CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. március 13., szerda 19:57


Sínek, váltók, emberek

Sínek, váltók, emberek

A Nyitra utcai Általános Művelődési Központban nyílott a fiatal festőművész, Bakucz András kiállítása. Bakucz a Szombathelyi Főiskolán végzett rajz szakon, jelenleg a soproni egyetem hallgatója, belsőépítészetet tanul.

A huszonhárom éves művész már számos kiállításon szerepelt festményeivel a megyében több helyen, Szombathelyen pedig a Képtárban, és az MMIK-ban. A kiállítást Mészáros György festőművész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének igazgatója nyitotta meg.

    Beszédét egy zenei előadás előzte meg, amit Németh Tamás követett el, sámáni zörejeket produkálva, a nézők arcára meglepettséget varázsolva. Előbb szőrös dobverővel vert egy, az oldalára függesztett dobot, majd felváltva fújt egy szakszofont és egy klarinétot. Néha ördögi ügyességgel kombinálta az ütős és fúvós hangszer megszólaltatását.
    Utána a Ferrum Színházi Társulás egy tagja, Meskó Krisztián szavalt. A kissé hosszúra nyúlt beszéd után – tehetségről, művészetről, a művész kilátásairól – megnéztük az alkotásokat.
    Festészetét nagyvonalú ecsethasználat jellemzi. Közelről nézve csak vízszintes és függőleges vonalakat látni, de a telerajzolt farostlemeztől távolodva, annak komor valódiságát kifejező pályaudvar képe rajzolódik ki. A pályaudvar sorozat Bakucz főiskolai diplomamunkája. Elmondása szerint a hagyományos akrillfesték mellett bátran használt akár zománc- vagy kályhafestéket is. A témaválasztás oka egyszerűen csak a szokványostól eltérni-akarás volt.
    A tájfestészet ezen különös megnyilvánulása mellett jelen voltak még egyéb alkotások is. Több pozitúrából megrajzolt, elnagyolt emberalakok, nonfiguratív monotípiák. A színeket szűk palettáról választotta, a síneket ábrázoló képeknél sötét föld színeket használ, míg a figurákat fakó, halvány pasztellszínekkel festette meg.
    A helyszín állapota elszomorító, az alkotások sokat veszítenek látványosságukból a csorba-csempés, szürkés falakon. Mindenesetre jó, hogy a fiatal művészeknek, nem a legtökéletesebb körülmények között, de van esélyük a bemutatkozásra.

s.j.