CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. február 13., szerda 10:15


Augusztusban biztosan megnyitja kapuit a konferencia-központ

Augusztusban biztosan megnyitja kapuit a konferencia-központ

    A kivitelezési munkák felénél tartanak és minden remény megvan arra, hogy augusztus 18-án megnyithassa kapuit a felújított konferencia-központ hangzott el azon a bejáráson, amelyre a tegnap Nyerges Ferenc ügyvezető igazgató a Pro Kultúra Kht. nevében a város vezetőit, a kht. felügyelőbizottságának tagjait meghívta. Az építkezés tervezője, kivitelezője, a műszaki ellenőre tájékoztatta a résztvevőket a munkálatok menetéről.

    Karner Gyula a Győr-Moson Sopron Megyei Beruházási Kft. igazgatója, a lebonyolító részéről hangsúlyozta, hogy az átalakítási-felújítási munkák specifikumai közé tartoznak a váratlan "meglepetések". A díszterem álmennyezetének leszakadását követően a jelentkező többletfeladatokkal költségek megnövekedtek, azonban a munkálatok szerződésben vállalt határidejét mindenképpen tartani fogját. A pluszmunkák előreláthatóan nyolcvanmillió forinttal növelik a konferencia-központ átalakítási költségeit, amelyből húszmillió forint az alap két helyen is szükséges megerősítésének költsége.
    A bejárás résztvevői a már meglévő szerkezetileg megerősített Petőfi tér felőli szárnyat tekinteték meg, illetve a bővítményt - a 800 fős Széchenyi termet, amelynek szerkezete, galériái elkészültek . Sínen mozgatható, forgatható, a legmagasabb igényszintű falak segítségével az igényes, konferencia esetén 800 főt befogadó helyiség, más rendezvény esetén a teljes negyedik szint kihasználható.
    A Széchenyi-termen kívül, az eddigi két meglévő terem a Liszt-terem (a volt koncertterem) és a Petőfi terem (a volt kamara-terem) összességében 1600 férőhelyet biztosítanak majd, a szekciótermek nélkül. A beépített konferenciatechnikai berendezések a legmodernebbek.
    Amint azt Fábiánkovits Ferenc, a tervező elmondta, a tervezés során az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy az épület műemlék épület és műemlék-környezetben található határozott építési kontúrokkal. Meg kellett keresni azt a kevés lehetőséget, hogy hogyan lehet az épületet mindezek ellenére alapterületileg bővíteni. A kivitelezés során pedig az eredetileg tervezett ezer négyzetméter álmennyezet helyett annak háromszorosát kellett lebontani. Kerekes Attila ügyvezető igazgató a kivitelező konzorcium egyik tagja, a Stettin Kft. nevében elmondta, hogy az épület nincs annyira jó állapotban, mint azt korábban gondolták.
    Az eredetileg 1,3 milliárd forintosra tervezett – központi forrásokból, Phare-pénzből, önkormányzati önrészből megvalósuló – beruházás költségei így 80 millió forinttal emelkednek majd.