CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. február 28., csütörtök 00:40


Az MSZP Nagykátán induló képviselőjelöltje Sopronban

Doszpot Péter a közbiztonságról

Doszpot Péter az MSZP Nagykátán induló képviselőjelöltje Sopronban

    Doszpot Péter, az MSZP Nagykátán induló képviselőjelöltje Sopronban tartott lakossági fórumát megelőzően 2002.február 27-én a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában tartott sajtótájékoztatón a közbiztonságról alkotott véleményét kívánta megosztani a közvéleménnyel.
    A sajtótájékoztatón jelen volt Kránitz László az MSZP soproni képviselőjelöltje, aki ezúton jelentette be, hogy közel ötezer darab az eddigi összegyűjtött ajánlószelvényeinek száma, amelyeket a soproniak a soproni MSZP irodába személyesen vittek be.
    Az utóbbi időben eldurvult a kampány és néhányan ennek kapcsán az MSZP-t vádolják - mondta Kránitz László, aki hangsúlyozta: ugyanakkor a múlt heti MSZP-s Széchenyi téri rendezvényen látható volt az a kakastollas, egyenruhába öltözött fiatalember, puskával, aki "a tömeget próbálta riogatni", aki mellett szavazati joggal sem rendelkező, provokatív szándékkal megjelent fiatalok csoportja is jelen volt. A képviselőjelölt leszögezte: ezt a negatív kampányt az MSZP visszautasítja, nem ért vele egyet, a kampány lényege, hogy az ismertetett programok alapján döntsenek a polgárok.
    A sajtótájékoztatón Doszpot Péter kifejtette, hogy elkészült a szocialista párt közbiztonsági programja – a rendészeti szervekre vonatkozó stratégia –,egy tudományos és szakszerű anyag, amely tartalmazza a rendőrség megfelelő működéséhez szükséges teendőket.
    A közbiztonságot a benne élők biztonságérzetét jelenti, amely jelenleg rossz - jelentette ki Doszpot Péter.
    A rendőrség éves statisztikáját elemezve kifejtette, hogy létezik egy jó statisztika, amelyből, elemeire bontva – összehasonlítva a különböző bűncselekmény- fajták tavalyi és idei helyzetét –, egyértelműen látható hogy növekedést mutat.
    A képviselőjelölt kifejtette: a rendőrség egy fordított piramis állapotába került; a végrehajtó állomány alulfinanszírozott, rossz infrastruktúrával ellátott, nem tölti be a neki szánt szerepet. Szeretnék megerősíteni és újraszervezni a körzeti rendőrök hálózatát. Hangsúlyozta: fontosnak tartja – a körzeti kapitányság és a körzeti rendőr közötti tevékenységet kifejtő – rendőrőrs hálózat létrehozását.
    Doszpot Péter szerint nagyobb szerepet kell adni a civil szerveződéseknek (polgárőrség, faluvédők), amelyek, mint hangsúlyozta, a bűnmegelőzésben fejthetnék ki hatásukat. A civil szervezetek információikkal a körzeti rendőrt és rendőrőrsöt hatásosan tudják támogatni. Mint hangsúlyozta, ennek a hármas egységnek a létrejötte meghatározná az adott környezetben való közérzetet.
    Véleménye szerint csak rendőri jelenléttel lehet a közbiztonságot megoldani, és csak ez fejtheti ki jótékony hatását a magyar közbiztonságra.
    A sajtó kérdéseire válaszolva elmondta, hogy leszerelt, civilként lett politikus, de nem távolodott el a rendőrségtől; a rendészeti szervekre vonatkozó stratégia megalkotásakor szükség volt az eddigi tapasztalataira. Véleménye szerint az elmúlt tizenkét évben stratégia nélküli rendőrségépítés folyt.

- A rendőrség nem korrupt, csak vannak benne korrupt rendőrök -jelentette ki Doszpot Péter. A megfelelő infrastruktúra, gépkocsipark hiánya, a nagy fokú fluktuáció miatt frusztrálódik az állomány, ha nem képes megfelelni a feladatoknak és ezért könnyebben kerülhet a rendőr olyan helyzetbe, hogy korrumpálható legyen. Első lépésként a rendőrségen belüli létszámhiányt kell megszüntetni, amelynek finanszírozási vonzatai is vannak - jelentette ki Doszpot Péter.

T. É.