Borbemutató szekrény a Soproni borvidék borainak
Borbemutató szekrény a Soproni borvidék borainak
2002. március 4-én a Polgármesteri Hivatal kistermében
mutatta be Szücsy Róbert belsőépítész hallgató dr. Gimesi Szabolcs
polgármester,
Keglovich István polgármesteri főtanácsadó és Sárosi Miklós (a Bormarketing
Műhely Kht. munkatársai) és a sajtó képviselői számára a Bormarketing Műhely
Kht. felkérésére készített Soproni Borvidék borbemutató szekrényének három
látványtervét.
Dr. Gimesi Szabolcs, Szücsy Róbert, Keglovich István,
Sárosi Miklós
A bemutató célja a három változat közül a további
fejlesztési irányvonal meghatározása volt.
Szücsy Róbert bemutatójában elmondta, hogy a tervezés
folyamán az információs szakaszban a borvidék, a magyar bor történelmi
áttekintése, kultúrtörténeti anyagok kutatása, az élelmiszer-tárolás, a
tároló szekrények, pincetokok barokk és rokokó kori megismerése, a borászatban
használatos eszközök feltérképezése volt a cél.
Ezeknek az ismereteknek az alapján három fejlesztési
irányvonalat határozott meg: az első az alpokaljai német bútorstílus, a
második a gótika és eklektika korabeli tálaló szekrények, a harmadik a
borászattal kapcsolatos eszközök analógiájára épül.
Figyelembe véve, hogy a borbemutató szekrényt a
kiállítások és exkluzív szállodákon kívül kereskedelmi célra, borászati
társaságoknak és borosgazdáknak is szánják, a tervező a szekrény befogadóképességét
egy tizenöt palackot bemutató részre és egy száz palackot tároló részre
osztotta.
A tervek szerint felhasznált anyagokat a helyi jellegzetes
fafajtákból választanák ki: a tölgy, szelídgesztenye kiegészítve eperf-
és akácfával; a vasalatok, a zsanérok és fogantyúk kovácsoltvasból készülnek
majd.
A soproni jelleget hangsúlyozná a felső homlokoldalon
elhelyezett címer.
A későbbiekben a tervek lehetővé teszik egy kiegészítő
szekrényke és szekrénycsalád kialakítását is.
A jelenlévők a soproni borvidék borbemutató szekrények
tervezett változatai közül együtt választották ki azt, amelyet továbbfejlesztésre
alkalmasnak találtak.
sztoth
|