CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. március 14., csütörtök 16:26


A 'jóléti rendszerváltás' programja

Kovács László Sopronban

Kovács László Sopronban

    Sopronban a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola aulájában Kovács László az MSZP elnöke tartott lakossági fórumot.
    A rendezvényt megelőzően a pártelnök Kránitz László Sopron szocialista párti képviselőjelöltje társaságában sajtótájékoztatót tartott.
    A sajtótájékoztató bevezetőjében Kránitz László kijelentette: Sopron országgyűlési képviselője az egészségügyi miniszter kampányszerűen alapkőletételre készül az Ápád utcai mentőállomás helyén. A helyszín, mint kijelentette. a szakma és a városvezetés szerint sem alkalmas erre. Amennyiben a választást megnyeri, az MSZP megoldja a mentőállomás évtizedes problémáját - jelentette ki Kránitz László, aki egy, a közelmúltban megjelent fizetett hirdetésre reagálva elmondta, hogy mint soproni polgár örül annak, hogy a város komoly támogatásokban részesült, de ugyanakkor kifogásolja, hogy az önrészt hitelekből fedezte a város, azt meg a "sors pikantériájának" nevezte, hogy sok beruházás a 94-98-as időszakban kezdődött meg.

    Ezt követően Kovács László pártelnök ismertette az MSZP "jóléti rendszerváltás" programját, amely három területen tervez fordulatot, hárman pedig válságkezelést jelent. Az életkörülmények (munkahelyteremtés, reálkeresetek növelése, adócsökkentés), a 13. havi nyugdíj, a családtámogatási rendszer átalakítása képezné – többek között – a szociális fordulatok részét. A tudás és az információ társadalma a feltételeinek megteremtése az a második modernizációs fordulat, amit az MSZP programja előirányoz. Bölcsődében, óvodában ingyen étkezés, általános iskolában ingyen tankönyv, az érettségivel egyidejűleg pedig nyelvvizsga, számítógépes ismeretek és gépkocsi-vezetői jogosítvány ingyenes megszerzésének a lehetősége járna. Főiskolákon a diákhitelt meghagynák és harminc százalékkal emelnék az ösztöndíjakat. A harmadik szocialisták által végrehajtandó fordulat: "vissza vezetni az országot a demokratikus útra". Mint mondta, a szocialisták vissza fogják állítani a parlament ellenőrző szerepét, helyreállítanák a közszolgálati televízió és rádió pártatlanságát, megvalósítanák az önkormányzatok pénzügyi önállóságát. A válságkezelő programok között megemlítette: a mezőgazdaságot, az egészségügyet és a külpolitika területét.
    A választások tétjét az eddigieknél drámaibbnak nevezte a pártelnök, mint mondta Csurka István pártelnök bejelentése óta a kérdés az, hogy Magyarország demokratikus jogállam marad-e, vagy áttér parancsuralmi, kirekesztő politikát folytató rendszerre.
    A továbbiakban Kovács László tételesen felsorolta, azokat a Fidesz-kormány által elért eredményeket és a társadalom egészét pozitívan érintő megvalósításokat, amelyeket kormányra kerülésük esetén, ígéretük szerint a szocialisták is meghagynának (családi adókedvezmény, alanyi jogon járó családi pótlék, tandíjmentesség, lakáshitel), illetve több, csak a szocialisták által ígért – (adócsökkentés, minimálbér adómentessége, családi pótlék növelése, korrupció ellen való fellépés) programpontot.

T.É.