CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. február 27., szerda 00:15


Teátrum - Sopron ajándéka az új Nemzeti Színháznak

Teátrum - Sopron ajándéka az új Nemzeti Színháznak

    Elkészült a Teátrum című nagyméretű falikárpit. A 360×250 centiméter méretű applikációs technikával készült alkotást  Sopron polgármestere felkérésére Kustán Melinda textiltervező iparművész – Sopron részéről az újonnan felépült Nemzeti Színháznak szánt ajándékul – készítette. A  XVI. századi mameluk szőnyegtípust felidő művészi terv és a látványterv elkészítését követően a Soproni Szőnyeggyárban készült el az alapszőnyeg, amelynek egyediségét a művész – bársony-doublé szövetből, aranybrokátból, és kézi festésű egyedi kelmékből, atlaszból készült – applikációi adják meg.

    A soproni Városházán ünnepélyes keretek között  a mai napon Tengerdi Antal alpolgármester Sopron Megyei Jogú Város nevében átvette Kustán Melindától, a művésznőtől és Járfás Zoltántól a Soproni Szőnyeggyár igazgatójától  az alkotást, amelyet Sopron ötvennégyezer lakója nevében fog Budapesten a Nemzeti Színháznak, március 15-i avatása alkalmából átadni. Addig is Sopron polgárai a Polgármesteri Hivatal aulájában március 10-ig tekinthetik meg a falikárpitot.
    Méltóak a szőnyeg domináns – vörös és arany – színei, a felhasznált nemes anyagok, a technika és motívumok mint értékhordozók, ahhoz a szellemiséghez, amit a falikárpit közvetíteni kíván. A Leghűségesebb Város a Nemzet Színházának küldi ajándékát: időben térben való kommunikáció: műalkotás – kultúra – által közvetített üzenet.

Tengerdi Antal alpolgármester, Kustán Melinda textiltervező iparművész, Járfás Zoltán a Soproni Szőnyeggyár igazgatója

- Szándékom szerint egy olyan falikárpitot szerettem volna készíteni, amely tökéletesen illeszkedik a számomra megfogalmazódott feladathoz - vallotta a művésznő. Sopron város falikárpitot ajándékoz a Nemzet Színházának: ez egy olyan gesztus, amely az én olvasatomban kizárt mindenféle aktuális eseményt, napi élményt. Szakmatörténetből merítettem inspirációkat: az alapszőnyeg egy tradicionális keleti szőnyegtípus – mameluk szőnyeg – inspirációjára készült  Tekintettel a szőnyegkészítés technológiájára és arra, hogy applikáció formájában milyen kompozíciót szeretnék megjeleníteni készítettem el a tervet. Az alapszőnyeg központi részén látható nyolcszög jellegzetes kaleidoszkóp-motívum, számos világkultúrában az időtlenség jelképe; a csillagmotívumok - embercsoportokra utalnak. Az applikáció egyrészt kaput jelent; az életünk szakaszai közötti átjárót: a hétköznapokból az ünnepnapokba, a vendégek érkezésének helyét, az átmenet a valós világból, a szellemibe vagy a színház teremtett, mesterséges kulturális közegébe.
    Keresztre is utal az applikált motívum, az ország keresztény-világhoz való tartozásának fontos gondolata csillan meg a nemes anyagok aranyában, az applikáció – középkorban miseruhák készítésénél alkalmazott – technikájában. A hármas tagolású kapu, a teljesség hármas motívumán túl pedig mintegy keresztmetszetét adják a templomok belsejének, egyben asszociációs lehetőségét kínálják a kultúra templomának. Motívumok, amelyek azonos értékkel vannak jelen a szőnyegben, hordozzák az időtlenség és egyenénenkénti személyes üzeneteket, amelyeket a mindenkori szemlélő a maga kultúrája szerint ért és értelmez, attól függően, ahogyan a részletekre és a tradícionális tartalmakra rátalál.
- Nehéz feladat volt a tervezés az alkotás, -vallja be Kustán Melinda, mert soha nem látott technológiát használt. Ezért szakmatörténeti szempontból is újdonság az alkotás, hiszen ehhez hasonló munka – szőnyegtestbe besülyesztett applikáció – még nem készült; mindennek ellenére a végeredmény nem is sejteti az alkalmazott  innovatív eljárásokat. Fejlett technológia és kézműves, egyedi technika párbeszéde, ugyanakkor kifejezőerejében egységben összeforrott találkozása a mű.
Az ajándékozás nemes szándékának tartalma "átjön" az alkotáson. Kustán Melinda arról is beszélt, hogy soha semmit sem csinál kizárólag az esztétikai élmény-nyújtás miatt.


Tanusítvány arról, hogy a falikárpitot Kustán Melinda tervezte és készítette és hogy azt Sopron a Nemzeti Színháznak adományozza

- Azt gondolom, hogy ha valamire időt, energiát, anyagot áldoz, akkor feladata az embernek, hogy tartalmat adjon bele. A parasztasszony, aki inget sző, sem csak arra gondol, hogy gyorsan meglegyen az: beledolgozza a saját életét, azt az időszakot – mintegy áldozatként –, ami alatt ezt létrehozta. A műalkotásnál fontos az embertől emberig való kommunikáció, amelyben a művész dolga az, hogy – a befogadóval kommunikáló – tárgyat állít maga helyett.

    Járfás Zoltán a több mint 90 éves Soproni Szőnyeggyár igazgatójaként elmondta, hogy a szőnyeggyár tradíciója nemcsak az iparszerű gyártás lehetőségét jelenti. Azzal együtt, hogy a legmodernebb technikával rendelkeznek, képesek iparművészeti jellegű kikészítéseket, szövéseket is készíteni. A Nemzeti Színháznak szánt ajándák-kárpit nem az első ilyen jellegű próbálkozásuk, hiszen 2000-ben volt már ehhez hasonló, Szász Endre művész alkotásaihoz kötött. Természetesen maga a szőnyeggyártás nyereségorientált tevékenységre teremtődött, valós tulajdonosi háttérrel - ezt az igazgató is "bevallja", hozzátéve, hogy  Magyarországon már nagyon sok helyen, a legpatinásabb magyar középületek igényeit is sikerült kielégíteniük, hiszen szőnyegeik megtalálhatók a Parlamentben, a Gundel Étteremben, a Vígszínházban az Operaházban, a MÁV-székházban.
    A közeljövőben megvalósuló újabb felajánlást is tett a Soproni Szőnyeggyár nevében Járfás Zoltán igazgató. Elmondta, hogy a Nemzeti Színháznak szánt ajándék-szőnyegnek elkészítették az "ikerpárját", amelyet –  más jellegű, szintén egyedi applikációval ellátottan – az augusztusban megnyitásra kerülő Konferencia Központnak ajánlanak fel.

Kapcsolódó cikk: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4200