CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 21., csütörtök 00:53


Fórum Európáról - Európa Levél

Fórum Európáról

    Dr. Szájer József az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnöke tartott az Európai Unióhoz való csatlakozás fő kérdésköreit érintő fórumot a B.W. Pannonia Med Hotel kupolatermében.

- Negyven éven keresztül az Európa keleti felén uralkodó birodalom részévé váltunk – saját akaratunkon kívül –, ezért ránk ragadt a kelet-európai bélyeg; a történelem néha ilyen furcsa módon alkotja a földrajzi elképzeléseket, hiszen Magyarország és Sopron több mint ezer esztendeje Európa közepén van, ezért, amikor az Európai Unióhoz csatlakozunk, akkor nem Európához csatlakozunk, hiszen Magyarország mindig is Európa része volt - fejtette ki dr. Szájer József előadása bevezetőjében. Hangsúlyozta:
- Az Európai Unióhoz való csatlakozás valójában egy, a második világháborút követő negatív tapasztalok eredményeképpen kialakult – folyamatos mozgásban, változóban lévő – intézményrendszerhez való kapcsolódást jelenti.
    Az Európai Unió egy alulról építkező rendszer, amelyben a tagországok a saját maguk határozzák meg azokat a fő területeket, amelyeken érvényesülni szeretnének Ha Magyarország az EU sikeres tagja akar lenni a saját érdekeit kell képviselnie és érvényesítenie. Magyarországnak a meglévő értékeit kell bevinnie az unióba.
- Tudnunk kell azt, hogy vannak értékeink, nem lehetünk kishitűek jelentette ki a politikus, aki azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország is sokat tud tenni az EU érdekében.
    Előadásában dr. Szájer József arra is rávilágított, hogy mit jelent a térségben, a határ-mentén az EU jelenléte és milyen hatásokkal járhat a csatlakozás.

- Sopront körbeveszi a határ, amelynek nem szabad lebecsülni a jelentőségét. Annak megszűntét követően a soproniak számára történelmi elégtételt is jelent, hogy közvetlen kapcsolatot tudnak tartani a saját környezetünkkel

    Gazdasági értelemben is perspektivikus hatásai lehetnek a csatlakozásnak. Azáltal, hogy Sopron és környező települések visszanyerik saját életterüket óriási, új esélyek nyílnak meg a térség számára.

    Helyreállnak a korábban már létező történelmi régiók. Csak azok a nemzetek tudtak sikeresek lenni, amelyek önmagukat meg tudják őrizni. A magyar gazdaságnak is meg kell erősödni ahhoz, hogy a versenyt állni tudja, jelentette ki a politikus, aki aláhúzta, hogy csodák nem fognak történni, saját erőnkből kell megteremtenünk gazdaságunk erejét, megőrizve identitásunkat, ápolva kultúránkat. Magyarország számára a rendszerváltás után teremtődött meg annak lehetősége, hogy saját maga legyen.

    Az EU csatlakozás kérdésében dr. Szájer József szólt a lehetséges alternatívák értékelésének szükségességéről. Kijelentette: lényegében Magyarország már az EU tagja, abban az értelemben, hogy a külkereskedelmi kapcsolatok kétharmada már az unióval folyik; ebből adódóan gyakran az EU döntések nagyobb hatást gyakorolhatnak Magyarországra, mint más EU-s tagállamra. Az EU tagság hatásai és következményei között említette egyrészt a döntésekbe való beleszólás jogát, másrészt azt, hogy a tagság által új, EU-s források nyílnak meg. Amennyiben Magyarország 2015-ig eléri az EU-s országok átlagát – amire egyébként reális esély van – azt jelenti, hogy 20-25 év alatt negyven éves lemaradást hozott be az ország jelentette ki dr. Szájer József, aki mint hangsúlyozta, a parlament Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnökeként is igyekezett Sopronra és térségére figyelni.

    A közelmúltban alakult meg Brüsszelben az Európai Konvent, amely Európa fontos kérdéseiben hivatott dönteni. Kifejtette: a konvent tagjaként kötelességének érzi, hogy az európai jövőről ne csak a parlament falain belül essék szó, hanem lehetőség legyen arra, hogy civil kezdeményezések ajánlásai is eljussanak Brüsszelbe. Az ezt a célt szolgáló fórum mellett, a civil kezdeményezések egyik kiváló példájának nevezte az Európa Levelet, (amelyről oldalainkon többször írtunk) és amelynek címzetthez való eljuttatását Sopron országgyűlési képviselője felvállalta.
    Az Európa-levél példája is bizonyítja, hogy van civil akarat és civil szándék, akkor azokra a politikusoknak is figyelni kell- mondta dr. Szájer József, aki ezt követően ő maga is bélyeget ragasztott a hatalmas méretű Európa-levélre.
    A soproniak pedig ezúttal joggal reménykedhetnek, hogy hamarosan eljut a címzetthez a soproniak csatlakozási szándékáról szóló levél.

V.B.É.