CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. február 15., péntek 09:39


Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Ágota Gábor alpolgármester satótájékoztatója

A városi költségvetésről

A városi költségvetésről

    Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2002. évi költségvetési rendeletét február 12-én fogadta el a közgyűlés.
A választási ciklus utolsó költségvetéséről Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Ágota Gábor alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a soproni Városházán.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester bevezetőjében kiemelte a költségvetés – szerkezetén és az elfogadást megelőző vita kapcsán is érezhető – jelentőségét, hangsúlyozva, hogy a koalíció szeretné, hogy a város megfelelő tájékoztatást kapjon az előkészületekről és azokról a gondolatokról, amelyek egy ilyen jellegű költségvetést tettek indokolttá és lehetővé.

Ágota Gábor alpolgármester és dr. Gimesi Szabolcs polgármester a sajtótájékoztatón

    Ágota Gábor alpolgármester a továbbiakban a költségvetési rendelet előkészítéséről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Beszámolt arról, hogy a már régen elkezdett előkészítő tárgyalások során nem egy-két millió sorsáról folyt a vita, hanem a képviselők igyekeztek globálisan szemlélni a költségvetést és annak tartalmát, amelyet ez úton is szeretne megköszönni. Évek óta probléma volt, hogy filozófiailag senki nem vizsgálta a költségvetést. A költségvetés a ciklus lezáró jellegén túl a vezető koalíció elképzelését tartalmazza, azt, hogy hogyan kell működnie a következő években a városnak, mivel a most elkezdett beruházásokat a következő ciklusban kell befejezni, mint ahogy az előző ciklusból áthúzódókat a jelenlegi városvezetés zárta le.

    A költségvetés szerkezetéről elmondta, hogy az hasonló az előző évihez. A tény, amelyen sajnálatos módon nem tudtak változtatni, az hogy a működési célú bevételek kisebbek mint a működési célú kiadások. Ez azt jelenti, hogy a kilenc milliárdos bevétel nem fedezi város működtetéséhez - elsősorban az intézményi hálózathoz kapcsolódó, a városüzemeltetés éves feladataival összefüggő – tíz milliárdos kiadási igényt. Ennek következtében a helyi adók ötven százalékát a működési hiány fedezésére kell fordítani és csak a fennmaradó részt lehet fejlesztésekre, beruházásokra, költségvetési szakfeladatokra, felhalmozási kiadásokra.

    A költségvetés fő összege 14 milliárd 900 millió forint, ellentétben az 1999-es 10 milliárd 300 millió, 2000-ben 12 milliárd 600 millió és 2001-ben 14 milliárd forint összegekhez képest.

    Sok vihart kavart a beállított 2,5 milliárdos portfolióhoz kapcsolódó – a Rózsadomb Szálló eladása – legnagyobb bevételi tétel. A vitában elhangzott véleménnyel ellentétben a felélés helyett ebből 600 milliót a fennálló tartozásra kell fordítani, míg a beépített 350 milliós beépített tartalék a későbbi pályázatok alapjául szolgálhat.
    Koncepcionális elem, hogy eladósodási spirálba ne kerüljön a város. Ágota Gábor utalva az ellenzék álláspontjára a továbbiakban részletezte a hosszútávú elkötelezettségeket. A Konferencia Központ beruházására öt év alatt saját forrásként 730 millió forintot kell kifizetni. A visszafizetés érdekében a Konferencia     Központ működtetésére létrehoztak egy gazdasági társaságot; a keletkezett bevételekből a törlesztésre fordítanak, a készülő beruházásnak pedig meg kell majd megtermelnie az értékét. A Zeneiskola létesítésére 2002-re önrészként 91 millió forintot terveztek, 2002-2003-ban erre összesen 103 milliót fordítanak. A Zeneiskola új épületbe való költözésével a régi épület értékesítéséből a befektetett önrész nagy részét ki lehet váltani. A Sopron régió csatornázás, szennyvíztisztítási program nevű hatalmas projekt a szennyvíztisztító teljes rekonstrukcióját jelenti, valamint szennyvízgyűjtő hálózat fejlesztését és rekonstrukcióját is, amellyel a Virágvölgy csatornázása és a tómalmi területek bekapcsolása is lehetővé válik. Ennek a beruházásnak az értéke 4 milliárd 960 millió forint, a város történetében a kommunális beruházások területén egyedülálló. Ehhez mindössze 496 millió forint önrészre van szükség, ennek a fedezetét – tíz évre szétterítve – a díjakból kívánják megvalósítani, ami így nem jár drasztikus díjemeléssel.

