CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. február 18., hétfő 23:36


A mai legkorszerûbb technika a környezetünkért

Négy milliárd a városnak

Négy milliárd a városnak

Az enedélyezési terve elkészült már annak a hatalmas volumenû szennyvíz kezelési fejlesztésnek, amelyre összesen 4 milliárd forintot kitevõ Ispa- és állami támogatást jelent a városnak - hangzott el azon a tájékoztatón, amelyre a soproni szennyvíztisztító telep Gyõri úti székhelyén került sor a közelmúltban.


Dr. Szájer József országgyûlési képviselõ és Havas András mûszaki igazgató

     Jelentõs térségi - brennbergi, ágfalvi – szennyvízelvezetést befolyásoló elképzelések is érvényesülnek a projekben; a tervek szerint a sopronkõhidai szennyvíztisztító megszüntetésre kerül, és megteremtõdik a Tómalom, a Virágvölgy és Jánostelep csatornarendszerbe való kapcsolása - fejtette ki Havas András a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamû Rt. mûszaki igazgatója.

    A tájékoztatón részt vett dr. Szájer József Sopron országgyûlési képviselõje és Hegedüs László a vízmû vezérigazgatója.
    Az 1971 óta mûködõ soproni szennyvíztisztító telepen 1987 óta valósul meg a biológiai folyamat.A projekt egyidejûleg természetvédelmi és település-fejlesztési irányokat követ; célja, hogy a fejlesztéssel a város szennyvízkezelése minden környezetvédelmi feltételeknek megfeleljen.
    A teleprõl kibocsátott tisztított szennyvíz vonatkozásában a  fejlesztés során új komponenseket kell figyelembe venni, szigorúbb határétrékekeket kell betartani. Fontos szempont a védõtávolságok csökkentése, a jelenlegi tisztító kapacitás 15 ezer köbméter/nap értéknek a várható szennyvízmennyiségeket illetõen  a 20 ezer köbméter/nap értékre történõ növelése. A tisztítás hatásfokát is javítani kell, ahhoz, hogy a jövõbeni – EU-s normáknak is megfelelõ – elõírt tisztítási paramétereknek eleget tudjon tenni. Egy olyan stabil iszapkezelési rendszer megvalósítása a cél, amely lehetõséget ad az iszap megfelelõ elhelyezésére, teljes körû rothasztás, gázhasznosítás, komposztálás során, a mezõgazdasági elhelyézre megfelelõ végtermék elõállítására.
A projekt, amelynek átfutási ideje öt év, és amely nemzetközi tenderkiírást is igényel, a 2.5 milliárdos Ispa finanszírozása mellett, Havas András tájékoztatója szerint  40 százalékában állami forrásból finanszírozható.
    Dr. Szájer József  a pályázat kedvezõ elbírálásával kapcsolatban elmondta, hogy abban Sopron regionális elhelyezkedése döntõ szerepet játszott, ugyanúgy, mint ahogyan a beruházás finanszírozása másik felének az állam részérõl való vállalása, amelyet az  ISPA program megkövetel. A magyar kormány, a környezetvédelmi miniszter vállalta, hogy biztosítani fogják az Ispa-projekthez a szükséges állami forrásokat.
- Miután az EU-s pénz megvan, úgy gondolom, hogy az már mágnesként fogja vonzani a többi forrást - jelentette ki az országgyûlési képviselõ, aki azt is hangsúlyozta: a környzetvédelem az EU-ban ugyanúgy, mint minden soproni és környékbeli számára is alapvetõ érték, hiszen mindenki számára fontos, hogy gyermekeink, unokáink tiszta környezetben élhessenek; ehhez járul hozzá ez a világszínvonalú, a ma ismert legkorszerûbb technikai megoldásokat felvonultató mû.

balogh