CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. március 02., szombat 23:18


A Nyugati Kapu heti hírei

A Nyugati Kapu heti hírei

II. JÁNOS PÁL pápa úgy döntött, hogy a Vatikán jövőre részben megnyitja a második világháború előtti éveket, így a Szentszék és a náci Németország 1922-39 közötti történéseket dokumentáló archívumát. Mint ismert, XII. Pius szerepe a mai napig érzékeny terület a katolikus egyház és a zsidóság kapcsolataiban.

A POLGÁROKKAL való szerződés programját, a Fidesz 14. kongresszusán elfogadott dokumentumot mutatták be Győrben a párt országgyűlési képviselői: Ivanics Ferenc, dr. Pap János és Birkás Tivadar. Szó volt a sajtótájékoztatón gazdaságról, családról, élet- módról, államról, arról, hogy a nagyobb és szűkebb haza mivel gazdagodott az elmúlt négy esztendőben.

SZÁRFÖLDÖN élőknek adta át a családi gazdálkodást igazoló oklevelet és határozatot Vonza András. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mellett Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is köszöntötte Pozsgay Istvánékat, akik huszonegy éve kezdték a mezőgazdasági tevékenységet.

DÍJAK. Az Év polgár-mestere Babák Mihály (Szarvas) lett. A millenniumi parkban tartott díjkiosztón Hock Zoltán (Budapest, IV. kerület) az Év alpolgármestere, Németh András (Jászárokszállás) az Év jegyzője kitüntetést vehette át Pintér Sándor belügyminisztertől.

KÖZÖSEN KÉSZÜL az uniós csatlakozásra és a vasúti liberalizációra a MÁV és a GySEV. Az utóbbi ideje 2003. március 15., amikor a nemzeti vasútnak meg kell nyitni pályáit más társaságok előtt. Felvetődött, hogy a két részvénytársaság az észak-déli forgalom bővítése érdekében az osztrák vasúttal közösen vállalatot alapítana.

KIÁLLÍTÁS. A berlini magyar intézet, a Collegium Hungaricum a nagykövetséggel közösen kiállításon mutatja be a nagybányai festőiskolát. A követség Unter den Linden-i épületének földszintjén huszonhat festményt állítottak ki. Az intézet Alexanderplatzi épületében Álom és valóság – Nagybánya egy-kor és most címmel fotótárlatot láthatnak az érdeklődők.

MISKOLCRA MEHETNEK. A megyei közlekedésbiztonsági vetélkedő döntőjében Csendes András, a péri általános iskola 4., és Iváncsics Norbert, a peresztegi iskola 8. osztályos tanulója lett az első. A két diák a miskolci országos döntőn képviseli Győr-Moson-Sopron megyét.

EMLÉKNAP. A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek hétfőn Kapuváron is. Az emlékezők a temetőben helyezték el koszorúikat. Az önkormányzat rendeletben határozott arról, hogy a február 25-én megemlékezést tart.

SZÁZMILLIÓ forint értékű csempészett cigarettára bukkantak Rajkán a vámosok egy Belgiumba tartó, ajtókat szállító kamionban. A vámhivatal eljárást kezdeményezett a magyar sofőr ellen.

MOSONMAGYARÓVÁR a huszonegyedik század küszöbén címmel jelent meg könyv a Lajta-parti városról. A CEBA Kiadó településmonográfiai sorozata újabb kötetének szerzői Botos Gábor és Tuba László.

ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI HIVATAL alakul. Az új intézet feladata a fogyasztók egészségének magas szintű védelme lesz.