CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. február 22., péntek 00:06


Idegenvezetők fóruma

Idegenvezetők fóruma

- A Löverekben tett körséta során a soproni idegenvezetők hosszan beszélhetnek az idelátogató turistának arról, hogy melyik helyről milyen volt a soproni panoráma; egyébként meg többnyire már a panoráma helyett csak "szép, nagy tornyos házakat" látnak - nehezményezte egyhangúlag a soproni volt Vármegyeházán tartott idegenvezetők fórumának közel húsz résztvevője.


Kovács Árpád és Stöckert Tamás a fórumon

    Az egymás kölcsönös tájékoztatása, az eredmények, tervek és gondok megtárgyalása céljából tartott fórumon  Stöckert Tamás polgármesteri irodavezető a városüzemeltetés és várospolitika idegenforgalmat érintő főbb kérdéseiről szólva elmondta, hogy a város idei évi költségvetésének jelentős fejezete az utak, parkok, közterek karbantartásával kapcsolatos. Az Erzsébet-kert takarítása, gondozása, a Deák tér rendbetétele, a Várfal sétány rehabilitációs munkálatainak folytatása érdekében állami forrásokkal és önkormányzati önrésszel a Széchenyi Terv adta lehetőségeit is szeretnék kihasználni a városkép kedvezőbb kialakítása érdekében.
    Az irodavezető a közeljövőbeni Újteleki utcai és Ferenczy János utcai útburkolatbontásról, a Várkerület 43. szám alatti épülettömb rehabilitációs felújításáról is tájékoztatta az idegenvezetőket.

    Kovács Árpád idegenforgalmi és külkapcsolatokért felelős referens tájékoztatásából kiderült, hogy a város szabad királyi várossá nyilvánításának 725. évfordulója megünneplésére a költségvetésében elkülönített összeg szerepel környezetszépítésre, köztéri padok felállítására, nyilvános illemhelyek rendbetételére és kiépítésére. Ismertette az idei, idegenforgalmi szempontból fontos eseményeket, kiállításokat, kiadványokat.
    A rendezvényen az idegenvezetők egymás után sorolták a valós, és az esetek nagyobb részében évek óta meglévő gondokat: immár húsz éve húzódik a poncichter negyed, a Szent Mihály domb környékének rendbetétele; az 1848-as emlékhely állapota és az Orsolya-téri divatház kinézete is kemény kritikát kapott, akárcsak – az idegenforgalmi szempontból joggal kifogásolható – Híd utca és Gazda utca sarkán, valamint a Sopron Hotel mellett folytatott – egyébként engedéllyel rendelkező és a rendezési tervhez is igazodó – építkezés. Több résztvevő arról is beszámolt, hogy a Híd utcai építkezés alatt – feltehetően a várfal egy részét – egy rondellát találtak, amelyet el is bontottak (!). A soproni kereskedők érdekeinek védelme, a Tűztorony reklámokon való szerepeltetése, a Stefánia -cukrászda sorsa, a belvárosi műemlék-épületek állapota, a közterek szemételtakarítása, a kutyapiszok kérdése, a kulturális rendezvényekre való jegyekhez jutás, a Tourinform-iroda nyitvatartása, a "feketéző" idegenvezetők és számos, általános emberi mentalitásból adódó gondok mellett több –idegenforgalmi szempontból fontos – javaslat is elhangzott.
    A polgármesteri hivatal képviseletében Stöckert Tamás és Kovács Árpád, illetékessége és hatásköre szerint válaszolt és keresett megoldást a kérdésekre.
    A rendezvényen elhangzott tervek között szerepel, hogy a Kismartonnal kötendő együttműködés, a tervek szerint, a kultúra, sport, oktatás és gazdaság területe mellett az idegenforgalmival is kibővül majd. Díszburkolatot kap a Füredi sétány, feltehetőleg Liszt-nosztagia házzá alakul a Szent György utca 12., helyreállítják a közelmúltban feltárt középkori kutat, Brennberg –faluközponttal, gyalogos és kerékpáros határátkelőhellyel számító – idegenforgalmi jövője is biztató. A 725. évfordulón a Konferencia-központ átadása, a Páneurópai Piknik együttes kiemelt megünneplése mellett külön rendezvényt nem tervez a város, hanem – a lakosságnak és a város vendégeinek – folyamatos programokat kínál majd, amelyek között szerepel az idegenforgalmi szezon egy részében megvalósított ingyenes városi idegenvezetés. Szent Mihály napjának megünneplésével régmúlt hagyományokat szeretne a város feleleveníteni; az idén lovas-viadalt tervez. Kovács Árpád arról is szólt, hogy az Nyugat-magyarországi Egyetemmel közösen megvalósítandó vendéglátóipari és idegenforgalmi szakképzés palettája is bővül a jövőben.
    Sok és a városvezetés részéről is figyelemreméltó észrevétel és javaslat hangzott el az idegenvezetők mai fórumán; kérdés, hogy azokból mennyi és milyen utat jár be, amíg a megoldásban illetékeshez eljut és azt követően pedig a gyakorlatban hogyan oldható, illetve valósítható meg.