CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. február 20., szerda 09:37


Dr. Dávid Ibolya MDF-elnök Sopronban

Az új évezred küszöbén

Dávid Ibolya a Magyar Demokrata Fórum elnöke Sopronban

    Sajtótájékoztató előzte meg Dávid Ibolya az MDF elnöke, igazságügyi miniszter Sopronban Az új évezred küszöbén témában tartott előadását. A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője, aki utalt arra, hogy ezen a napon több országos politikus is meglátogatta Sopront. A város országgyűlési képviselőjeként és képviselő jelöltjéként örömét fejezte ki, abban, hogy a város visszanyerte régi rangját. Országos jelentőségű politikai események színhelye Sopron, ahol, Fidesz-MDF politikusai és a szocialista párt jelöltjei is jelen vannak.

- Szívesen vettük volna, ha 1996-ban a népszavazás 75. évfordulóján is olyan nagy ünnep lett volna, mint amilyet a 80. évforduló alkalmából tarthattunk, és akkor is itt üdvözölhettük volna a Magyar Köztársaság kormányát,- jelentette ki dr. Szájer József, aki elmondta, hogy ennek a pótlására került sor 2001. december 14-én, amikor Magyarország kormánya tisztelgett a soproniak hűsége előtt.
    Sopron országgyűlési képviselője kifejtette: Sopronban a választási kampány már 1990 óta úgy folyik, hogy a jelöltek az itt élő emberekkel találkoznak, őket személyesen megkeresik, érdeklődnek a politikai véleményükkel kapcsolatban, nem új találmány a választási kampányban, sem a politikában, hogy a választásokat az emberek döntik el és ezért hozzájuk kell menni.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki az utóbbi években mindig részt vett a Páneurópai Piknik valamelyik rendezvényén, elmondta, történelmi fordulópont volt 2001. augusztus 31., amikor a Fidesz- MDF együttműködést a két párt megkötötte. A Fidesz-Magyar Demokrata Fórum minden egyéni választókerületben, területi és országos listán jelölteket állít, közös programot készít; az együttműködés, a választási racionalitás és a józan paraszti ész figyelembevételével, az egyetlen megoldása a polgári erők együtt-tartásának. Ez az az összefogás, amelyik otthont ad mindazoknak, akik nem a baloldalban látják jövőjüket és a hazánk jövőjét. Hangsúlyozta, azért kötötték meg ezt a megállapodást, hogy a polgári kormányzásnak folytatása legyen.
Dávid Ibolya kifejezte azon meggyőződését, hogy az elmúlt négy évet a tettek alapján kell és lehet megítélni. A Fidesz-kormány olyan ciklusokat átívelő programokat adott, olyan lehetőségeket és távlatokat nyitott meg az emberek előtt, amelyek vitathatatlan eredményeket hordoznak magukban. Kiemelte a családpolitikát, amely, mint mondta: nemzeti jövőnk alapja.
A gazdaságról szólva kiemelte, hogy Magyarország a térség legdinamikusabban fejlődő országa. Hangsúlyozta a gazdaságélénkítő programok fontosságát: a magyar gazdaság az, amire ráépíthetjük a későbbiekben szociálpolitikánkat - jelentette ki.
- Ha a tettek alapján ítéljük meg az elmúlt négy évet, akkor elmondható, hogy kevesebb volt a rendszerváltoztatásnál, de több volt egy kormányváltásnál- jelentette ki az MDF elnöke.
    Kérdésekre válaszolva a családtámogatási politika gyerekek után járó SZJA-kedvezményéről szólva kifejtette: gyakorlatilag ez, az adósáv-határok figyelembevételével, az egygyermekes családoknak évente 250.000 Ft-ot, a kétgyermekesnek 800.000 Ft-ot, a három gyereket nevelő családoknak 1.200.000 Ft-ot jelent. Az elmúlt négy év rendkívül következetes családpolitikája adja meg a támogatási rendszer hitelét. A polgári erők számára mindig is evidendencia volt, hogy a családokat - a legkisebbektől a legidősebbekig - támogatni kell.
    A státusztörvényről szólva kijelentette: egy magát kereszténynek nevező országban ez a világ legtermészetesebb törvénye.
    Az MSZP azon Sopronban elhangzott kijelentésére, hogy a szocialisták kampánya új szakaszba érkezett, amelyben a választokkal való közvetlen találkozás a fontos, Dávid Ibolya sajtókérdésre válaszolva elmondta: semmilyen újdonságot nem jelent a választókkal való közvetlen kapvsolat fontossága, hiszen az MDF és a Fidesz is 1989 óta folyamatosan ezt teszi, a kampány és a politikai tevékenysége időszakában is. A kampány, de maga a politika is arról szól, hogy minden a választókért, a polgárokért történik.
A sajtótájékoztatót lakossági fórum követte, amelyen a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola zsúfolásig telt aulájában a rendezvényt követően soproniak tömege írta alá a Fidesz -MPP, az MDF és szövetségesei által a polgároknak ajánlott - a Fidesz kongresszusán aláírt és bemutatott - szerződését.

balogh