CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. március 11., hétfő 23:09


Az ajánlattevőket a sajtóhírek nem befolyásolják

Hotel Rózsadomb aktuális kérdései

Hotel Rózsadomb aktuális kérdései

    A Hotel Rózsadomb aktuális kérdéseiről tartott sajtótájékoztatót a soproni Városházán Dr. Gimesi Szabolcs Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Szekeres Csaba ügyvéd.

    Dr. Gimesi Szabolcs polgármester a Hotel Rózsadomb értékesítése folyamatának jelenlegi stádiumát ismertette. Február 8-ig tizenhat – a soproni közgyűlés által az ajánlattételi meghívás, a beérkezett ajánlatok mérlegelésére és minősítésére alakított tíz fős bizottság által különféle kategóriába sorolt – ajánlat érkezett.
    A bizottság – az eddig elkezdett tárgyalások folytatására – egy 4 fős operatív bizottságot jelölt ki. Dr. Gimesi Szabolcs azt is elmondta, hogy a folyamatosan folytatott tárgyalások a kölcsönösen elfogadható feltételeket hivatottak tisztázni. A polgármester leszögezte: háromféle szempont határozza meg az önkormányzat álláspontját: a vételár nagysága, az ajánlattevő által támasztott esetleges feltételek kérdése (az önkormányzat nem szeretné, ha egy harmadik személy, vagy szervezet álláspontjától függő feltétel fogalmazódhatna meg bármelyik megállapodásban), a fizetési készség igazolása, illetve az erre a célra rendelkezésre álló pénz igazolt megléte. Sopron jelenleg öt jelentkezővel folytat konkrét tárgyalásokat és próbálja kialakítani az egymásnak kölcsönösen elfogadható feltételrendszert - jelentette ki Sopron polgármestere.

    Dr. Szekeres Csaba a sajtó képviselőit tájékoztatta arról, hogy a megállapodás tekintetében bíztató az önkormányzati elképzeléshez legközelebb álló kategóriába tartozó, több ajánlattevő megléte. A Domb Rt-vel kapcsolatosan fontosnak tartotta elmondani, hogy a sajtóhírek szerint egyrészt az un. Globex-ügyben elészült a vádirat és benyújtásra került a bíróság részére. Másrészt az elmúlt héten a legfelső bíróság hatályon kívül helyezett egy első fokú ítéletet és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította.
    Dr. Szekeres Csaba hangsúlyozta: ezeknek a döntéseknek az ingatlan értékesítésére gyakorlatilag nincsen hatásuk. A folyó perek legnagyobb része a Domb Rt. ellen folyik, az ingatlan pedig a RDMB Kft. tulajdonában van. Másrészt pedig a tárgyalások során világosan látszik az is, hogy az önkormányzat szavatosságot kell hogy vállaljon az RDMB Kft-ért, ezért az ajánlattevőket ezek a sajtóhírek nem befolyásolják. Ezt a tényt alátámasztják az eddigi tárgyalások, illetve az eddig is tapasztalt vevői-érdeklődői magatartások – jelentette ki dr. Szekeres Csaba, aki a továbbiakban az elmúlt időszak tárgyat érintő közgyűlési döntések indokairól beszélt. Kifejtette, hogy a Domb Rt.-vel kapcsolatosan az önkormányzat elsődleges célja, hogy annak működési költségeit racionalizálja, hogy az az ötven százalékban részvényes önkormányzatot, a lehető legkisebb mértékben terhelje. A Hunguest Rt. -nek még az önkormányzati üzletrész előtti megvásárlásával fennmaradó tartozásával kapcsolatosan elmondta, hogy az önkormányzat által a RDMB Kft. száz százalékos üzletrészét követően került nevesítésre az 51 milliós, lejárt tartozás a melynek kamatai havi szinten ötszázezer jelentenek. Ennek az összegnek a mielőbbi megtérítésével kapcsolatban a Hunguest Rt. részéről a városhoz értesítés érkezett, miszerint a tartozásból 20 millió Ft-ot a Hunguest Rt. a városnak átutalt.

T.É.