CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. március 16., szombat 23:41


Dr. Szájer József Fertőrákoson

Nyolcszáz milliárd a mezőgazdaságnak

Dr. Szájer József Fertőrákoson

    Fertőrákoson tartott lakossági fórumot dr. Szájer József a választási körzet országgyűlési képviselője és egy személyben képviselőjelöltje. A fórumot követően arról kértük, hogy a településen, a fórumon tapasztaltakról szóljon.

- Fertőrákos azon kevés , országos hírnevű kistelepülés között van az országban, amely hírnevének alapjául kiváló adottságai szolgálnak, az, hogy itt van a Fertő mellett, de az is, hogy itt olyan emberek élnek, akik igyekeznek sokat tenni a környezetért és azt vonzóvá tenni a külföldiek számára.
    Országgyűlési képviselőként igyekeztem az elmúlt időszakban is segíteni a település fejlődését: különösen a Fertő-tavi vízi határátkelővel kellett nagyon gyakran konzultálnom az országos szervekkel, testületekkel, akárcsak a Sopron-Fertőrákos közötti kerékpárút építése kérdésében. Erre sikerült jelentős összegeket támogatásokat szerezni. Fertőrákos azon települések közé tartozik, amelyben látszik az itt lakók lendülete, munkálnak az elképzelések, tapasztalható az, hogy előre akarnak menni és ezért érdemes és lehet is támogatni az itteni célokat.
Azok az intézkedések mellett, amelyek Magyarországon mindenkit érintenek, a családtámogatás ( a gyermekek után járó adókedvezmények), a munkahelyteremtés, a rend, a nemzeti összetartozás megteremtése, a fórumon elhangzottak alapján visszaigazolódott egy másik intézkedésünk is: igen sokat jelent az otthonteremtés feltételeinek a javítása. Ez a példája annak, hogy egy kormánynak kötelessége azokkal a kérdésekkel foglalkozni, amelyre nem lehet azt mondani, hogy azokat csak a piacnak kell eldöntenie, az államnak is megfelelő támogatást-, a jelzálog-hitelezés rendszerével pedig megfelelő biztosítékokat kell adnia annak érdekében, hogy könnyebben lehessen az otthonteremtést megvalósítani.
A fórumon fölmerült a mezőgazdaság ügye. Amint a kérdezőknek is kifejtettem, a polgári kormány vállalja, hogy a következő 4 esztendőben, mintegy 800 milliárd forintnyi összeget áramoltat a mezőgazdaságba. Ennek korábban nem volt meg a lehetősége, mert hiányoztak ennek az alapjául szolgáló tulajdoni feltételek, a családi gazdaságok működésének a szabályozása. A tavaly a Parlament elfogadott egy törvényt, létrehozta a Nemzeti Földalapot. Az EU- támogatások révén is, jelentős forrásokhoz fog jutni a magyar mezőgazdaság. Elindult a családi gazdaságok regisztrációja, itt a környéken is sok családi gazdaság, kistermelő van, akiknek ez előnyöket hozhat. Egy jelentős, a családi gazdaságok történetében eddig példátlan hitel-rendszer fog beindulni, amely nagyon alacsony kamatozással, vagy adott esetben az első öt évben kamat nélkül, 5-20 éves futamidővel százmilliós nagyságrendű hitelezésekre biztosít lehetőséget a magyar mezőgazdasági termelők számára, azok számára, akiknek elképzeléseik terveik vannak, akik azt szeretnék, hogy a magyar mezőgazdaság akkor is versenyképes maradjon, amikor az unió határai megnyílnak - jelentette ki dr. Szájer József, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a föld védelme sem szűnik meg, hiszen Magyarországon az elkövetkező tíz évben a csatlakozást követő hét esztendőben külföldiek nem vásárolhatnak termőföldet és utána is csak a magán-gazdálkodók. Jogi személyek számára a földvásárlási lehetőséget azt követően sem kívánjuk megadni a Fidesz-kormány.

T. É.