CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 27., szerda 01:35


Kiállítást avatott Turi-Kovács Béla környzetvédelmi miniszter

Kiállítást avatott  Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter a Károly-magaslaton

    Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter részvételével a Károly-magaslati kilátó újabb, – Csapody-Roth-Winkler – állandó emlékkiállításának megnyitójára került sor március 26-án.
Az ünnepi rendezvényen részt vett dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője, dr. Gimesi Szabolcs polgármester, valamint a Csapody István, Roth Gyula és Winkler Oszkár családjainak tagjai és soproni polgárok.


Dr. Jámbor László, Dr. Gimesi Szabolcs, Dr. Turi-Kovács Béla miniszter, Dr. Szájert József és Andrássy Péter

    A Károly-kilátó lábánál Dr. Jámbor László a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A Soproni Parkerdő évszázados múltját és a Károly-magaslati kilátó történetét ismertetve, beszélt Romwalter Károlyról, a soproni nyomdászról, aki 1876-ban saját költségén építette fel a később városnak ajándékozott, fából épített kilátótornyot, amelynek helyén 1935 őszére épült fel a három zárt emelettel és két kilátószinttel rendelkező, Winkler Oszkár tervezte kőből épített torony. Az igazgató hangsúlyozta: 1998-ban indult el az a máig töretlenül tartó fejlődési folyamat, amelynek eredményeképpen nagyszabású – a kor igényeinek megfelelő fejlesztéseket célzó – beruházási program vette kezdetét. Sopron idegenforgalmi koncepciójának fontos részét képezi a természeti értékek megőrzése, amely érdekében a város és a Tanulmányi Erdőgazdaság között egy, az ügyet előre vivő érdekszövetség teremtődött meg. A Nyugat-magyarországi Egyetem, a város és a szakhatóságok együtt vállvetve érték azt el, hogy a közcéloknak alárendelten működjön a parkerdő, a meglévő természeti és épített értékek bemutatása és megőrzése mellett.

- Azoknak az elődőknek állítanak emléket a Károly-magaslati kilátó termeiben, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a soproni erdő értékei felszínre kerüljenek és megmaradjanak - mondta dr. Jámbor László.

A továbbiakban Andrássy Péter a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány elnöke, a Soproni Városszépítő Egyesület tagja köszöntötte az ünnepség résztvevőit:

- Egy év után ismét válaszolnom kell arra a kérdésre, hogy: nem foglalkozik-e túlságosan sokat alapítványuk és a Kitaibel nevét viselő oktatóközpont túlságosan sokat a múlttal, amikor oly sok új feladat van?
    A mai - kissé hüvős tavaszi nap- itt a kilátónál megkönnyíti helyzetemet, hiszen egyértelműen bizonyítja azt, hogy mi értékeket szeretnénk felmutatni, követendő példaként megismertetni, megbecsülést kérni a veszélyeztetett természet és a tudást, a becsületes, szorgalmas munkát végző emberi alkotásoknak.
    A múltat végkép eltörölni akaró évtizedeket lassan felváltó: csak magaddal, a saját szabadságoddal törödő, hazug liberalizmussal szemben, más elvet szeretnénk szolgálni. Azt, amelyet Gombocz Endre így fogalmazott meg:
    "A jövőnk ígérete múltunkban van" a kilátó 1936. évi avatásához kapcsolódó írásában Heimler Károly a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke ugyancsak előrelátó ember volt, amikor - az akadékoskodó kérdésfeltevőknek, a következőket írta: "a létesítménynek etikai jelentése van. Innen messzire látva szemlélhetjük és mutathatjuk meg barátainknak az Isten ajándékaként kapott szép tájat, erdőségeit, a nagy tavat és az évszázados emberi munka alkotásait." Okos és a jövőbe látó volt, mert érzékelte, hogy az ember magatartása a döntő abban, hogy miként sáfárkodunk az ajándékokkal, a természettel és más értékeinkkel. Tudjuk, hogy ő vetette fel először a soproni kötődésű természetkutatók bemutatását a kilátóban. Javaslatát azonban a II. világháború és az azt követő felejthetetlen évtizedek elodázták. Örüljünk most annak, hogy a Városszépítő Egyesület a visszakapott tulajdonában - az alapítvány által megteremtett összefogással - az 1999-ben el-kezdett szellemi-, tárgyi építkezést rövidesen sikeresen valósítja meg. Nem ünneprontás az, ha azt is megemlítjük, hogy éppen az értékmegbecsülő, értékvédő magatartásban, ez csak kis lépést jelent, hiszen a rombolással állandó küzdelmet kell folytatnunk és ezekben az órákban autósok, motorosok taposnak el vizekhez vonuló kétéltűeket, nem is olyan távol innen.

