CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. március 13., szerda 20:16


Szűrös Mátyás Sopronban

A baloldali politikus elismerően szólt a Fidesz nemzet- és külpolitikájáról


A baloldali politikus elismerően szólt a Fidesz nemzet- és külpolitikájáról

    A Soproni Fidesz szalon vendége volt Szűrös Mátyás országgyűlési képviselő, volt köztársasági elnök, az Új Baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki sajtótájékoztatón számolt be a nemzetpolitika időszerű kérdései témában tartott előadásáról.

    Havas András a Fidesz MPP Soproni Szervezetének elnöke a sajtótájékoztató bevezetőjében rendhagyónak nevezte a Fidesz Szalon márciusi rendezvényét, amelyen Szűrös Mátyás személyében ezúttal egy baloldali politikus előadása hangzott el. A Fidesz Szalon egyben más politikai értékrendek előtt nyitott politikai műhely -jelentette ki a Fidesz Soproni Szervezetének elnöke.
    Szűrös Mátyás elismerően szólt a Fidesz nemzet- és külpolitikájáról; kijelentette: Orbán Viktornak sikerült a Kárpát-medencében olyan helyzetet teremtenie, amelyben megvalósulhat a magyar nemzet egysége, a határokon átívelő nemzeti összefogás. A Trianont követő nyolcvan év utáni nemzetpolitikában döntőnek számító lépés jelentősége nem csak a határon túli magyarok iránti felelősség felismerésében, hanem a nemzet határmódosítás nélküli egyesítésének lehetőségében és kiteljesedésében is megmutatkozik. Ezáltal az egész magyar nemzetnek – beleértve a szórványmagyarságot – minden tekintetben erősödik a pozíciója.

- Én magam, akinek szakmai területe a külpolitika és a diplomácia, igen nagyra értékelem a polgári kormány nemzetpolitikáját és mostanra már hozzám sokkal közelebb áll a polgári koalíció kül- és nemzetpolitikája, mint a szocialista párté - nyilatkozta Szűrős Mátyás, aki kijelentette, hogy a státusztörvénnyel kapcsolatban – amelyet az SZDSZ meg sem szavazott – a két ellenzéki párt hátbatámadta az országot.
- A haza, a nemzet sorskérdéseiben nem szabad a pártpolitika szintjére süllyedni - jelentette ki Szűrös Mátyás, aki beszélt arról, hogy Magyarországon a rendszerváltás előtt nemzetpolitikai jogfeladás érvényesült. Szűrös Mátyás egyike volt azoknak, akik a nemzeti érdekek és az internacionalizmus viszonyának elemzése során a nyolcvanas évek közepén jutottak arra a következtetésre, hogy az elvont internacionalizmus a Szovjetunió érdekviszonyait fejezi ki, ami szemben áll az ország és a magyarság érdekeivel. Ezeknek az elemzéseknek a következtében jelentette ki a nyolcvanas években a politikus, hogy a határontúli magyarság a nemzet részét képezi és az anyaország felelősséggel tartozik a határon túli magyarok iránt. Az akkor heves vitákat kiváltó elemzésekért és következtetésekért a politikust a nacionalizmus vádjával sújtották és elmarasztalták.
- Az ember embernek születik. Ha magyar földön és magyar szülőktől, akkor elsősorban magyarnak, és csak azt követően tartozik bármely politikai párthoz, vagy bármilyen ideológiai irányzathoz -jelentette ki. A nemzetnek vannak olyan kérdései, amelyekben a legkülönbözőbb politikai erőknek is a közös érdekekre való tekintettel egységeseknek kell lenniük. "Ennyi hazafiságnak, csak kell lennie az emberben" - mondta Szűrös Mátyás, aki elmondta, hogy vannak olyanok, akik úgy hiszik, hogy ők egy pártba születtek bele.

