CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. február 28., csütörtök 16:15


Miért maradhat a képernyőn az erőszak?

Elmaradt a médiatörvény jogharmonizációs módosítása

Elmaradt a médiatörvény jogharmonizációs módosítása

    Közéleti rovatunkban írtunk a Fidesz frakció azon döntéséről, amelyet Sopronban február 14-én  dr. Szájer József jelentett be, és amelynek értelmében az egyetlen, a rádiózásról és a televíziózásról szóló kétharmados törvény jogharmonizációs célú módosítását nyújtotta volna be február 26-án, az utolsó parlamenti ülésen. A Fidesz frakció bejelentését megelőzően az MSZP részéről a parlamenti ülésen való részvétel tekintetében ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot.
    Február 26-án az MSZP tagjai megjelentek a parlamenti ülésen, amelyen az országgyűlési képviselők 202 igen szavazattal 131 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett nem támogatták a házszabálytól való eltérést - amihez a jelen lévő képviselők négyötödének igen szavazatára lett volna szükség - így az Országgyűlés nem tárgyalt és nem határozott a médiatörvény EU-jogharmonizációs célú módosításáról.

    Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselőjét Sopronban a részletekről kérdeztük.

    A Fidesz-MPP  frakcióvezetője elmondta, néhány olyan pontban javasolták a médiatörvény módosítását, amely többek között biztosítja, hogy az összhangban legyen az európai normákkal: első sorban az erőszakot, a gyermekek lelkivilágára negatívul ható képek bemutatásának bizonyos időbeni korlátozásait jelentette volna. Egyébként az időbeni korlátozás mellett az EU-s szabályok az erőszakot bemutató képsorok esetében is szigorúbbak.
- Nagyon sajnáljuk, hogy már harmadszor szavazott a szocialista párt a jogharmonizációs módosítás ellen - jelentette ki dr. Szájer József.

- Az uniós csatlakozás tekintetében milyen vonzata van a döntésnek?
- Mindaddig, amíg a törvénymódosításhoz a Magyar Parlament nem adja a hozzájárulását, nem zárhatjuk le azt az Európai Uniós tárgyalási fejezetet, amely – most már a tárgyalások vége felé járva – egyre nagyobb fontossággal bír. Egyedül Románia az az ország, amellyel még nem sikerült ezt lezárni és én azt gondolom, hogy ez a helyzet a jelenlegi stádiumban az uniós csatlakozásunkat nagyon is akadályozza. Nagy felelősséget vesz magára az a politikai erő, amely az uniós csatlakozást legfeljebb szavakkal támogatja, de amikor tettekre kerül sor akkor azt nem szavazza meg.
    Mi lehetőséget biztosítottunk arra, hogy akár a házszabálytól eltérően, a törvénymódosítás megszavazásával még időben lezárhassuk ezt a fejezetet, sajnáljuk, hogy a szocialista párt képviselői csakis azért jöttek be a parlamentbe, hogy ezt, a gyermekek védelméről szóló szabályt leszavazzák.

- Megindokolták a szocialista képviselők lépésüket?
- Indokot nem hallhattunk. Nagy Sándor a szocialisták frakcióvezetője szerint a szavazás elmaradása az ország érdekeit nem veszélyezteti; szerinte, lényegében ez  az európai uniós csatlakozásban nem okoz gondot. Még az is elhangzott a szocialisták részéről, hogy a ők egyébként egyetértenek a törvény tartalmával.
Az egyetértést a parlamentben szavazással szokás kifejezni - szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.

Kapcsolódó cikk: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4834

Balogh