CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2002. március 12., kedd 00:24


Hazai Európai Uniós kiadványok - Vándorkiállítás és konferencia

Hazai Európai Uniós kiadványok   -  Vándorkiállítás és konferencia

    Magyarország Társulási Megállapodása aláírásának 10. éves évfordulójára tavaly decemberben Budapesten nagy sikerrel megrendezett kiállítást a Gazdasági Minisztérium, együttműködve a helyi kereskedelmi és iparkamarákkal, valamint önkormányzatokkal az idén több vidéki helyszínen is bemutatja. A januárban Székesfehérváron, februárban a Nógrád megyei határ menti kistérségi központban Magyarnándorban, valamint Kecskeméten megrendezett kiállítás 2002. március 8-11. között Sopronban vendégszerepel.

    A hazai Európai Uniós kiadványok között több mint négyszázat foghatnak kezükbe a látogatók a legkülönbözőbb - a csatlakozást segítő - gazdasági témákban. Az 58 kiállító között megtalálható az Országgyűlés Külügyi Hivatala, a Miniszterelnöki Hivatal, a minisztériumok, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Agrárkamara, a szakmai szövetségek és érdekképviseleti szervezetek, az. Európai Tájékoztatási Központ, az EuroInfo hálózat, a felsőoktatási intézmények és kutató műhelyek, valamint a könyvkiadók.
    Az országjáró vándorkiállítás az érdeklődőkkel megismerteti az utóbbi években Magyarországon megjelent, a vállalkozások, kiemelten a mikro, - kis -és középvállalkozások EU csatlakozási felkészítését segítő általános, tematikus és szakmaspecifikus kiadványokat és tájékoztató anyagokat.
    A kiállítás célja a vállalkozások tájékoztatása az információs forrásokról, az utánnyomási igények felmérése, valamint tájékozódás - a látogatókkal folytatott személyes konzultációk, illetve kérdőív formájában - arról, hogy a vállalkozók milyen jellegű és tartalmú további kiadványokat fogadnának szívesen. A kiállítás további célja, hogy katalizátor szerepet töltsön be az állami felkészítés és a vállalkozási elvárások egyeztetésében. Ez egyúttal a vállalkozások EU piaci csatlakozását országos szinten koordináló, a Gazdasági Minisztériumban kidolgozott Középtávú Cselekvési Program-monitoring hatékony elemét is jelenti.
    Sopronban a B. W. Pannónia Med Hotel Európa-termében dr. Szájer József országgyűlési képviselő nyitotta meg a kiállítást.

A kiállítást dr. Szájer József Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnöke nyitotta meg

A Magyar Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnöke beszélt a Magyar Kormány és azon belül a Gazdasági Minisztérium fontos – a kis- és középvállalkozások az unióra való felkészülését koordináló szerepéről – a kis- és középvállalkozások megfelelő versenypozícióba való hozásának fontosságáról  és felelősségéről. Az Európai Unióhoz való csatlakozás szempontjából nagyon fontos a megfelelő versenyképesség ahhoz, hogy profitálni tudjanak az Európai Unió által kínált lehetőségből.
    A kiállítás nyitásának napján Vállalkozások EU integrációs felkészítése címmel konferenciát is rendeztek annak helyszínén. Az előadások a magyar gazdaság fejlődéséről, a kormányzati szerepvállalásról, a kisvállalkozások EU csatlakozási felkészítéséről, vállalkozás-fejlesztést elősegítő tennivalókról, hazai és külföldi példákról szólt.

A rendezvény fővédnöke Pongorné dr. Csákvári Marianna a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt, akit az EU-s csatlakozás legfontosabb kérdéseiről kérdeztem.
- Ennek a feladatnak egy eseménye a mai, konferencia és kiállítás, amelynek célja felhívni a vállalkozók figyelmét az Uniós csatlakozással kapcsolatos teendőkre. A Széchenyi terv keretében már most működnek azok a támogatási lehetőségek, pályázatok, amelyek a vállalkozások számára többféle módon nyújtanak segítséget a megfelelő versenyképesség megteremtése érdekében. Megemlíteném itt azt a pályázatunkat, amely az Európai Uniós minőségi követelményeknek megfelelő szabványok megvalósítását támogatja. Az ezzel kapcsolatos költségek ötven százalékát pályázat útján a Széchenyi terv keretében megfizeti az állam azokra a beruházási támogatási pályázatokra, amelyek a vállalkozások befektetéseihez, beruházásaihoz, gépbeszerzéséhez nyújtanak támogatást ötven százalékos mértékben vissza nem térítendő módon.
    Nagyon széleskörű az így elnyerhető támogatás. Kifejezetten az uniós felkészüléshez kapcsolódik egy olyan pályázatunk, amely a felkészítő cégek számára ad lehetőséget, támogatást ahhoz, hogy minél több kis- és középvállalkozásnak tudja prezentálni azokat a legfontosabb tudnivalókat, szakképzési lehetőségeket, amelyek szintén nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy felkészüljünk az uniós csatlakozásra.

- Milyennek találja a GM és a kamarák közötti együttműködést?
- Ebben a témában nagyon jó a kamarákkal való együttműködésünk, egyrészt az Országos Kereskedelmi és Iparkamara nagyon szorosan együttműködik, részese a vállalkozások integrációs felkészítése céljából általunk koordinált programnak. Másrészt a helyi kamarák is érdeklődnek, együttműködnek, segítséget várnak, tőlünk és mi is az ő együttműködésükre számítunk, hiszen ez csak közös munkában képzelhető el

- Milyen hatással volt a kamarákkal való közös munkára a kötelező kamarai tagság megszüntetése, abban az értelemben, hogy eljut-e a vállalkozók minden rétegéhez az információ?
- Azt tapasztalom, hogy a kamarák az információikkal mindenkinek szolgáltatnak, éppen azért mert a kötelező tagság megszűntével érdekeltté váltak abban, hogy minél több érdeklődőt megszerezzenek maguknak, és a vállalkozások is nyitottak arra, hogy amennyiben számukra megéri, megfelelő ellenszolgáltatásban részesülve, számukra értékes információkat megszerezve, önként is és örömmel akár tagjai is legyenek a kamaráknak.
    Azt gondolom, hogy az önkéntes kamarai tagság bizonyos ösztönzést nyújt a kamaráknak azáltal, hogy szükségük van megszerezni a kamarai potenciális tagok érdeklődését, másrészt egy olyan helyzetbe juttatja a vállalkozókat, hogy örömmel, jó szívvel csatlakoznak és fizetnek majd tagdíjat egy olyan kamarának, amellyel az együttműködés az ő számukra is érdekeltség.
    Természetesen egy átmeneti periódusban vagyunk, amikor a kamarai tagság lényegesen lecsökkent, de én azt gondolom, és bizakodó vagyok egyben abban, hogy a kamarák érdekeltek lévén a komoly szolgáltatások nyújtásában, igyekeznek együttműködni, és így helyreáll majd az optimális egyensúly.

Tóth Éva