CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. március 29., péntek 19:32


'Megtaláltuk a gazdaságfejlesztés modelljét'

Matolcsy György gazdasági miniszter Sopronban

Matolcsy György gazdasági miniszter: Megtaláltuk a gazdaságfejlesztés modelljét

    Sopron és térsége önmagában, lehetőségeinél és szándékainál fogva is szívesen válik refencia-hellyé minden tekintetben a Széchenyi Terv Soproni megvalósulásaival kapcsolatban - jelentette dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amelyre Matolcsy György gazdasági miniszter soproni látogatását követően került sor. Dr. Szájer József azt is elmondta, hogy zártság miatta a város lehetőségei sokáig korlátozódtak voltak, ezért országgyűlési képviselőként mindig is kötelességének tartotta, hogy a várostól évtizedek alatt elvett lehetőségeket visszahozza.


Matolcsy György gazdasági miniszter a soproni Konferencia és Kulturális Központ bejárásán

- Sopron jelkép volt a múltban a zárt állampárti rendszert átélt Magyarországnak, jelképe volt a 90-es évtizedekben a nyitásnak és az elkövetkező években jelképe lesz az EU-ba belépő Magyarországnak, abból a szempontból, hogy kicsiben itt minden megvalósulhat, a minőségi kulturális és természet-turizmus területén -jelentette ki Matolcsy György, aki a soproni Konferencia Központ bokréta-ünnepségét követően a természet-turizmus lehetőségeiről tájékozódva a Károly-magaslatra is ellátogatott.
    Az eddigiek mellett, a térségben fellelhető gazdasági erőként neveztet meg: az öko- és természet-turizmust, a kultúr-turizmust, a gyógyturizmust. Magyarország többi térségének és városának is mintát adhat Sopron, arra, hogy hogyan lehet a négy gazdasági erőt együttesen mozgatni, mintát adhat arra, hogy hogyan lehet egy világváros közelében kiegészítő turisztikai, kulturális és szellemi központként működni, hogyan lehet bekapcsolódni az EU-ba, Európa felé sikeresen nyitni.
    Kijelentette: a Széchenyi Terv programjai nagyon is harmonizálnak a városban és térségben – Sopron és 39 település 92 ezer polgárát érintő – megfogalmazódott és hosszú távon való előregondolkodást jelentő célokkal. Sopron és közvetlen környéke – Nagycenk, Eszterháza, Fraknóvárát és Kismartont is beleértve – egy regionális egységet képezhet.  A gazdasági miniszter arra is lehetőséget lát, hogy Eszterháza és Nagycenk teljes rekonstrukciót éljen át a következő politikai ciklusban, azért, hogy megvalósuljon az EU-s csatlakozás idejére a két kulturális szellemi központ régi fényébe való visszaállítása.

    A cyberpress kérdésére válaszolva Matolcsy György kijelentette, hogy az ország további fejlődésének garanciáját a már beindult növekedési motorokban látja, amelyek révén az EU gazdasági fejlődésének jelenleg a több mint kétszeresét teljesíti a magyar gazdaság. A jelenlegi fejlettségi szintünk az EU-s átlag 53 %-a; 2014-20015-re lesz elérhető Magyarország számára az akkori uniós átlag jelentette ki Matolcsy György. Ennek feltételeit és eszközeit is megnevezte: ezek azok, amelyekkel elértük a mostani növekedést, a tömeges munkahelyteremtés, a munkanélküliség leszorítása, az infláció csökkentése, és a valamennyi egyensúly-mutató – egy időben történő – javítása. Folytatni kell a Széchenyi Terv által felölelt programokat, amelyeket érdemes tíz évre meghosszabítani és kibővíteni a mezőgazdasági élelmiszer-iparral, oktatással egészségüggyel és más további programokkal - jelentette ki aminiszter. Érdemes a Széchenyi tervet az EU forrásaival összekötni, amelyek által az unió megkétszerezi a Széchenyi terv forrásait. Kulcsfontosságúnak nevezte az állam, az önkormányzatok, a vállalkozók és a családok közötti együttműködést és összefogást.

- Megtaláltuk a gazdaságfejlesztés modelljét a privatizáció modellje után, és megtaláltuk a gazdaságfejlesztési modell mögötti titkos fortélyt: ez pedig az összefogás. Ez a további, fenntartható fejlődés igazi garanciája - jelentette ki Matolcsy György, aki hozzáfűzte, hogy mindezekkel a jövőre 6-7 %-os gazdasági növekedés várható.
    Sopron régióközponti szerepével kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, hogy egyrészt, az unió és az ország előtt álló fejlesztési feladatok szempontjából az egész Magyarország egy nagy régiónak számít; másrészt pedig – kulturális, turisztikai, szellemi szempontokat figyelembe véve – sok egymást kiegészítő, régióközpontja lesz az országnak

V.B.É.