CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2002. március 05., kedd 20:09


Borbemutató szekrény a Soproni borvidék borainak

Borbemutató szekrény a Soproni borvidék borainak

    2002. március 4-én a Polgármesteri Hivatal kistermében mutatta be Szücsy Róbert belsőépítész hallgató dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Keglovich István polgármesteri főtanácsadó és Sárosi Miklós (a Bormarketing Műhely Kht. munkatársai) és a sajtó képviselői számára a Bormarketing Műhely Kht. felkérésére készített Soproni Borvidék borbemutató szekrényének három látványtervét.


Dr. Gimesi Szabolcs, Szücsy Róbert, Keglovich István, Sárosi Miklós

    A bemutató célja a három változat közül a további fejlesztési irányvonal meghatározása volt.
    Szücsy Róbert bemutatójában elmondta, hogy a tervezés folyamán az információs szakaszban a borvidék, a magyar bor történelmi áttekintése, kultúrtörténeti anyagok kutatása, az élelmiszer-tárolás, a tároló szekrények, pincetokok barokk és rokokó kori megismerése, a borászatban használatos eszközök feltérképezése volt a cél.
    Ezeknek az ismereteknek az alapján három fejlesztési irányvonalat határozott meg: az első az alpokaljai német bútorstílus, a második a gótika és eklektika korabeli tálaló szekrények, a harmadik a borászattal kapcsolatos eszközök analógiájára épül.
    Figyelembe véve, hogy a borbemutató szekrényt a kiállítások és exkluzív szállodákon kívül kereskedelmi célra, borászati társaságoknak és borosgazdáknak is szánják, a tervező a szekrény befogadóképességét egy tizenöt palackot bemutató részre és egy száz palackot tároló részre osztotta.

    A tervek szerint felhasznált anyagokat a helyi jellegzetes fafajtákból választanák ki: a tölgy, szelídgesztenye kiegészítve eperf- és akácfával; a vasalatok, a zsanérok és fogantyúk kovácsoltvasból készülnek majd.
    A soproni jelleget hangsúlyozná a felső homlokoldalon elhelyezett címer.
    A későbbiekben a tervek lehetővé teszik egy kiegészítő szekrényke és szekrénycsalád kialakítását is.
    A jelenlévők a soproni borvidék borbemutató szekrények tervezett változatai közül együtt választották ki azt, amelyet továbbfejlesztésre alkalmasnak találtak.

sztoth