    Két állandó kiállításunk, a mai naptól már 5 olyan természettudós értékteremtő munkásságáról ad átfogó tájékoztatást, akikről az alábbiakat emelhetjük ki:
 kiemelkedő tehetségűk már diákéveikben megmutatkozott és vezetett el európai elismertséghez, nehéz helyzetekben, haza-, város- és közösségszeretetüket, a fiatalokkal való kapcsolatukat, az önzetlenség a szolgálat, a szerénység jellemezte, aligha lehet véletlen, hogy nemcsak ők, hanem azon társaik is, akiket csak egy-egy lapon tudunk bemutatni - pl. A Romwalterek Muck Endre, Winkler Oszkár, Csapody Vera és mások - keresztény családban, kitűnő iskolákban váltak, hittel élő emberekké.


Nemzeti színű szalag átvágásának pillanata

Máig ható aktivitásuk érzékeltetésére egy-egy - talán kevéssé ismert - hivatkozás:

- Kitaibel Pál - akinek édesapja a szomszédos Nagymartonban (Mattersdorfban) szőlősgazda és vendéglős volt - 1796-ban átfogó képet adott a Kárpát-medence szőlő és borgazdálkodásáról, Tokajtól, a Fertővidékig, Rusztot kűlön kiemelve. Nem véletlen tehát, hogy itt üdvözölhetünk olyan soproni, fertőrákosi és ruszti borászokat, olyanokat, akik értékterem-tő, igényes munkájukkal az európai, a kitaibeli örökséget képviselik és mutatják be vendégeiknek pincészetükben.
- Gombocz Endre a királyi magyar természet-tudományi társulat tikáraként írta meg a társulat 100 éves történetét. Könyvében a tanács-köztársaságról ezt olvashatjuk: "a népbiztosság és a direrktórium mélyreható átalakításokat tervezett. Szerencsére gyökeres reformjaikat nem volt idejük megvalósítani a rettenetes idők okozta rombolások helyreállítását, hamarosan sikerült elérnünk."
- Csapody István - a Kitaibel nevét viselő középiskolai tanulmányi verseny nemzetközi döntőjéről, az alábbiakat írta: a természet védelme hazafias kötelességünk is. Elemi feltétele az, hogy ismerjük a bennünket körülvevő élő-világot."
    A valóban meghatározó elv érvényesítését szeretnénk segíteni a kilátó körül kiépülő információs táblákkal, a leggyakoribb erdei növény és állatfajok bemutatásával, a természetismereti ház foglalkozásaival, erdei iskolai és más vezetésekkel, nem megfeledkezve kíváló elődeink munkásságának példájáról.
Munkánk értelmét, valós értékét az jelentheti majd, ha mind többen térnek innen haza a csuszka, a kékcinke, a csarab, a berkenyék látásának élményével; Romwalter Károly, Winkler Oszkár, Roth Gyula, Kitaibel Pál és a kis szobákban ránk figyelő társaik nevének ismeretével.
Köszönöm a miniszter úr és valamennyiük megtisztelő figyelmét, érdeklődésüket, és az önök nevében is a terveket megvalósítók munkáját.


A Károly-magaslati kilátón

- Sopronba jönni mindig öröm - így kezdte beszédét Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, aki utalt arra, hogy az erdészet, a természetvédelem közös akarata, vagy akár egymásnak feszülése, a civisek közreműködésével közös, jó dolgokban teljesedhet ki. Példa erre a soproni parkerdő, a soproni erdőért, a környezetért dolgozók munkásságának emléket állító kiállítás. Roth- Csapody-Winkler - a különböző eredetű nevekre utalva, Turi-Kovács Béla kiemelte: magyar tájra is a biodiverzitás a jellemző és egyúttal az is, hogy polgárai együttműködve, a polgári értékrend szerint összefogással tesznek az érték megőrzéséért.
Roth Mattea, Roth Gyulára, ifj. Csapody István pedig édesapjára emlékezett az ünnepségen, amelynek további részében Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, Szájer József és Gimesi Szabolcs polgármester közösen vágta át a Csapody-Roth-Winkler emlékszoba bejáratánál elhelyezett nemzeti színű szalagot.

A Kitaibel-Gombocz-Kárpáti és Csapody-Roth-Winkler emlékkiállításokat Andrássy Péter tanár mutatta be a látogatóknak, amelyet követően a Gombocz Endre természetismereti házban dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője beszélt a Soproni Parkerdő jelenéről és jövőjéről. Dr. Szájer József  hangsúlyozta, hogy a város környéki parkerdők állapotának továbbfejlesztése, az ökoturisztikai programokon keresztül megvalósuló természeti értékek megőrzése és bemutatása mindenképpen fontos feladata a kormánynak, amelyet a térség önkormányzataival, idegenforgalmi szervezeteivel, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal és a környezetükért felelősséget érző soproni polgárokkal összefogva a közcélokat figyelembe véve, a térség EU csatlakozás utáni turisztikai vonzerejét a bevásárló-turizmusénál ezáltal sokkal inkább növelve szeretné megvalósítani.