CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. április 09., kedd 01:57


Sopron hetedik testvérvárosa: Kazuno

Irány Japán!

Irány Japán!

Hétéves múlt után májusban szentesítik Sopron és a japán Kazuno kapcsolatát. A két együttműködő város a jelentős földrajzi távolság ellenére is évről évre szorosabbra fonta kapcsolatrendszerét.
Tavaly augusztusban a kazunói önkormányzati küldöttség soproni látogatásán már kinyilvánították szándékukat a testvérvárosi szerződés aláírására, ám a hivatalos és ünnepélyes ceremóniára idén májusban, Kazunóban kerül sor. Seinäjoki, Bolzano, Medgyes, Rorschach, Bad Wimpfen és Kempten után a japán Kazuno lesz Sopron hetedik testvérvárosa.
Az együttműködés keretében évek óta japán tanár ismerteti meg hazája nyelvét az érdeklődő soproniakkal, rendszeresek a kölcsönös városvezetői látogatások, a diákcserék. Japán szakember ismerkedett Sopronban a hegedűkészítés titkaival, mások a magyar növény- és állatvilágot kutatták. Több alkalommal tartottak japán tánc-, kimonó- és origami-bemutatót a városban – mindig nagy sikerrel. A tervek szerint ez év májusától soproni zenetanár költözik néhány hónapra a szigetországba, hogy az ottani gyerekeket  megismertesse az európai zenekultúrával. Ezek a példák is mutatják, a két partnerváros leküzdötte a nagy távolságot, s komolyan gondolja az együttműködést.
A kazunói városvezetés május 20. és 27. között vendégül látja a soproni önkormányzat képviselőit. A dr. Gimesi Szabolcs polgármester vezette delegációnak tagja lesz Tengerdi Antal alpolgármester, Abdai Géza, Kóczán Zoltán, Kránitz László és dr. Schwarz Mária képviselő.
Ők lesznek jelen Sopron képviseletében azon a nagyszabású ünnepségen, amelynek keretében aláírják a testvérvárosi szerződést. A delegáció utazásának és kinttartózkodásának költségeit a japán partner állja, a repülőjegyet pedig a képviselők maguk fizetik.

Kisalföld