CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 14., csütörtök 09:19


Tíz éves az Unger Pauline Informatikai Labor

 
Tíz éves az Unger Pauline Informatikai Labor

    Több mint tíz évvel ezelőtt egy idősebb hölgy ült le a líceumi igazgató, néhai Dr. Lampérth Gyula irodájában és az ő legnagyobb meghökkenésére 500 ezer arany schillinget rakott le az asztalra.

    Mint kiderült, a hölgy nővére, Unger Pauline, soproni származású tanítónő végakaratát teljesítette, mely szerint az oktatás segítésére hagyta a Líceumra, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) intézményére ezt a tekintélyes összeget. Ennek a segítségével alakították ki azt a két számítástechnikai termet és a tanári szobát, melyet most az örökhagyó iránti hálából Unger Pauline Informatikai Labornak neveznek.

    Március 8-án 11 órakor ünnepelte a Labor 10. születésnapját, összehívva mindenkit, akinek ebben a 10 évben köze volt hozzá, itt munkálkodott, mint tanár, vagy diákoperátor, esetleg támogatta anyagi forrásokkal. Ebben a 10 évben számtalan tehetséges tanítvány végzett a Líceumban, akik tudásukban itt gyarapodhattak. Sokuk informatikai irányban tanult tovább, de minden volt licista számára fontosak voltak az itt megszerzett ismeretek, hiszen az eljövendő, tudás alapú társadalomnak ez az alappillére.
    A Labor kialakításában és fejlesztésében a Líceum igazgatójának és Pölczmann I. Róbert laborvezetőnek elévülhetetlen érdemei vannak Robi sokszor itt töltötte szabad idejét, a tanítás után akár késő estig is benn maradt. A legkorszerűbb eszközök alkalmazása és a legújabb ismeretek átadása valósult meg, tankönyv is került kiadásra, mely szintén az akkori laborvezető tollából származik. Számtalan tanítvány tett nagyon szép eredménnyel számítógép-kezelői vagy szoftverüzemeltetői informatika vizsgát, de felnőttek, köztük sok tanár is részesülhetett képzésben és vehetett a kezébe ugyanilyen bizonyítványt. Részt vehettek érdeklődő lelkészek is egy rövid oktatásban, és reméljük, folytatódik a megkezdett ismeretátadás, illetve mások is bekapcsolódnak A licisták sok informatikai versenyen értek el szép eredményeket. Így nyertek három számítógépet is az iskolának, de öregdiákunk a távoli Amerikából is küldött néhány éve számítógépeket és szoftvereket.
    Elindulhatott, és a Labor keretet adhatott az evangélikus iskolák informatikai versenyének. Ezáltal egyrészt sok tehetséges tanítványunk mérheti össze tudását egy olyan vetélkedőn, melynek szellemiségében Egyházunk értékeit vallja magáénak, másrészt a döntőben meg is ismerhetik ők és kísérő tanáraik egymást.

    Sokat jelentettek azok a sikeres pályázatok, melyeket Dr. Lampérth Gyula írt fáradhatatlanul, melyekből a mai, korszerű eszközpark megvalósulhatott. Emlékszem, amikor '98 decemberében, este nyolc felé, az egyik tanári-levelezős tanfolyam után felmentem az igazgatóiba, rakosgatta le igazgató úr a pályázat végleges anyagát és pecsételte még le lapokat. És az eredmény: kicserélhettük az egyik terem (akkorra elavult) teljes gépparkját! A beszállítókkal való tárgyaláskor pedig Igazgató Úr makacsul ragaszkodott a legmodernebb gépek, eszközök beszerzéséhez.
    A két nagyobb pályázat mellett nyertünk kisebbekben is, itt a jelenlegi igazgató, Tölli Balázs is sok segítséget nyújtott, hogy csak egy múlt évit vegyünk példának, mellyel decemberben újabb gépek érkezhettek.

    Az áldozatos munka eredménye az is, hogy "élet zengi be" a termeket, hétközben akár este nyolcig is jönnek érdeklődő tanítványok, tanárok, hogy nyáron sem zár be a Labor, a tanárok is be-be lépnek egy elektronikus levélváltásra. Hogy most már az épület nagy részébe eljut az Internet, egyre újabb munkaközösségek igényelnek számítógépet.

    A Jóisten segítségével közreműködhettünk számtalan kiadvány elkészítésében. A Líceum évkönyve, falinaptára, meghívók, előadásokhoz vetíthető emlékezhetők. Ezek készítésében is sok segítséget nyújthattunk, legnagyobbrészt az operátor, egykori diák, Molnár Roland munkájának gyümölcseként, de rengetegszer tanítványaink is nagy segítséget nyújtottak a szerkesztésben, képek digitalizálásában.

    Természetesen 10 év nem nagy idő, inkább csak az ember életében az. Az évforduló megünneplését még ősszel beszéltük meg a kórházban Dr. Lampérth Gyulával. Nem gondoltuk, hogy a születésnapi tortán a gyertyák elfújásában ő már nem segíthet. Szolgáljon hát e néhány sor neki is emlékül, hiszen őáltala is megérezhettük az Úr kegyelmét, ahogy mindenki által, aki most is, és az elmúlt 10 évben tanárként vagy tanítványként szolgált itt.
 
  Babics Csaba