ciklodextrin alkalmazásával olyan sejteket sikerült előállítani melynek membránja nem tartalmazott koleszterint. A sejteket ezután HIV-fertőzésnek tették ki. A meglepő végeredmény az lett, hogy a sejtek ellenálltak a vírus fertőzésének. A vírus egyszerűen nem tudott a sejtbe bejutni. További vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a koleszterin eltávolítása a lecsökkentette a sejtek felszínén lévő un. kekmokin-receptorok számát is, amely szintésn fontos a HIV sejtbe történő bejutásához. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a koleszterin stabilizáló szerepet játszik a kemokin-receptoroknál. Koleszterin hiányában a receptor konformációja megváltozik, instabillá válik, és lebomlanak.

Mindezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a ciklodextrinek a HIV-fertőzés ellen a hüvely falán, közösülés előtt, akár krém formájában is alkalmazhatók lehetnének.



Nagy Árpád <narpad@sopron.hu>