CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2002. április 06., szombat 19:20


Poncichterek asztala

 

Poncichterek
asztala

Szerkesztette:
Rosenmayer András

A Zenit fajtát a Vincellér Ház Fertő parti Mitlere Steiner dűlőjében 1999. október 28.-án szüretelték.
A fürtökben egyszerre megtalálhatók voltak a túlérett, töppedt, és aszúsodott szemek is, melynek  köszönhetően egy Sopronban több, mint száz éve nem tapasztalt édesnemes  borspecialitás készült. 
Zöldes aranysárga színnel indul a bor. Elegáns, semmiképpen sem tolakodó illatában az ananász és a  körte jegyei köszönnek vissza, de némi kis vajasság is megjelenik. Ízében töretlenül hozza a már  említett jegyeket, szép élénk savak, kellemes cukortartalom (77g/l) jellemzi, mely alapján nagyjából egy 3 puttonyos aszúbornak felene meg. Alkoholtartalma (15%) első pillanatra magasnak tűnhet,  de ízleléskor teljes harmóniában és egyensúlyban tartja a bort. Utóízében, enyhe kesernyésség  jelenik meg, azonban ez nem von le a bor értékéből, ettől csak sokrétűbbnek érezhetjük. Közepesen  hosszú utóízével, ünnepi vacsorák méltó lezárása lehet. Gyümölcsökkel töltött palacsintához, kéksajtokhoz ajánljuk, de igazi értékei önmagában fogyasztva jelennek meg!