    A sportra fordított összegek között a Matáv, Raabersport Kft. (SVSE), valamint az Ászokkal kötött megállapodás éves szinten 30, 25, illetve 20 millió forint támogatást jelent. A sportfinanszírozás területén a közgyűlés filozófiát váltott, meghatározta mely sportágakat kívánja támogatni. Így a labdarúgás és a kosárlabda területéről kiválasztott egy-egy támogatni kívánt csapatot. A költségvetési források szétaprózása helyett a jobb eredmény elérése érdekében támogatnak – remélhetőleg bajnok – csapatot. A megállapodásokat határozatlan időre kötötték, így amennyiben a költségvetés, illetve a gyengébb eredmények indokolják, az felmondható.

    A közoktatási intézmények működésére és fejlesztésére szolgáló cím valamint az akadálymentes közlekedés – amelyek törvényi kötelezettségeket takarnak – összesen 700 millió forintot tesznek ki, a jelenlegi költségvetésben 15 millió forinttal szerepelnek. A következő ciklusok feladata, hogy a törvényi kötelezettségnek eleget tegyenek.

    A közvilágítás feszültségszabályozásának a bevezetése öt év alatt 55 millió 945 ezer forint. Sajnálatos módon az ÉDÁSZ nem konstruktív magatartása miatt erre eddig nem kerülhetett sor; a harmadik fél által finanszírozandó beruházás a megtakarításokból fedezhető, így nem terhelné a költségvetést.
    A fejlesztések közül a szabályozási tervek készítése, folyamatos. Kiemelkedő a Lehár Ferenc utca – Thököly tér – SLC pálya környéki, Lackner Kristóf utcai csapadékvíz-elvezetés beruházás, ami 164 millió forinttal szerepel a költségvetésben.
    Szennyvíztisztító projektre idén 70 millió, járda-építésekre 8 millió és közlekedés tervezésre 6 millió forintot terveztek.
    Közvilágítás korszerűsítésre 11 millió, -bővítésre 1,5 millió, a Pihenőkereszt környékének a víz és szennyvízcsatornázása 8 millió, a hulladéktelep fejlesztésére 10 millió forintot tartalmaz a költségvetés, valamint a helyi közlekedés támogatását.
    Felújítások között a szabályozási tervek 15 millió, a Füredi sétány rendbetétele 50 millió; ötmillió forint új játszóterek létesítésére, közvilágítás bővítés kétmillió forintba kerül majd a városnak.Ötmillió forint, az Ipar körúti tömegközlekedés megoldása.
    A tervek között szerepel a bérlakás építési nagy program beindítása a Táncsics utcában, Hátulsó utcában, a járulékos beruházások költsége 250 millió forint.
    Tervezik az Újteleki utca felújítását, a katasztrofális állapotban lévő illemhelyek felújítására 8 millió forintot fordítana a város.
    A Deák tér felújítása 70 millió forinttal szerepel, az Erzsébet kertre 5 millió forint jut, az Ady Endre u. felújítása 20 millió, a Új utca, Fő tér közelében felfedezett középkori kút helyreállítását is tervezi a város, amelyre 15 millió forintot szán.
    Általános támogatás kulturális feladatokra, 332 millió, stadion felújítása 180 milliót tartalmaz Sopron város közelmúltban elfogadott költségvetése.

T.É.