CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. február 12., kedd 23:43


Dr. Szájer József Harkán

Dr. Szájer József Harkán

 Egy képviselőnek az a feladata, hogy országos keretekben gondolkodva, kívülről segítse és próbáljon meg forrásokat hozni a településre. Sopronban és környékén ez különösen fontos feladat, hiszen évtizedeken keresztül, a szocialista rendszer idején elhanyagolták a várost és környékét. A vasfüggöny közelsége miatt sem fejlődhetett a város, sok  mulasztást be kellett pótolni és én ezt éreztem kötelezettségemnek, ezért dolgoztam folyamatosan az elmúlt tizenkét esztendőn keresztül - jelentette ki dr. Szájer József Harkán, a lakossági fórumot követően.


Töreki István Harka polgármestere, dr. Szájer József országgyűlési képviselő, Havas András a Fidesz Soproni Területi Szervezetének elnöke

    Dr. Szájer József országgyűlési képviselő a mai nap folyamán harkai választópolgárokkal találkozott.
    Személyes kötődéséről szólt a politikus, amikor elmondta, hogy bár 1961-ben a soproni kórházban született, a szüleivel 5 éves koráig Harkán élt ezért mindig is szülőfalujának tekintette a települést.
- Mindig is nagy öröm ide visszajönni. Végigjártuk a házakat, beszélgettünk az emberekkel és örülök, hogy a családnak is jó emlékét őrizték meg még azokból az időkből, amikor itt laktunk- mondta Szájer József.

Sok a teendő Harkán: egészségházat szeretne építeni a falu, amivel kapcsolatban az országgyűlési képviselő már közbenjárt az Egészségügyi Minisztériumban. Készülnek az 1921. évi népszavazás emlékművének tervei, amelyeket szintén megtekintett a politikus, aki egyúttal tájékozódott mindazokról a tennivalókról, amelyekben a település a további segítségére számít: rossz állapotban van az evangélikus templom, a kis létszámú az iskola is kevesebb forráshoz jut mint kellene. A harkai önkormányzat és a polgármester személy szerint is aktívan igyekszik változtatni a körülményeken, javítani a helyzeten.
    Dr. Szájer József a harkai kultúrházban lakossági fórumon találkozott a választópolgárokkal. A rendezvényen részt vett Havas András a Fidesz Soproni Területi Szervezetének elnöke és Töreki István Harka polgármestere. Ezen az országgyűlési képviselő részletesen beszámolt a Fidesz-kormány elmúlt négy évi munkájáról – a családtámogatás, az oktatás, a munka, a biztonság és az nemzeti összetartozás-tudatának kialakítása – területén elért eredményekről és a további tennivalókról.

Hangsúlyozta, hogy az országot nem lehet tagadásból felépíteni, és csodákat sem lehet tenni. A világ nem változtatható meg egyik pillanatról a másikra, csak következetes és kitartó munkával, amely során lépésről lépésre nyernek megoldást a még létező problémák. Példaként a lakásépítési programot említette. Aki tesz, az néha hibázik is, mondta a politikus, kiemelve, hogy az új utak keresése és következetes követése ugyanakkor konfliktusvállalással is jár. Fontos a tenni akarás, az, amit Harkán is tapasztalt, hogy a megoldásokban mindig lehet és kell előre lépni. A lakossági fórumon az olimpia-rendezéssel, a nyugdíjjak emelésével, az EU-csatlakozás következményeivel kapcsolatos kérdések hangzottak el.
    A település érdekeinek megfelelő képviseletével kapcsolatban dr. Szájer József kifejtette:
- Elsődlegesen az önkormányzat feladata az, hogy a város vagy a település gondjaival foglalkozzon és azokat megoldja. Tulajdonképpen az önkormányzati rendszer kialakítása lehetővé teszi, hogy az önkormányzat jogkörénél fogva a település minden konkrét belső ügyeit érintő kérdésben dönthessen. Tizenkét év országgyűlési képviselőség után konkrét meggyőződésem, hogy egy képviselő akkor tud hatékonyan dolgozni, ha a külső feltételeit segíti annak, ahogyan egy településen az emberek élnek ( például hogyan lehet a 85-ös út, a határátkelés problémáján könnyíteni), vagy olyan problémákban, amelyek országos hatáskörű szervek, minisztériumok, akár kormány hatáskörébe tartoznak (országos pályázatokban). A települések egymással versengenek a képviselőnek az a dolga, hogy a döntéseknél "jelen legyen".
- Ma már mindenki büszkén mondja, hogy Sopron megyei jogú város. 1990-ben, amikor az önkormányzati törvényt alkottuk, eredetileg csak a 60 ezer fölötti lakosú város lehetett volna a megyei jogú cím birtokosa. Akkor én országgyűlési képviselőként egy olyan módosítást adtam be, amely arról szólt, hogy a hatvanezernél alacsonyabb lélekszám is elegendő legyen, a megyei jogú városi rang elnyeréséhez, azért, hogy Sopron is beleférjen ebbe a kategóriába - hangsúlyozta a képviselő.