CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2002. március 10., vasárnap 18:00


Drogkutatás Sopronban tanuló diákok körében

Drogkutatás Sopronban tanuló diákok körében

   Sopron Megyei Jogú Város megbízásából a Proprimo Marketing Tanácsadó Iroda által 2001. decembere és 2002. januárja között végzett felmérés teljes körű képet ad a városunkban élő 12-18 éves korosztályt érintő társadalmi problémáiról, hangulatáról, preferált szabadidős tevékenységeiről.
A vizsgálat során 1622 fő véletlenszerűen kiválasztott, Sopronban tanuló diákot kérdeztek meg. A kutatás módszere: önkitöltő kérdőíves közvélemény-kutatás. Az alkalmazott minta statisztikai hiba határa 2,5%. A megkérdezettek megoszlása nemek szerint: 51% lány, 49% fiú.


Németh Zsanett irodavezető és Pakainé Kováts Judit Proprimo Marketing Tanácsadó Iroda képviselője

    A kutatók célja nemcsak a droghelyzet felmérése volt, hanem az is, hogy részletesebb képet kapjanak az érintett korosztály problémáiról, hangulatáról, szokásairól. A spontán említett problémák között elő helyen a drogozás, alkoholfogyasztás, dohányzás állt. Az mindenképp pozítivnak tudható be, hogy a megkérdezettek közül csupán 6 fő érzi úgy, hogy helyzete kilátástalan. Azonban az is kiderül a válaszokból, hogy a három fő probléma mellett ok-okozati összefüggésben okként a családi háttér gyengeségét, vagy hiányát, esetleg lelki problémákat jelöltek meg a tanulók.
    Problémáikat, gondjaikat (1204-en) a barátaikkal-barátnőikkel beszélik meg a fiatalok. A bizalmi személyek körében a szülök csak második helyezést értek el, míg a pszichológus az utolsót. Nagy azoknak a száma, akik inkább magukba zárva próbálják a gondjaikat megoldani. Ez a csoport a leginkább veszélyeztettet, hiszen előbb nyul élvezeti cikkek után.
    Az ifjúság 46%-a érzi úgy, hogy a hangulat jó, 15%-nak nagyon jó. Aggasztó az, ahogy arra Dr. Payer Erzsébet alpolgármester asszony is rámutatott, hogy a válaszadók 30%-nak hangulata nem is jó nem is rossz. (Szignifikánsan a nemek és a korosztályok között nincs eltérés). A bizonytalan válaszadók szintén könnyebben nyulnak a különböző szerek után.
    A tanulók szabadidejük nagy részét a barátaikkal töltik, a fiúk általában többet szórakoznak, mint a lányok, nem egy esetben előfordul a heti 20 óra is. Szabadidős tevékenységek közül a TV nézést szerencsére megelőzi a sportolás, az olvasás azonban csak a 6. helyen szerepel. A szórakozásra költött összeg öt százalékuknál meghaladja a 4000 forintot, a válaszadók többsége viszont heti 1000 forintból próbál “kirúgni a hámból”.
    A megkérdezettek 22%-a rendszeresen dohányzik. Ebben az esetben nemek közötti különbség is tapasztalható, a fiúk sokkal erősebb dohányosok mint a lányok, és ez minden korcsoportnál igaz. A lányok 12-15 évesen még ki sem próbálták, addig a hasonló korú fiúk 40% már szívott cigarettát.
    A dohányzással ellentétben az alkoholt már nagyon korán kipróbálják a fiatalok. A megkérdezettek csupán 10% nem ívott szeszes italt. Szerencsére a napi alkohol fogyasztók száma 1-3% között mozog. A diákok 27 féle italt neveztek meg, a ranglista első helyén a bor szerepel, talán nem véletlenül, hiszen manapság ez a legolcsóbb. A bor után a sör, majd a vodka következik.

A következőkben térjünk rá a felmérés eredetei céljára, a drogfogyasztásra.
    A válaszadók 40%-át már kínáltak kábítószerrel. Ijesztő jel, hogy a legkisebbek közül már minden ötödik gyereknek kínáltak fel kábítószert. A nemek között sincs olyan éles határ, mint ahogy azt a dohányzásnál tapasztaltuk.
    A válaszadók közel harmada már az általános iskolában kapcsolatba kerül a különféle drogokkal, a legmagasabb szám azonban a 15-16 évesek között tapasztalható, itt 52%-uk próbálja ki. A drogfogyasztás gyakorisága kérdésre, a tanulók 5% azt felelte, hogy naponta, 7%-k hetente fogyaszt kábítószert.
    A felmérés mutatott arra is rá, hogy a drogot használók (308 fő) közül csupán kettőjüknek ajánlotta egy idegen az iskola előtt, legtöbbjüknek a barátja vagy ismerőse ajánlotta fel kipróbálásra.
    A “legkedveltebb” drog a Cannabis származék, a marihuána (THC, amely a marihuána és a hasis pszichológiai hatásaiért felelős). Jelentős pszichoaktív hatású, hat az enzimrendszerre, a hormonkiválasztásra és a neurotranszmitterekre is. A szervezet különösen jól tolerálja, a toxikus és effektív dózis aránya igen nagy.
    A kábítószer fogyasztást amint ahogy azt az elején említettük, a válaszadók közül 1091-en tartják korosztályuk legégetőbb problémájának, ugyanakkor 149-en nem tudnák, hogy kihez fordulnának ha segítségre szorulnának, hogy leszokjanak. A legtöbben 208-an ismét a barátokat jelölték meg bizalmi személyként. A fiatalok közül a legtöbben el is beszélgetnének társukkal, vagy esetleg terápiára küldenék. Sajnálatos, hogy a tanárok felé nincs bizalmuk a gyerekeknek, hasonlóan az orvostársadalomhoz. A családjuktól 93-an kérnének segítséget.
(Forrás: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata “Drogkutatás 2001.”)

    A kábítószer-fogyasztás a távol-keleti kultúrákba volt elterjedt, amint Európában, úgy Magyarországon is az alkoholfogyasztás volt a jelentős. Az utóbbi években pedig egyre megközelíti, vagy helyenként meg is előzi az alkoholfogyasztást a kábítószer-fogyasztás. Ez immár, nemcsak a fővárosban égető probléma, hanem a vidéki városokban is.
    A megoldást segítheti ezen felmérés. Komoly elemzésre lesz szükség, nemcsak a város vezetőinek, hanem az iskolák igazgatóinak, tanárainak. Olyan programot kell kidolgozniuk, amelybe szerepet kapnak a szülőkön kívül a kortárs segítők is. Amint azt láttuk, elsődleges bizalmi személyeket a barátok, ismerősök jelentik. Épp ezért fontos a felvilágosítás, megelőzés, hiszen a probléma nem a drog, hanem az ember.

Nagy Árpád