CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. március 05., kedd 18:39


Sopron, az első IPA-város - Kétszázmilliós tornyok

A Kisalföld soproni hírei

Sopron, az első IPA-város

A nemzetközi rendőrszervezet (IPA) Magyarországon elsőként Sopronnak adományozta az „IPA Városa” címet.
Miután Sopron képviselő-testülete is üdvözölte  – azaz elfogadta – a javaslatot, a város és az IPA magyar szekciójának megyei szervezete között együttműködési megállapodás jöhet létre.
A tiszteletbeli cím adományozását és az együttműködés aláírását március 23-án ünnepséggel pecsételik meg Sopronban.
Servo per Amikeco!, azaz Barátsággal szolgálni!  Ez a jelszava a nemzetközi rendőrszervezetnek, mely 1950-ben jött létre, s elsődleges feladatának a segítségnyújtást, a szakmai információ- és tapasztalatcsere elősegítését, a valódi emberi, baráti kapcsolatok kialakítását tartotta. Az IPA jelenleg 62 ország 350 ezer
rendőrét egyesíti. Magyarországot 1991-ben vették fel a szervezethez – elsőként a „keleti blokk” országai közül –, s ebben akkor nagy szerepet játszottak a soproni rendőrök kapcsolatai is. Figyelemmel az elmúlt évtized munkájára és arra a kifejezetten jó kapcsolatra, amely jellemezte a szervezet és Sopron viszonyát, a megyei vezetés javaslatára a magyar szekció elnöksége úgy döntött, Magyarországon elsőként Sopronnak adományozza az IPA-város címet.
    Szilágyi Attila, a megyei szervezet elnöke így indokolta a döntést: – A város kezdettől fogva támogatta szervezetünk munkáját, szeretettel és megbecsüléssel fogadták külföldi vendégeinket, akik Sopron jó hírét és vendégszeretetét tolmácsolták hazájukban. Sopron történelmi város is, a nyugat kapuja, és széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Mindez alapot nyújt arra, hogy megtiszteljük az IPA-város címmel.
     Március 23-án, az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán a Fő téren térzene, ünnepi beszédek és zászlóátadás teszik majd emlékezetessé a cím adományozását.
N. M.

***

Kétszázmilliót érő tornyok

Ausztriából a kópházi határátkelőn keresztül rendőri felvezetéssel érkezett a soproni sörgyárba vasárnap este az a túlméretes szállítmány, amelynek biztonságos célbajuttatása nem kis feladatot rótt a sofőrre.
    A Csatkai utcában például az ideiglenesen kihelyezett, a megállás tilalmára felszólító jelzőtábla ellenére is akadtak olyan autósok, akik gépkocsijukat  – talán megszokásból – az utcában állították le.
    A sörgyár vezérigazgató-helyettese, Németh Árpád a Kisalföld érdeklődésére elmondta: kettőszázmillió forintos beruházással a gyár idén három darab – hat méter átmérőjű és huszonhárom méter magas, egyenként 5400 hektoliteres űrtartalmú – erjesztőtartállyal gyarapszik. A létesítmények szerkezeti egységei közül a vasárnapi szállítmánnyal az alsó kúpelemek érkeztek meg.
 A rozsdamentes acélból készített tornyok szigetelésével a tavaszi jó idő beálltával végezhetnek a szakemberek, így legkorábban is csak áprilisban várható, hogy üzembe helyezik az új erjesztőtartályokat.
Gosztonyi

Kisalföld