CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. február 24., vasárnap 22:02


A napfényes tornaterem

A napfényes tornaterem

- Ünnepnapokra minden családban nagy szükség van, így a mi nagy családunk életében is. Úgy gondolom, hogy ezeket a számunkra feledhetetlen pillanatokat meg kell osztanunk mindazokkal, akik segítsége nélkül nem lehetnénk büszkék a felújított, megszépült és komfortosabbá alakított tornaterünkre - mondta dr. Magas Lászlóné a soproni Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola tornatermének avató-ünnepségén.
    A város legrégebbi – 1891-ben épített – tornatermének felújítása 3,5 millió forintba került. A segítőkész szponzorok mellett a költségek finanszírozásában Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata is részt vállalt. A korhadt, porfelhős régi helyett új parketta, biztonságos bordásfalak, cserépkályha helyett központi fűtés, ajtókat, ablakokat védő fémrácsok helyett védőhálók, a málladozó vakolatú helyett napfényes, tiszta falak, és az Ifjúsági és Sportminisztérium nyertes pályázata révén közel egymillió forint értékben új sport- és fejlesztőeszközök segítik a többségben hátrányos helyzetben élő, speciális megsegítésre szoruló gyermekek nevelését, oktatás-fejlesztését. Az összecsukható vendégszékeket és a bordásfalakat a Fogyetékos Gyermekek Oktatásáért Alapítvány tette lehetővé.
- Az egészséges életmódra, a testmozgásra való nevelés feltételei teremtődtek meg, mondta dr. Payer Erzsébet alpolgármester asszony, aki az önkormányzat nevében a felújított tornatermet az iskola diákjainak adta át.

    Nem véletlen, hogy Magas Lászlóné igazgató asszony ünnepnapot és családot együtt említett köszöntő beszédében. Az ünnepségen lépten-nyomon érezhető volt a gyerekek felé forduló őszinte szeretet és odafigyelés. Az avatóval is azért vártak a februári időpontig - holott a tornaterem felújítása már szeptemberre elkészült – , mert fontosnak tartották, hogy az iskola tanulói fellépésükkel maguk is részeseivé váljanak a közös ünnepnek. Amint az igazgató asszony mondotta: "Értük van az egész" A közel ötven tanuló által bemutatott tizenegy produkció olyan gyakorlatokból állt – botgyakorlat, zsámolygyakorlat, súlyzógyakorlat, szabadgyakorlat, medicin-labda – amelyeket egyrészt testnevelés órákon, szakkörökön és edzéseken is használnak, másrészt meg olyanok, amelyek bemutatása a gyerekeknek mind nagy örömet jelentett: aerobic, tánc, gúlagyakorlat.

    Magas Lászlóné arról is beszélt, hogy minden apró eredmény, siker, helyezés, részvétel komoly megfeszített munka eredménye, ezért nem mindegy a pedagógusnak, hogy milyen körülmények között kell dolgoznia; nyilván mindenki sokkal jobb hangulatban és boldogabban végzi a feladatait a megszépült környezetben, amelyben a számtalan veszélyforrás kiiktatását követően, kevésbé feszülten, jobb kedvvel, jobban a tud gyerekekre figyelni. A tornatermet nemhogy a nap minden pillanatában kihasználják, de sokkal több a testnevelés órák száma, mint amennyit a tornaterem falai között eltölthetnek, hiszen a gyermekek egyéni helyzetükből adódóan, többnyire az iskola szervezésében működő sportfoglalkozásokat, sportszakköröket, edzéseket választhatják.

    Annak ellenére, hogy – nem kis feladatot teljesítve – a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola a város legmostohább körülményei között működő oktatási intézménye, az iskola lépésről lépésre haladva mindent megtesz a fejlesztő-munka hatékonyságának növelésére. A tél folyamán gipszkarton-fallal választottak szét tantermeket, álmennyezetet építettek azért, hogy a meglévő cserépkályhák úgy fűtsenek több termet, hogy közben a gyerekek osztályonkénti létszáma is a lehető legoptimálisabban alakuljon. Nehéz és sokrétű feladat hárul a tantestületre ismeri el Magas Lászlóné, aki azt is elmondta kollegáiról, hogy mind szívvel-lélekkel, együtt gondolkozva, jó hangulatban végzik a munkájukat, amelyhez a mostanihoz hasonló eredmények, ünnepi alkalmak újabb erőt adnak.
    Kettőszáztizennyolc gyerek második otthona a Petőfi téri iskola; és hogy valóban így van, arról múlt pénteki délutánon tartott ünnepségen mindenki meggyőződhetett, amikor hullt a fény – és nem csak az ablakokon keresztüli februári napsütés – gyerekekre és pedagógusokra, vendégekre egyaránt.


 
 
 

Köszönet a támogatásért:

Ifjúsági és Sportminisztérium
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata
Fogyatékos Gyermekek Oktatásáért Alapítvány
Bakonyi Erdészeti Rt.

Köszönet a munkájukért:

Fenyvesi Zsolt
Kóbor János
Molnár Csaba és a Sportcentrum műszaki csoportja
Molnár Kálmán
Szabó Mihály
Wilfing Zoltán