- Politikusként mindig azt mérlegeltem, hogy mi jó a nemzetnek - jelentette ki Szűrös, aki a polgári politikai irányzat folyamatosságában látja Magyarország történelmi helyzet adta lehetőségét.
    Kritikával illette az MSZP által a státusztörvény kapcsán keltett félelmet és zavart; egyrészt a kedvezménytörvény ürügyén – az Orbán -Nastase egyértési nyilatkozatra hivatkozva – elhangzott szocialista állítások nem felelnek meg a valóságnak, másrészt a szocialisták félelmet keltettek a román munkaerő beáramlásával kapcsolatos nyilatkozataikkal.
    A Benes-dekrétumok ügyével kapcsolatosan Szűrős Mátyás emlékeztetni kívánta mindazokat, akik az elszigetelődéshez vezető politikát vádként akarták a polgári kormány "nyakába varrni", hogy 1995-ben az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnökeként több képviselőtársával együtt előterjesztésben kívánta javasolni, az országgyűlésnek egy, a Benes-dekrétumok egyetemes emberi jogokkal való összeegyezhetetlenségének a kinyilvánításáról és azok hatályon kívüli helyezéséről szóló határozatot.

- A magyar miniszterelnöknek kérdést tettek fel Strasbourgban és bár nem külpolitikus nagyon szakszerűen és pontosan válaszolt a kérdésre, hangsúlyozva, hogy nem elsősorban a magyar-szlovák és a magyar-cseh kapcsolatok részét képező, hanem az egyetemes emberi jogokkal összeegyezhetetlen és európai viszonylatban is elfogadhatatlan kérdésekről van szó szögezte le Szűrös Mátyás, majd hozzátette:
- A Benes-dekrétumok kérdésére való reagálásával az ellenzék tulajdonképpen megint hátbatámadta az országot. A szocialisták konkrétan rontották a brüsszeli küldöttség tárgyaló pozícióit és egyben muníciót adtak nemcsak itthoni nacionalista erők kezébe.

Sajtókérdésekre válaszolva Szűrős Mátyás kijelentette:
- Nem én léptem ki a szocialista pártból, hanem a szocialista párt ment ki énalólam. Arra törekedtem, világképemnek és felfogásomnak, a nemzet érdekeinek megfelelően próbáljam befolyásolni a párt politikáját. Ez eredménytelennek bizonyult. Nem zártak ki a pártból; volt köztársasági elnök és parlamenti elnök vagyok. Miután a közvélemény meg mindig a szenvedő oldalára áll, valószínűleg ezt a szocialisták nem akarták fölvállalni; automatikusan szűnt meg a párttagságom, azért mert fölvállaltam egy másik pártformáció listavezetését, illetve miniszerelnök-jelöltségét.
    Az MSZP értékrendjére vonatkozó kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, hogy jelenleg nehéz megfogalmazni, hogy milyen értékeket követnek a szocialisták, akiknek mind az emberi viszonylatokban, mind a nemzeti kérdések kezelésében elfogadhatatlanok a megnyilvánulásaik.
    Bántónak nevezte a tényt, hogy a szocialista párt vezetői a nemzetpolitikában és külpolitikában egyaránt "rossz irányba mentek el", arra is utalt, hogy a létező szocializmus idejében sem tartotta jónak, ha a kevésbé képzettek irányították a képzetteket.
    A történelmi egyházakhoz intézett támadást szintén bírálta Szűrös Mátyás, kifejtette, hogy a történelmi egyházak a legnehezebb időkben is tartást és erkölcsi támogatást adtak a nemzetnek.
    Az Új Baloldallal kapcsolatban kijelentette: egy öt hónapja alakult pártról van szó, amellyel kapcsolatosan reálisan kell gondolkodnunk. Napvilágot látott felmérések a választási eredmények tekintetében 2%-ot adnak a pártnak; Előfordulhat az, hogy egyéni választókerületből egy-két képviselője bejut a parlamentbe, ez óriási eredmény lenne - jelentette ki a baloldali politikus, aki elmondta, hogy a párt ismertsége 60 százalékos - amit jónak értékelt. Ha nem kerülnek be a parlamentbe, akkor az építkezést tovább folytatják, jelentette ki az Új Baloldal szociáldemokrácia iránt elkötelezett listavezető politikusa.

Balogh