CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. február 18., hétfő 18:31


Az ÉDÁSZ elvi hozzájárulási nyilatkozata hiányzik

Amitől Sopron energiatakarékos közvilágítása függ

Amitől Sopron energiatakarékos közvilágítása függ

A soproni polgárokat meglehetősen hátrányosan érinti az a helyzet, amelybe a soproni Önkormányzat a Széchenyi Terv keretein belül megvalósítandó, a közvilágítás energiatakarékos üzemeltetését szolgáló beruházást célzó pályázata az ÉDÁSZ elvi hozzájárulásának hiánya miatt került - derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet február 18-án Ágota Gábor alpolgármester és Vargáné Korompay Dóra a Városüzemeltetési Iroda munkatársa a soproni városházán tartott.
    A tényeket ismertetve az alpolgármester elmondta, hogy a város által 2001. áprilisában kiírt - a Széchenyi Terv SzT-EN-3 –as a közvilágítás energia megtakarítást szolgáló beruházások megvalósítása című - pályázatra a legjobb ajánlatot a Regionális Fejlesztési Kft. nyújtotta be, így az  megnyerte a pályázatot.

    A Regionális Fejlesztési Kft. pályázatában harmadik feles finanszírozási módot ajánlott a beruházás lebonyolításához. A Regionális Fejlesztési Kft finanszírozásában a beruházás megvalósítható, valamint a képződő nyereségből törleszthető lenne. Az önkormányzat a közvilágítási hálózat energiatakarékos üzemeltetését feszültség szabályozók beépítésével szeretné megoldani. A beruházás értéke 51.714.075 Ft. A törlesztés futamideje 6 év. Amennyiben a Széchenyi pályázat sikeresnek bizonyul, akkor a megnyert pénz a futamidőt csökkentené, amely akár 25%-ot is jelenthet. Így a beruházás már az első évben 1.839.149 Ft. hasznot hozna az Önkormányzatnak a törlesztések kifizetése után is, majd évente emelkedő mértékben a hatodik évtől számítva évi kb. 15.000.000. Ft. megtakarítást. Jelenleg a közvilágítás üzemeltetése a városnak évente kb. 45.000.000. Ft-ba kerül.

    Az Önkormányzat a céggel kötött megállapodást követően, együtt megkezdte a felkészülést a Széchenyi pályázat benyújtására; az önkormányzat meghozta a szükséges Közgyűlési döntéseket és megteremtette költségvetésében a lehetőséget a finanszírozáshoz.
    A Regionális Fejlesztési Kft a pályázat elnyerése után megkezdte a benyújtás előkészítését, köztük az ÉDÁSZ felé is eljárt az elvi hozzájárulás megszerzése érdekében. Többszöri személyes és levélben történő egyeztetés után sem sikerült ezt az elvi hozzájárulást megszereznie. A problémát jelezte a Városüzemeltetési Iroda felé és kérte az önkormányzatot, hogy próbáljon a probléma megoldásában segíteni. Többszöri telefonon történt egyeztetés után 2001. október 26-án személyes megbeszélésre került sor Győrben az ÉDÁSZ hivatalos irodájában, ahol az ÉDÁSZ, a Regionális Fejlesztési Kft, a Városüzemeltetési Iroda képviselői vettek részt. Ezen a tárgyaláson a felek álláspontjának tisztázását követően, megpróbáltak egyezségre jutni.
    Ágota Gábor alpolgármester levélben fordult Künszler Béla Vezérigazgató Úrhoz, hogy segítsen megoldani a felmerült problémákat. (2001. október 27.)
    Vezérigazgató Úr válaszlevelében kérte, a Jegyző nyilatkozatát arról, hogy tudomásul veszi, a beruházás következményeként eltérés keletkezik az MSZ 20194-es szabvány ajánlásától és felelősséget vállal az ebből esetlegesen bekövetkező balesetekért. (2001.11.12)
    A levélváltást követően ismét többszöri egyeztetés történt; megállapodás született: a Regionális Fejlesztési Kft a város felé egy nyilatkozatot tesz, amelyben a beruházás megvalósulása után, az esetlegesen bekövetkező, erre az okra visszavezethető minden kárért felelőséget vállal.(2001. november 29.)
    E nyilatkozat alapján a Jegyző is nyilatkozott és az elküldésre került az ÉDÁSZ felé.(2001. december 22.)

Az ÉDÁSZ nem fogadta el sem a Regionális Fejlesztési Kft nyilatkozatát, sem a Jegyző nyilatkozatát.

    A legutolsó levél 2002. január 22-én érkezett az ÉDÁSZ-tól, amelyben még mindig az általuk megfogalmazott nyilatkozathoz ragaszkodnak.

A Regionális Fejlesztési Kft négy áramszolgáltató vállalattól, más projektek esetében, megkapta az elvi hozzájárulási nyilatkozatokat csak az ÉDÁSZ-tól nem.

    Fontos megjegyezni, hogy a Regionális Fejlesztési Kft az SZT-EN-8-as jelű pályázatra kiírt városi felhívást is megnyerte, amely a városi intézmények energiatakarékossági auditját tartalmazza. Azt a pályázatot már be is adták, a GM befogadó nyilatkozatát megkapták, a munkák elkezdődtek.
A Cyberpress kérdésére válaszolva Ágota Gábor alpolgármester elmondta, hogy a  Regionális Fejlesztési Kft a másik négy projekt esetében már a beruházás kivitelezését végzi; az, hogy az ÉDÁSZ szakemberei másképp ítélik meg a helyzetet, mint az ország másik négy városában, az önkormányzat számára elfogadhatatlan.
További kérdésre válaszolva az alpolgármester hangsúlyozta, hogy nem csak  15.000.000. Ft. kár éri a várost, tekintettel arra, hogy a tervezett haszonból az önkormányzat egyéb beruházásokat is kívánt finanszírozni.

sztoth