CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. február 21., csütörtök 19:11


Klosterneuburg - Krems

Augenblick (Pillanat)

Augenblick címmel új kiállítás nyílt a klosterneuburgi Essl Gyűjteményben. A megnyitón a gyűjtemény tulajdonosai – Karlheinz és Agnes Essl – is jelen voltak  A kiállítást Dr. Gabriele Bösch, a gyűjtemény igazgatója állította össze. Első alkalommal állítják ki az Essl Gyűjtemény művészeti fényképeit. A festészet és a művészeti fényképek kapcsolatának illusztrálására festmények is kiállításra kerültek a tárlaton, amelyen 23 művész 80 műve látható és amely alkalmából egy német és angol nyelvű katalógus is megjelent. A kiállítás június végéig látogatható.


Karlheinz és Agnes Essl a megnyitón

Forgách András Kremsben

Február végéig Forgách András Krems vendége. A volt gyár tetőterében kialakított 22-es számú lakás jelenleg az otthona. Alkalmanként egy hónapig ez a lakása egy-egy kelet-európai írónak. Egy évvel ezelőtt Parti Nagy Lajosnak volt ez az otthona.
Az Alsó-Ausztriai Független Irodalmi Ház az Eybl volt szőnyeggyár épületében található. Ez a kremsi művésznegyed része, amellyel  a műcsarnok és a karikatúra múzeum is szomszédos.
Forgách András 1952-ben Budapesten született. Szülei Avi Shaul Bruria és Forgács Marcell. A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem bölcsész karán filozofiát és történelmet tanult. 1976-ban a diplomájázott, amelyet követően a kecskeméti Katona József Színházban 1978-ig dramaturgként, majd 1978 és 1980 között a budapesti Népszínházban dolgozott. Ezután 1984-ig a budapesti Nemzeti Színházban dolgozott. Azóta szabadúszó író és fordító.

    Március 22-én a Wieser Könyvkiadó mutatja be legújabb könyveit, amelyek az EditionZwei sorozat keretében jelennek meg. E sorozat része Méhes Károly költő és író – a pécsi Új Dunántuli Napló napilap újságírója –  kétnyelvű verseskötete is, amelyet Buda György fordított le. A budapesti Cserépfalvi Kiadónál 1991-ben Szombat délután címmel verseskötete jelent meg. A szintén budapesti Seneca Kiadó 1996-ban Csontválogatók kézi könyvecskéje címmel verseit és rövid prózai írásait jelentette meg. Tavaly a pécsi Alexandra Kiadó A bécsi üvegdinnye címmel irodalmi naplóját adta ki. 1994-ben a Magyar Írók Szövetsége díjjal tüntette ki.

Pénzes Attila