CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. április 08., hétfő 18:10


Hátradőltem

Sűrű vélemények a döntő két hét első napján


Hátradőltem


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Szombathelyi utca, április 8. Hétfő - korán reggel


- Tényleg nálunk, Vas megyében volt a legnagyobb a részvételi arány?

- Úgy tudom...

- Na, akkor büszke vagyok "magunkra"!

- Ti melyik körzetben vagytok?

- Ez kérdés?! Az elsőben. Benn van a jelöltünk. Bejuttattuk: elsőre!


Én is ugyanezt éreztem-érzem, ezt a büszkeséget. Egyrészt, mert országosan is kiemelkedően magas volt a részvételi arány, másrészt, mert "mi" (Vas megye 1. számú választókörzete) már első fordulóra érvényesek és eredményesek voltunk egyaránt. Mi már hátradőlhetünk, csak nézői vagyunk a következő két hét győzködéseinek. Képviselőnk, Hankó-Faragó Miklós szintén hátradőlhetne - de, gondolom, nem teszi, hanem segít a többieknek, pártjának, a választópolgárok további "meggyőzésében".


Máshogyan virradt fel ez a nap, mindenképpen.


A Kisgazdapárt nem-teljesítménye, a MIÉP lemaradása, a Munkáspárt, a Centrum Párt körön kívülisége... Mostantól minden máshogyan lesz. Bármit hoz is a két hét múlva lezajló második forduló - már most tudható, hogy átláthatóbb, talán jobban is számonkérhetőbb Országgyűlésünk lesz; remélhetőleg most is négy esztendőre, tehát teljes mandátumidőre, ahogyan eddig is volt az nálunk, Magyarországon, a rendszerváltás első pillanatától kezdve!


Szombathely, április 8. Hétfő - napközben


Fiatalok, idősek, amerre csak jártam ma, mindenütt tárgyalták a választásokat. Arcukról azonnal leolvasható volt: csalódtak, csillogó szemmel örülnek, fanyar düh ül vonásaikon... Valahogy... eddig én nem érzékeltem ezt az akarást az embereken az eddigi választásokkor. Most mindenki határozott volt, ment, tette a dolgát, a kötelességét... Ez most már a mi országunk! Valóban a miénk! - ezt jelzi az április 7-i eredmény. "Tetszettek volna forradalmat csinálni!" - mondta Antall József. Vajon ő érezné-e a legújabb helyzet csendes, de erős bázisokon nyugvó forradalmiságát? Már akar a magyar nép.

Az emberek kiismerték a feleket (értsd: pártok, vezetők, elvek, gyakorlati megvalósítás, megbízhatóság, stílus, a ciklusok alatt hozott törvények és azok pozitív-negatív hatása stb.), és már képesek felelősen dönteni. Már átlátják a nagy dumákat, a talmi mosolyhengert, a "kiállások" mögötti tartalmat... Ez felemelő. Mi, magyarok, érett állampolgárokká nőttünk - s nem kellett hozzá, csupán tizenkét esztendő! Sportnyelven szólva: Remek időt futottunk!


- Aztán elmenj ám két hét múlva a második fordulóra! - szól még buszra szálló ismerőse után egy munkás a gyár előtt.

- Naná, hogy ott leszek! - feleli amaz, s mondata végén a pont a buszajtók összekattanása.


Az újabb négy év, bizony, elstartolt 2002. április 7-én - s mindannyian ott vagyunk a benevezettek listáján!


versenyzést magunknak, Magyarország! A szurkolás nem elegendő.

- gyöngyös -