CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. február 13., szerda 11:52


Hűségkút a hűségért

A Soproni Városszépítő Egyesület szívén viseli annak az ötletnek a megvalósulását, hogy a város történelmi érdemeit és magyarsághoz való kötődését szobor vagy díszkút demonstrálja.

Soltra E. Tamás szobrászművész a koncepcióvázlattal – Dr. Szájer József képviselő támogató szavára a feladattal még tavaly Soltra E. Tamás soproni szobrászművészt bíztuk meg – mondta dr. Kubinszky Mihály építész, a városszépítők elnöke. – Szobrot, díszkutat azonban csak konkrét helyszínre lehet tervezni. Az egyesület a Várkerület volt szovjet hősi emlékműve helyére képzelte el a köztéri alkotást.

Elkészült a makett

– Ezt követően a szobrászművész nagy lelkesedéssel látott munkához, makettet is készített – folytatta az elnök. – A Hűségkút köralakú, nagy vizes tálcájából oszlop magasodna ki, amelyet a Szent Korona vagy az országalma zár le. Oldalán három bronzszobor István bíró középkori áldozatát, a népszavazást és a vasfüggöny átvágását ábrázolja, mindhárom a város hűségét demonstrálja. Az egyesület igen korlátozott anyagi lehetőségeire tekintettel, időközben a polgármester úgy nyilatkozott, hogy a költségekhez a város is hozzájárul, a szobor-díszkút ügye mégis halasztódott. Tavaly ősszel azonban Szájer József jelezte, van remény a megvalósításra. A kormány díszkutat adományoz Sopronnak, amelyet a város ünnepnapján, december 14-én ünnepélyesen be is jelentettek.

Érvek a Várkerület mellett

– Amióta a kút létesítése bizonyossá vált, a város részéről több alternatíva is felvetődött az alkotás helyét illetően. Szóba került a Széchenyi tér, ám véleményünk szerint a Széchenyi-szobor és a Hűségzászló mellett az új alkotás elsikkadna – fogalmazott a professzor. – A több szoborral is büszkélkedő Deák téren szintúgy, nem beszélve arról, hogy a még üres helyet dr. Gimesi Szabolcs polgármester javaslatára az 1956-os forradalom emlékének kellene fenntartani. Szóba került újabban a Mária-szobor tövében egy, az eredeti elképzeléstől merőben eltérő falikút és medence. Ez igen nagy átalakításokat kívánna a Várkerületen, s a megvalósítás költségei még az állami adomány nagyságát is meghaladnák. Sopron mértékadó építészeinek véleményével összhangban a városszépítők kérik, hogy az önkormányzat ne térjen el az eredeti elképzeléstől.

– A Kis-Várkerületen az Előkapu torkolatánál kismérvű úttest-átalakítással elsőrendű és látványos helyet biztosíthatnánk a Hűségkút számára. Fekete Szilárd építész – a szobrászművésszel együttműködve – már fel is vázolta erre vonatkozó elképzeléseit, amelyek remélhetően elnyerik a közgyűlés és a soproniak tetszését – szögezte le dr. Kubinszky Mihály professzor, a városszépítők elnöke.

Gosztonyi

Forrás: Kisalföld