CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 19., kedd 22:45


Dunamenti Tartományok Munkaközösségének Gazdaság és Turizmus Munkacsoportja

Dunamenti Tartományok Munkaközösségének Gazdaság és Turizmus Munkacsoportja

    Sopronban ülésezett a Dunamenti Tartományok Munkaközösségének Gazdaság és Turizmus Munkacsoportja, amelynek elnöki tisztét Győr-Moson-Sopron Megye látja el. A március 19-i rendezvényen Kóczán Zoltán elnökletével a tizenhat résztvevő a Duna-vidék EU-csatlakozást követő perspektíváinak különböző – gazdaságot, képzést, turizmust – aspektusaira világított rá.


Kóczán Zoltán elnökletével folyt az ülés, balra: dr. Lakatosné dr. Novák Éva

    A Dunamenti Tartományok Munkaközössége 1990-ben alakult. Célkitűzése: a tagok együttműködése a Duna térség fejlődése, és a térség lakóinak érdekében. Az munkaközösség feladatának tartja a közös informatív és szakszerű tárgyalást és a koordináció lehetőségének megteremtését – a tagok érdekét szolgáló együttműködés  megteremtését – különösen a gazdaság, a területrendezés, a közlekedés, a természet- és környezetvédelem, az idegenforgalom, a kulturális és tudományos kapcsolatokban.

    Sopronban a Városházán tartott ülésen dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a résztvevőket.
    Sopron mindig is talákozópont volt: a római korban a Borostyán-út mentén észak és dél , a mai Európa kialakulásának kezdetén kelet és nyugat között. A jelenben pedig szándéka és öröme is egyben a városnak, ha látogatók találkozópontjává válhat - mondta a polgármester köszöntő beszédében, aki hangsúlyozta, hogy a Dunamenti Találkozók Munkaközösségének rendezvényéhez hasonlók megrendezését mindig is támogatta a város.

Sopron polgármestere köszönti a résztvevőket

    Gazdagodik a város, azáltal, hogy a tudományos jellegű rendezvények gondolatai itt fogalmazódnak meg és gazdagodik azáltal is, ha a tanácskozás résztvevői jó hírét viszik Sopronnak a világban. Sopron polgármestere beszélt Sopron jó adottságairól, amelyekkel rendelkezve, megteremtik a térségben a minőségi turizmus kialakulásának a lehetőségét.
    A szakmai munka Kóczán Zoltán elnökletével folyt.

 A munkacsoport elmúlt évi tevékenységéről dr. Lakatosné dr. Novák Éva számolt be, aki elmondta, hogy az elmúlt évben a munkacsoport egyetlen ülést tartott, ugyanakkor a tavaly került sor a – több mint háromszáz régiót magában foglaló –  Európai Régiók Gyűlésének Közgyűlésére, amelynek szervezője a megye, helyszíne szintén Sopron volt. Az elmúlt évben a műemlékek idegenforgalmi hasznosításának kérdéskörével is foglalkozott a munkaközösség, amelyet Pest megyével közösen szerveztek; más munkacsoportokkal együttműködött kulturális témákban, elkészítette az 2001. évi eseménynaptárt.
Az EU Duna-vidékre gyakorolt hatásáról és a régió csatlakozást követő gazdasági perspektíváiról tartott előadásában Mag. Peter Mayerhofer, (Wirtschaftsförderungsinstitut, Bécs) a csatlakozás előkészítéséről, a bővítés lehetőségeiről, az EU csatlakozáshoz szükséges teljesített fejezetekről beszélve – hivatkozva a 24 ország, 6 kereskedelmi blokkjának tevékenységét felmérő kutatásra – bemutatta az integráció gazdasági életre ható tényezőinek várható alakulását. A szimulációs modell szerint mind a keleti, csatlakozásra váró, mind a nyugati EU-s országok esetében a csatlakozás – különböző mértékű, de egyértelmű –  gazdasági előnyökkel jár, amelyek, amint azt az előadó is kihangsúlyozta nem automatikusak, hanem csak a valóságos, – elsősorban – a vállalkozások közötti együttműködésben és munkamegosztásban valósulhatnak meg.

Dr. Iváncsics János, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője

    A továbbiakban Dr. Iváncsics János, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője a magyarországi beruházások gazdasági kérdéseiről, Vörös Zsuzsanna
( Vám- és Pénzügyőrség Regionális Parancsnoksága) az EU-csatlakozással kapcsolatos vámeljárásokról és az azok során alkalmazható egyszerűsítésekről beszélt. Kamarai képzések a vállalkozásokért témában Dr. Lakatos István, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője tartott előadást a Horvátországból, Felső- és Alsó-Ausztriából, Bécsből, Németországból, Szlovákiából, Baranya-, Pest, Bács-Kiskun megyéből érkezett küldötteknek.

T. É.