CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 25., hétfő 01:53


Magyarországon elsőként Sopron lett IPA-város

Magyarországon elsőként Sopron lett IPA-város

Barátsággal szolgálni! - hangzott el az International Police Association (IPA) jelszava a Hotel Sopronban, ahol közel háromszáz meghívott között Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Ukrajnából, Belgiumból érkezettek ünnepelték közösen azt, hogy Sopron, elsőként Magyarországon, Bécsújhely után a világon pedig másodikként megkapta a megtisztelő IPA-város címet. Az ünnepséget megelőzően együttműködési megállapodást írt alá az International Police Association (IPA) megyei elnöke Szilágyi Attila és dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere.

    A nagyszabású ünnepségen, – amelynek fővédnöke dr. Szájer József, Sopron Város országgyűlési képviselője, két védnöke Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Gimesi Szabolcs polgármester voltak – elsőként Szilágyi Attila az IPA megyei elnöke szólt az egybegyűltekhez. Ismertette az 1950-ben alakult nemzetközi rendőrszervezet történetét, célját és tevékenységét, amelynek részeként említette az 1990-es budapesti rendőrök által a Magyarországi IPA Tagok Országos Egyesülete megalakítását. Ezt megelőzően Sopronban már volt hét fő, a németországi kempteni IPA szervezetben társult IPA-tag. Az IPA kiemelkedő tevékenységei között említette az 1998-as ukrajnai árvíz károsultjainak megsegítésére gyűjtött 15 millió forint értékű adományt, és az árvíz-sújtotta Csaroda község segítését.
- Büszkén fogja viselni a mai naptól kezdve Sopron az IPA címet - jelentette ki dr. Gimesi Szabolcs polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a megtiszteltetésen és kitüntetésen túl az IPA-cím a városnak elkötelezettséget, hivatástudatot és feladatot is jelent. Sopron magyarságát és európaiságát bizonyította, hogy eddig is a barátság és a szolgálat jegyében élte mindennapjait. Dr. Gimesi Szabolcs elmondta: Sopron az egyik irányból nézve a nyugat kapuja, a másik irányból pedig a magyar nemzet kapuja; e kettős minősége felelősséggel ruházza fel azt a várost, amely kultúrája és polgársága révén mindig is képes volt jótékonykodni. Ezért, otthont kap és jól érzi magát minden, a polgári összefogásra építő civil szervezet Sopronban, amely nemes gondolatok megvalósítására törekszik - jelentette ki a polgármester.

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke szólt arról, hogy a polgárok számára az egyik legfontosabb érték a biztonság, egy olyan élet, amely nem ismeri a félelem fogalmát.


Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője

- Országunk védelme, a benne élő emberek nyugalmának biztosítása kiemelt fontosságú programja a kormánynak - jelentette ki a politikus, aki hozzátette, hogy mindannyian, akik az ország ügyeinek intézésére lehetőséget kaptak, vagy akik hivatásukként választották a rend, a közbiztonság védelmét felelősek a haza, a benne élők sorsáért. Hangsúlyozta, hogy a polgári kormány hivatalba lépésétől kezdve kötelességének tartotta a rendőrök munkájának segítését, életkörülményeinek javítását, ugyanakkor a bűnösök felkerítésében nyújtott és a mindennapok biztonságának helyreállításában nyújtott segítséget.

Erkölcsi feladatának tekintette a polgári kormány a Magyarországon jelenlévő külföldi bűnszervezetek kiszorítását is - jelentette ki dr. Szájer József, aki hozzátette, hogy a tények és eredmények önmagukért beszélnek: hiszen az 1998-ban ismertté vált bűncselekmények 600 ezres száma, 2000-ben 465 ezerre csökkent, amellyel egyidőben jelentős pozitív irányú változás következett be a bűnözés szerkezetében is.
Dr. Szájer József szólta jövőbeni tervekről is: a kormány alapvető feladatának tekinti a rendőrség anyagi erkölcsi támogatását, a közbiztonság és a rend megóvását, ezért 2006-ig mintegy 2000 rendőr szolgálatba lépését és 2000 rendőrautó lecserélését tervezik.

Az Európai Uniós tagság új követelményeinek is megfelelni tudó, erkölcsileg és anyagilag megbecsült, szakmailag képzett, kulturált emberekből álló rendőrségé a jövő - jelentette ki dr. Szájer József.

Hans Riepl a Burgenlandi IPA elnöke jókívánságait és szakmai elismerését fejezte ki Sopron városnak, IPA-várossá válásának alkalmából.
Az ünnepség folytatásaként Walter Gruber az IPA osztrák szekciójának kincstárnoka és Szilágyi Attila ünnepélyesen átadta dr. Gimesi Szabolcs polgármesternek a városnak adományozott IPA zászlót.

A Rendőrség Fúvószenekara közreműködésével lezajlott ünnepség alapító tagoknak és támogatóknak adott köszönő elismerések és emlékérmek ajándékozásával folytatódott, dr. Szájer József országgyűlési képviselőt és dr. Gimesi Szabolcs polgármestert tiszteletbeli IPA-taggá fogadta a szervezet.

balogh