CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. április 06., szombat 21:21


Legalább száz éve ültették

Gigantikus lilomfa Sopronban-Rajtoltak a kucsmások

Virágzik a gigantikus liliomfa

Magyarország legnagyobb liliomfája virágba borult a soproni Fenyves sor 8. szám alatti ház udvarában. A gigantikus méretű magnóliafán több száz rózsaszín virágot
számlálhatunk meg.
A csodálatos növényt a Castanea Környezetvédelmi Egyesület javaslatára két évvel ezelőtt vette védelembe egy helyi rendelettel a soproni önkormányzat. Mint azt Hárs Olivértől, az egyesület titkárától a Kisalföld megtudta, a különleges növényt legalább száz évvel ezelőtt ültethették. Napjainkban Szántó Ferencné gondozza az udvarukat díszítő hatalmas liliomfát.
A növény eredetéről dr. Bartha Dénes, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Növénytani tanszékének vezetője elmondta, hogy hazánkban elterjedt több változatával együtt Délkelet-Ázsiából származik. A rózsaszín virágú már a nemesítések során kialakított hibrid faj. A növény bokorszerűen növekvő. Különlegessége, hogy terméséből a színes magvai hosszú zsinórokon lógnak lefelé.

K. Z.

Rajtoltak a kucsmások

    Hozzáértő gombagyűjtők járják ezekben a napokban az erdőt és a mezőt, a meleg tavaszi idő számos fajta szép példányait előcsalogatta. Matusek Miklós, Sopron hivatásos gombaszakértője nagy felhozatalra készül, hiszen, mint mondja, egy csapásra megkezdődik a tavaszi gombaszezon.
    Az előhírnökök már itt is vannak, viszik a gyűjtők a soproni vásárcsarnokba a Kis-Tómalom mögötti tölgyesből az ízletes kucsmagombát. Mások a Lövérekben összegyűjtött fattyú kucsmagombákat vizsgáltatják át. A kettő közötti különbséget az avatott szem egy-kettőre felfedezi.
 – A fattyú kucsmagomba mindig hosszabb szárú, kisebb kalapú névrokonánál – mondja Matusek Miklós. – Tény, hogy ezek a korai gombák többe kerülnek ilyenkor, a szezon kezdetén. Kilójukért 2000–2500 forintot is elkérnek. A többi tavaszi fajtára még néhány hetet várni kell. Ilyen az erdei laskagomba, amely könnyen összetéveszthető a redős papsapkagombával, ami viszont már enyhén mérgező. Rövidesen megjelenik a tövisalja gomba is a kökényesek és gyümölcsöskertek alján. Ez ehető gomba, de megszólalásig azonos a kerti döggombával, amely viszont elfogyasztása után súlyosabb megbetegedéseket okozhat.
    Szerencsére az erdők legmérgezőbb gombájának, a gyilkos galócának még nincsen itt az igazi szezonja. Ki tudja, miért, ebből a fajtából a tévétorony és a határ közötti területen terem a legtöbb. A gombaszakértőnek minden évben több alkalommal is megakad a szeme egy-egy ilyen példányon. Ezekből egyetlen darab is elegendő egy család megbetegedéséhez.

Kuntz Z.

Kisalföld