CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 16., szombat 13:43


Sopron jó közege a kultúrának

Sopron jó közege a kultúrának

    Dr. Szájer József Sopron választókerület országgyűlési képviselője a Soproni Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége  meghívására a szövetség Várkerület 19. szám alatti székhelyén találkozott a szervezet tagjaival és képviselőivel.

    Az országgyűlési képviselőt Bősze Balázs a SKEBSz elnöke köszöntötte, aki ismertette a szövetség történetét és áttekintő tájékoztatást adott a szövetségget alkotó, különböző kulturális, ismeretterjesztő civil szervezetekről.
    A Liszt Ferenc Társaság, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Soproni Csoportja, a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör, a Soproni Képzőművészeti Társaság, a Castanea Környezetvédő Egyesület, a Soproni Irodalmi Társaság, a Soproni Erdélyi Kör, a Soproni Fotóművészeti Kör, a Magyar-Lengyel Baráti Társaság és a Magyar-Finn Baráti Kör – az utóbbi kivételével jelenlévő – képviselői a tagságukról, céljaikról, tevékenységükről, gondjaikról számoltak be.
    Dr. Szájer József a elmondta, a jelenlegi kormány a kultúrát az utóbbi tizenkét év alatt nem tapasztalt mértékben támogatta. Száz éve nem áramlott annyi pénz a kultúrába, mint a millenniumi évben, mondta a politikus, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kis nemzeteknek feladata az összefogás, hiszen a jövőnk csak az egyéni és közösségi értékek megőrzésén alapul.
    Jó példája ennek az aktív összefogásnak a soproni szövetségen belüli szervezetek tevékenysége, mindaz, amiről a jelenlévők beszámoltak. Sopron igen jó közeget biztosít a művészeknek, művészeteknek, kulturális tevékenységnek.
    A politikus és a művész tevékenysége az élhető világ megteremtésében való fáradozásában ugyan hasonlít egymásra, a különbség talán annyi, hogy ez utóbbi alkotja a maradandóbbat, míg a politikusnak a művészet kibontakozása feltételeinek a megteremtéséhez való hozzájárulás elégtétele marad - mondta dr. Szájer József. A Fidesz politikusa azt is hangsúlyozta, hogy a jövőben a kultúra és a művelődés területét mindenképpen a bővülő lehetőségek jellemzik majd.

T.É.