CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. március 21., csütörtök 22:41


Soproni Tavaszi Napok: Sikeres Ghymes-koncert Sopronban

Soproni Tavaszi Napok: Sikeres Ghymes-koncert Sopronban

A Nyitrai Főiskola tizennyolc évvel ezelőtti diákjai a kezdetekkor autentikus táncház-zenét játszottak Szarka Gyula, az együttes vezetője szerint, a táncházmuzsika csínját-bínját megtanulták, de mindig is érezték, hogy szükség van a továbblépésre. A  népzenei elemek – észrevétlenül, vagy tudatosan (?) – alkotói elképzeléseikkel ötvöződtek, a hagyományosan népi hangszerek mellett muzsikájukban megjelent a saxofon, a dob.

- Arra éreztünk késztetést, hogy "úgy használjuk a zenét, ahogyan belőlünk jön", úgy muzsikálunk, olyan tartalommal töltsük azt meg, és úgy hangszereljük, mint amilyenek tulajdonképpen mi magunk vagyunk - mondja Szarka Gyula.  Ebben mindig is elég bátrak voltunk. A muzsika szabad, nincsenek korlátai, határai, nincsenek skatulyák, falak.

- Mi a sikerük titka?
- Jó dalok, szövegek. Megteszünk mindent ami tőlünk telik. Lehet, hogy sugárzik valami a színpadról a dalokon, szövegeken, rajtunk keresztül. Egyetemes a muzsika, az élő zenének varázsa, sugárzó ereje van.

- Közismert már a  "ghymes zene" stílusbeli meghatározás. A szakmából sokan nem hiszi el, hogy a Közép- és Kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozó zenében nem tudatosan fordult a Ghymes a Word-music kategóriához.
- A stílusunk kialakulása hosszú folyamat és sok munka eredménye, a divathullámok fölöttünk elsuhannak. Amikor a műfajt elkezdtük művelni, akkor arra még nem volt példa. Minket a koncerteinken keresztül ismertek meg, hírünk szájról szájra terjedt. Ez a lehető legjobb reklámhordozó,  ezért mi nagyon megdolgoztunk. Zenénk talán kicsit tartósabb értéket képvisel, mint a média által felfújt különféle irányzatokat képviselőké; a mi zenénket a média még csak most kezdi felfedezni. Amikor a kezdetekkor Budapesten klubot szerveztünk alig voltak tizenöt-huszan, most meg már hosszú sorok maradnak a klubbon kívül. Általában hatszázan mindig eljönnek, karácsonykor ezren voltak.
A World Music nagy divatja pedig nem hat ránk.

(Az interjúkészítés közben Szarka Gyula egy munkatársnője jön asztalunkhoz. Elnézést kér a zavarásért és közli az együttes-vezetővel, hogy most kapta a hírt, hogy Arany Zsiráf díjat nyert.)

- A gyökerek kötik szülőföldjükhöz. Hogyan viszonyulnak zenéjükhöz, sikereikhez "idehaza és odahaza"?
- Kötődünk a szülőföldhöz, természetesen. Az öcsém, Tomi írja a szöveget, azon is érezni a szülőföld iránti kötődést, és talán viselkedésünkön is. Benne van a szülőföldünk az alapszomorúságunkban: az ember mindig érzi azt, hogy – ugyan kényszerhelyzetből adódóan – de határon kívül rekedt. Mi a magyarság egy peremvidékén élünk és ez meghatározza az ember egész életét.
Otthon is szeretnek bennünket, azzal együtt, hogy kicsit éreztük néha, hogy saját hazánkban nem lehetünk próféták. Magyarországon pedig elsősorban a nyugati zene, a nagyon elfogadott, és ugyanúgy a felvidéki magyarok körében a magyarországi zene. Ezért, ha mi innen megyünk vissza akkor nagyobb a sikerünk is. Egyébként a szlovákok is – többnyire az éretlmiség –  nagyon szeretik a zenénket. Ők most már a magyaroknál többször hívnak és végigcsápolják a koncertjeinket.

- A Soproni Tavaszi Napok alatt adott koncert egy februárban kezdődött turné egyik állomása.
- Március 23 Eger, március 27. Szombathely, március 28. Kaposvár, március 30. Aggtelek, április 3. Szolnok, április 4. Kisújszállás, Budapest FONÓ, április 5. és április 6. Budapest Buda Stage (IBS), április 19. Kőbánya; a turné végeztével sem pihenünk, folyamatosan dolgozunk tovább és lesznek további koncertjeink. Májusban már új lemezünkön dolgozunk. Ezt a turnét a Matáv támogatta, ez fontos, mert manapság nehéz előteremteni a rengeteg pénzt, amibe ez kerül.

- Az Arany Zsiráf díjjal való kitünteséséről most kapta a hírt. Elsőként gratulálhatok.
- Egy régebbi – valamikor 1993-ban, Pozsonyban készített – Üzenet című lemezünkre kaptam a díjat, erre nem is számítottam.

- Mennyire fontosak a díjak, elismerések?
- Hát, azért fontosak. Annyira talán mégsem fontosak. Azért mégis fontos a díj; az is kérdés, hogy milyen díj. Fontos a díj, persze, hiszen elismerést jelent. Ősszel kaptuk a Magyar Művészetért díjat, igen jeles emberek között vehettük át, nagy megtiszteltetés volt, mint ahogyan az Arany Zsiráf díjat is annak tartom és örülök neki.

- Új lemez?
 - A jövő hét folyamán jelenik meg egy új lemez, Baka-ballada. A zenéjét a Ghymes szerezte, és énekelünk is rajta A témája egy magyar katona háborús élete, a Don-kanyar emlékeiről és a máról egyszerre szól. Azt mondják, akik hallották, hogy sikerült a lemez.